Alacağınız evin tüm özelliklerini kıyaslayın!
Almak istenen ev uzun araştırmalardan sonra belirlendi. Ancak, muadillerine göre çok mu pahalı, diğer ev daha mı uygundu? Vb. sorular, ev belirlendikten sonra neredeyse herkesin aklına takılan ilk sorular oluyor. Bu soruların net olarak cevabını bulmak istiyorsanız, almak istediğiniz evi kıyaslamalısınız. Ancak, muadili evler ile kıyaslama işleminin sadece evin fiyat ve m² bağlantısı üzerinden yapılması eksik ve yanlış bir işlem olacaktır. Bunun yerine daha fazla zaman ayırarak almak istediğiniz evin tüm özelliklerini listeleyip, muadilleri ile kıyaslamalısınız.

Kıyaslama İşleminin Doğru Olması İçin Gerekli Ev Bilgileri
Doğru bir kıyaslama işlemi için gerekli olarak belirteceğimiz bu bilgiler, gayrimenkul değerleme uzmanlarının (eksperlerin) evleri kıyaslamak için kullandıkları bilgilerin biraz daha basitleştirilmiş halidir.


1- Bulundukları Konum
Kıyaslanmak istenen ev ile alınmak istenen evin aynı mahallede veya çok yakın bir çevrede bulunmaları gereklidir. Geriye kalan tüm özellikler aynı olsa dahi, birbiri ile yakın konumda olmayan konutların kıyaslanması işleminden tam olarak doğru bir sonuç çıkmayacaktır. Bunun nedeni semtler arasındaki fiyat farklılıklarının bulunmasıdır.


2- Konut Metrekare Alanı
Metrekare (m²) olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalıdır. Konum olarak birbirlerine yakın dahi olsalar büyüklük açısında birbirine yakın olamayan evlerin kıyaslanması yanlış olacaktır. Nedeni çoğunlukla ev büyüdükçe birim metrekareye düşen konut fiyatının azalmasıdır.


3- Konutun Yeni Yapı Olması
Alınmak istenen konut yeni bir yapı ise kıyaslanacak olan konutta yeni bir yapı olmalıdır. Aynı özelliklere sahip olsa bile yeni yapılar ile eski yapılar arasında %15-%25 aralığında fiyat farkı bulunmaktadır. Bu farktan dolayı kıyaslama işlemi yapılması durumunda sonuç, yanlış ve yanıltıcı olacaktır.


4- Konut İstikameti ve Cephesi
Konutun istikameti caddeye(veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri aynı apartmanda olan dairelere göre %5-%10 arasında daha fazladır.


5- Asansör ve Otoparka Sahip Olması
Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değerinin otopark olmayan evlere göre farklı olacağı barizdir. Öte yandan asansörün olması özellikle yaşlı ve hastaların konutu tercih etmeleri sebep olacağından dolayı konutlarda değer arttıran bir faktördür.


6- Apartmanın Sahip Olduğu Ortak Alanlar
Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve daireye ait bahçenin olması evin değer arttıran faktörler başında gelmektedir. Bundan dolayı alınmak istenen konutla kıyaslanacak olan konutun bu özellikleri sahip olup olmadığına dikkat etmek gereklidir.


7- Konutun İçerisinde Yapılmış Lüks Donanımlar
Konutların çoğunluğunda bulunmayan, özel olarak yapılmış konutta bir donanım varsa değeri hesaplanarak alınmak istenen konutun fiyatından düşülmelidir. Bu işlemden sonra kıyaslama işlemi yapmanız en doğrusu olacaktır.


Sabah 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181