'Konya Meram Şükran Mahallesi'nde yapılan dönüşüm Türkiye'ye örnek oldu'!
Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak ve Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'yu ziyaret etti. Ziyarette Meram'a yapılan ve yapılacak yatırımlar, kentsel dönüşüm çalışmaları konuşuldu.  Toru ayrıca Meram'a yatırımların artırılacağı müjdesini verdi.

BOŞALTTIĞIMIZ DAİRE SAYISI BİNİ GEÇTİ
Fiziki çöküntü halinde olan, ekonomik olarak zayıflayan ve toplumsal açıdan sıkıntıların had safhaya çıktığı bölgeleri kentsel dönüşüme aldıklarını söyleyen Toru, buraları yeniden şehre kazandırmak istediklerinin altını çizdi. “Dönüşümü yapmamız kaçınılmazdı çünkü oraların değeri iyice düşüyordu” diyen Toru, “Şükran Mahallesi'ne yani Suriyeliler'in ağırlık olarak yaşadığı mahalleye büyük bir dönüşüm içindeyiz. Orada 30'a yakın millet yaşamakta son yıllarda Suriyeliler arttı. Birinci etap yıkımlarımızı büyük ölçüde tamamladık. Sahip Ata Katlı Otoparkı yıkıldı. Artık çok yorulmuştu. Park da o bölgede bir ihtiyaç ama bölgede pek çok rivayet dolaşıyor. Rezidans mı yapılacak 12 katlı binalar mı inşa edilecek tarzında sorular duyuyoruz. Şehrimizin yapısı açısından kat sayısını da yoğunluğu da kaldırmayı düşündük. Planlamamızı bu şekilde yaptık, kuruldan da geçti. Tasarım çalışmaları devam ediyor. Ayrıca bölgede 22'ye yakın tarihi yapı var. Bu yapıların etrafını da açıyoruz. Meydanların çevresini 2-3 ve 4 kat şeklinde inşa edip dışarıya doğru yükselen bir görüntü vereceğiz. Mahallede boşalttığımız daire sayısı bini geçti. Yokuşlardaki dükkanların tabelalarının üstünde Arapça yazılar yazıyor. Köşe başlarında bekleyen genç Suriyeli gruplar oluyor.   Rahatsızlığa sebep oluyorlar. Bölgedeki dükkanları dediğim gibi boşaltmaya başladık. Son 2 yıllık süreç içinde Larende Suriye yokuşu olarak nitelendirilmeye başlamıştı” açıklamalarında bulundu.

MERAM BELEDİYESİ TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU
Kentsel dönüşüm çalışmalarının geniş bir alanda gerçekleştirildiğinin altını çizen Başkan Toru, Şükran Mahallesi'nde yapılan dönüşümün Türkiye'de bir ilk olduğunu hatırlattı. Toru, “Şehrin kangrenleşmiş yeriydi. Şükran Mahallesi; tarihi, arkeolojik ve kentsel sit alanı. Toplumsal ve ekonomik olarak sıkıntılı” diye konuştu. Alana neşter vurduklarını aktaran Toru, daha sonra şunları kaydetti:  “Mega bir proje. Çılgın demeyi sevmiyorum ama gerçekten Meram için çok çılgın bir proje. Çünkü bu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından söylendi. Genelde belediyeler yoğunluk artırırken, Meram Belediyesi olarak yoğunluğu azalttık. Hiçbir belediye yoğunluğu düşürerek kentsel dönüşüm uygulamasına şimdiye kadar gitmedi. Kamu desteği almadan çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 31 ilçe içinde asfalt rekoru kırdık. Bu yıl geçen yıl ki rekorumuzu kırmak için asıldık. 10 binin üzerinde bağımsız birimimiz var. Bir de dönüşüm sırasında fazlasını isteyen, hakkından fazlasını talep edenler olacak fakat biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Oldukça şeffaf bir uygulama süreci geçiriyoruz. Bu anlamda Türkiye'ye örnek olduk. Katalog hazırlamamızı istediler, diğer belediyelerin çalışmaları için referans olarak kullanılacakmış.”

