Konya'nın kentsel dönüşüm projeleri düzenlenen Çalıştay'da konuşuldu!
'Dönüşen Şehir Konya' adıyla MÜSİAD Konya Şubesi tarafından hazırlanan 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik' Çalıştayı, kapsamlı ve yoğun bir katılımla gerçekleşti. Yaklaşık 85 kişinin katılacağı ve Kentsel Dönüşüm ile ilgili çeşitli meslek dallarından uzmanların yer aldığı Çalıştay 5 farklı guruba ayrılarak düzenlendi. MÜSİAD Konya Şubesi binasında gerçekleşen Çalıştaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ve Muhammed Uğur Kaleli'nin yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı'da katıldı. Programda açılış konuşmasını yapmak üzere ilk sözü alan MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Ömer Faruk Okka Çevre ve Kentsel Dönüşüm çerçevesinde şehrin bütün altyapı sorunlarının çözümünün ele alınması gerekliliğine vurgu yaptı. Başkan Okka "Kentsel Dönüşüm konusunda bütün kurumlarımızla ortak hareket edip bütüncül bir şekilde çalışmalarımızı sürdürerek yaşanabilir bir şehre sahip olmalıyız.Bunu yaparken de Konya'nın medeniyet kültürüne sahip çıkarak eski ile yeniyi uyumlu hale getirip birbirine bağlamalıyız" diyerek çağrıda bulundu.

"KARATAY'DA Kİ ÇÖKÜNTÜ BÖLGELER GİDEREK AZALIYOR"
Konya'nın Kentsel Dönüşümün en fazla uygulandığı şehir olduğunu belirten Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ; " Konya şehirleşme anlamında Türkiye'de Kentsel Dönüşümün en fazla ve yoğun bir çalışma ile sürdürüldüğü şehirdir. Bu yıl Karatay'da Kentsel Dönüşüm anlamında 3 Milyon 521 m2 alan kullanıldı. Demek ki bu anlamda şehircilik adına büyük bir adım atılıyor. Ancak bu şehirleşme ile birlikte akıllarla Konya giderek betonlaşan bir yapıya mı bürünüyor sorusu geliyor. Karatay'da şehirleşme adına bu çalışmalar yapılırken yeni revizyon alanlarında yeşil alanların fazla olması da göze çarpıyor. Toplamda,Karatay'ın çöküntü bölgelerinde toplam 19 Milyon m2 bir İmar revizyon planı gerçekleştirildi ve bunu şehrin merkezine yapıyoruz. Son 5 yıl içerisinde Karatay'da ki çöküntü bölgeler giderek azalıyor" diye konuştu.

"ŞEHİRLERİMİZ BİZLERE MİRAS VE MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
1990'lı yılların sonlarına doğru Türkiye'deki hızlı şekilde gelişen kentleşmeye dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Kentsel Dönüşüm adına Meram Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmaların başında yer alan Şükrün Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinden bahsetti. Başkan Toru; " Konya'da yaklaşık 60 bin civarında yaşlı konut bulunmakta. Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu da düşünürsek hükümetimizin de düğmeye basması ile birlikte Kentsel Dönüşüme önem verildi. Kentsel Dönüşüm çalışmaları ciddi manada planlanıp bütüncül bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Bu yüzden Şükrün Mahallesindeki eski yapıları riskli alanlara bu kapsamda dahil ettik. Şehirlerimiz bizlere miras ve mirasımıza sahip çıkmalıyız" ifadesini kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN YOK OLMADAN KÜLTÜRÜ KORUMAKTIR"
Konya'nın Türkiye çapındaki üretim anlamında sağladığı katma değerlerin şehirleşmede gerekçeleşen dönüşüm ile birlikte sağlamış olduğu üretim potansiyeline dikkat çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun; "'Dönüşen Şehir Konya' adıyla ele alınan bu Çalıştayda aslında şu da bilinmelidir ki Dönüşen değil, 'Dönüştüren Şehir Konya' mantalitesiyle düşünülmelidir. Konya şehri dönüşürken bir yandan da dönüştürür ve Konya'ya da yakışan budur. Ancak üretim odaklı düşünen bir şehir olduğumuz için ürettiği kadarını pazarlayamaz. Uzun yıllardır Belediye Başkanlığı yapanlarteşekkür etmek lazım. Çünkü bu zamana kadar şehir planlaması konusunda bu düzeni sağlayan hangi partiden olursa olsun önceki belediye başkanların katkısı vardır. Konya'da ki kırsal alanlardan yapılaşmada diğer şehirlere göre bir memnuniyet var Bugün ki teknoloji ile yaptığımız yapılar 50 yıl sonra yaşlanıyor. Demek ki bu yapılara ve şehirciliğe biraz daha ruh katmamız gerekmektedir. Kentsel Dönüşümde değişim sürecinde önemli olan yok olmadan kültürü korumaktır" şeklinde konuştu.

Berat Bayındır / Anadolu'da Bugün Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181