3 YERİ RİSKLİ ALAN İLAN ETTİK
Toru, Tarihi Buğday Pazarı'nın etrafındaki çalışmaların sürdüğünü kaydetti.  Toru, yılın 8 ve 9. ayına doğru bölgedeki otoparkın faaliyete geçeceğin müjdesini verdi. Bölgede otoparkın öncelikli bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Toru, otopark yapmanın da geniş kütleli bir iş gerektirdiğini ifade etti. Toru,  “Tek katlı büyük bir otopark inşa edeceğiz. Vatandaş rahatça aracını parkedip, Bedesten'de ve etrafında rahatlıkla gezebilecek.  3 yeri de riskli alan ilan ettik. Bunlardan biri Şükran Mahallesiydi. Biri Uluırmak biri de Küçük Aymanastı. 3 yeri riskli alan ilan ederken elimizde 3 de rezerv bölgesi olması lazımdı. Kendi rezerv alanımızı oluşturduk. Hazineden de destek alamadık. Meram'ın dezavantajları çok. Fiziki ve mali imkanlarımız kısıtlıydı. Zincirlerimizi kırdık. Şükran ciddi açılım. Belediye binamızın yan tarafına kaymakamlık binası yapılacak. Kaymakamlık, nüfus, sağlık merkezleri ve benzeri iş yerleri belediyenin yanına kurulacak” cümlelerini kullandı.

SPORCU FABRİKASI KURULACAK
Dutlukırı Kültür Parkı'nın 5 yıl atıl kaldığını konuşmalarına ekleyen Toru, alana küçük bir gölet yapacaklarını söyledi.  Üstüne de bir sosyal tesis inşa edeceklerini belirten Toru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca bölgeye sporcu fabrikası kuracağız. Her branş için katılımcılara olanak sağlanacak.  Her branş için salon paravanlara bölünecek. Paravanlar kaldırılınca da büyük bir spor salonu ortaya çıkacak. Olimpik yüzme havuzu olacak. Gelen misafirlerin dinlenebilmesi için 100 ile 200 arası yataklı dinlenme tesisi yapılacak. Macera parkurları olacak. Alan büyük, 850 bin metrekare. Bölgede 3 yıldır çalışıyoruz. 10. aya kadar inşallah bu saydıklarımın büyük çoğunluğunu bitireceğiz. Vatandaşımızın spora olan ilgisi arttı. Bu çok önemli bir gelişme. Belediye olarak işlettiğimiz ve yaklaşık bir ay önce açtığımız Rabia Spor Merkezine bir ayda 700 kişi başvurmuş. Şimdiye kadar en küçük bir şikayet bile almadık. Spor merkezini kiraya vermedik, kazanç elde etmek istemedik.  Halkımızı düşündek ve hizmetlerine sunduk. Üyelik bedellerini ucuz tuttuk. Herkesin yararlanmasını arzu ettik.” 

MEGA PROJELER ZAMAN İSTİYOR
Teleferik projesi ile ilgili merak edilenlere de cevap veren Toru, Şükrü Doruk İlköğretim Okulu'nun olduğu yerin indirme bindirme istasyonu olacağını dile getirdi. Buradan da Akyokuş'a bir bağlantı kurulacağını söyleyen Toru, “Teleferik projesi 3-4 yıllık proje. Bir türlü hayata geçirilmedi. Çünkü o bölgeler doğal sit alanı. Bakanlık bölgenin altındaki tüm mülkiyetlerin muafiyeketini istedi Büyükşehirden. Mega projelerin nihai sonucunu beklemek için biraz beklemek gerekiyor.  Türkiye'deki belediyeler içinde Meram'ın ayrı bir vizyonu da var. 350 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanlığına başörtülü birini layık gördüler. Bu hediye Konya'ya verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya'nın bu hediyeye destek çıkacağını belirtti. Seçildiğim günden bu güne sahip çıkmayı boşverin birçok şeyle mücadele ettim. Pozitif ayrımcılık yapmıyoruz ama ciddi anlamda ortada bir misyon var. Bu misyona sahip olabilmek için yıllarca mücadele verdik” diye konuştu. Suriyeliler ile ilgili yanlış algıların da olduğunu belirten Fatma Toru, “Suriyeliler ile ilgili büyük olaylar yaşanmıyor. Münferit olaylar var. Durumu iyi olan Suriyeliler daha iyi yerleri tercih ederken, şehrin çöküntü yerlerinde yaşamını sürdürenler de var. Bu eski yapılaşmalar, daha çok şehrin merkezinde. Şehrin merkezinde yoğunlaşmaları nedeni ile göze daha fazla çarpıyorlar. Asayiş olayları da olmuyor değil. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız ile bu alanları daha ferah ve yaşanır yapacağız” dedi. Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak da Toru'yu tebrik ederek, yaptıkları çalışmalarda başarılar diledi. Ziyaret, çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Emre Özgül / Merhaba Haber


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181