“Eski Garaj Yeni Proje” Manisa'ya değer katacak dev proje!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün girişimleriyle hazırlanan ve dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat tarafından projesi çizilen; içerisinde Manisa Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, Kent Müzesi, 1000 Tezgahlık Pazaryeri, 1500 kişilik Salonu, Sinema Salonu, Kütüphane, Kültür Merkezi, Gençlik Merkezi gibi onlarca çalışmayı barındıran “Eski Garaj Yeni Proje” ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü Mimar Emre Arolat, projenin yalnızca hizmet binasından ibaret olmadığını, Manisa’ya değer katacak dev bir kompleks olduğunu vurguladı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından eski garaj yerine yapılması planlanan “Eski Garaj Yeni Proje” adlı projenin tanıtımı, Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleştirildi. Basın toplantısına Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, kürsüye davet edilen dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat, Manisa kamuoyunda projeyle ilgili dolaşan söylentilerin yerinde olmadığını, “Eski Garaj Yeni Proje”nin Manisa ile bir bütün olacak dev bir kompleks proje olduğunu anlattı.

Halkın Bulunmak İsteyeceği Bir Yer Olacak
Yerel yönetimlerle farklı niteliklerde projeler yaptıklarını, Manisa’da da bunlardan bir tanesini gerçekleştirdiklerini dile getiren Mimar Emre Arolat, “Bu proje, bölgeyi kentsel bir odak haline getirecek önemli bir proje. Projenin yer aldığı nokta, kent için önemli bir nokta. Hem Manisa halkının, hem de Manisa’ya dışarıdan gelen misafirlerin bulunmak isteyeceği bir yer olmasını düşünerek projeyi hazırladık. İçerisinde Kent Bostanı var örneğin. Hem mevcut ağaçları koruyacak, hem de yeni ağaçların dikilmesiyle oluşturulacak bir kent korusu” dedi.

Manisa’nın Salon İhtiyacına da Cevap Verecek
Projenin 24 saat halkın hizmetinde olacak şekilde tasarlandığını, içerisinde kütüphane, gençlik merkezi, açılır kapanır pazaryeri gibi donatı alanlarının olduğunu da hatırlatan Arolat, “Kütüphane, Kafeterya, Vestiyer ve bir İç Bahçe, 2 adet 200 kişilik düz zeminli Çok Amaçlı Salon bulunmakta. Düz zeminli bu salonlar gerektiğinde birleşerek daha büyük bir etkinliğe de hizmet verebilmekte. Ayrıca 1200 kişilik büyük salon bulunuyor ki, böyle bir salon Manisa’da yok. Yine 600 kişi kapasiteli Tiyatro Salonu ile 2 adet 200’er kişilik Sinema Salonu yer almakta. Burada bir pazaryeri var. Bunu koruyup, daha modern, açılır kapanır bir pazaryeri 900 tezgahlık olarak tasarlandı” diye konuştu.

Kent Müzesi ve Sanat Galerisi
Projenin kuzey bölümünde dev bir kent vitrini oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Arolat, “Kompleksi gürültüden koruyacak 5,3 metre genişliğinde, 305 metre boyunda, 18 metre yüksekliğinde şeffaf bir kültür yapısı olarak ortaya çıkıyor. Bu yapının içinde 3. katın tamamında ve 2. katın doğu yarısında bölgedeki bitki örtüsünün örneklerinin görülebileceği ve mikro tarım yapılacak Kent Bostanı yer almakta. Söz konusu Kent Bostanı’nın büyük bölümünde doğal havalandırma yapılmakta. 1. ve 2. katların batı kanadında Belediye tarafından işletilecek bir Kent Müzesi de bulunuyor. 1. katın doğu kanadında ise dönemsel sergilerin yapılabileceği bir Sanat Galerisi konumlandırıldı” dedi.

1600 Araçlık Otopark
Projeyi hazırlarken trafik uzmanlarından da destek aldıklarını ve yaya ile araç trafiği yükü gelmemesi için detaylı çalışma yürüttüklerini aktaran Mimar Emre Arolat, yaklaşık 1600 araç kapasiteli bir otoparkın da projede yer aldığının altını çizdi.

“Hizmet binası projenin yalnızca yüzde 20'si”
Arolat’ın konuşmasının ardından söz alan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya da, hiçbir belediyede böyle bir kompleksin bulunmadığını vurguladı. Kamuoyunda projenin maliyetiyle ilgili bir takım söylentilerin dolaştığını anlatan Genel Sekreter Yalçınkaya, “Bu proje, hizmet binası değil, kente değer katacak bir projedir. Hizmet binası projenin yalnızca yüzde 20'si. Bu ihaleyi yaparken, ihaleye katılacak olan firmaların tam donanımlı olmalarını ve işin altından kalkabilmeleri düşüncesiyle istediğimiz iş makinelerinin listesini ihale şartnamesine eklemiştik. İhaleye katılan bir firma, kiralama yöntemiyle de bu işi yapabileceğini savunarak Kamu İhale Kurumu’na itirazda bulundu. Kamu İhale Kurumu da, ihalemiz daha sonuçlanmadan iptal etti. Biz yine ihale hazırlıklarımızı yapıyoruz. Manisa’mıza değer katacak bu önemli projeyi şehrimize kazandıracağız” diye konuştu.

İşte Dev Projenin İçerisinde Yer Alan Donatı Alanlarının Detayları
Belediye Hizmet Binası 32 bin 506 metrekare: Zemin +3 kattan oluşuyor. Belediye personeli için 450 kişi kapasiteli yemekhane, ofis çalışanları dışında vatandaşların da kullanımına açık kafeterya yer alıyor. Meclis Salonu 416 kişi kapasiteli olup, 130 adet meclis üyesi, 5 başkanlık kürsüsü, 281 adet dinleyici koltuğu kapasitelidir. Ayrıca 6 adet komisyon odası, 4 adet grup odası bulunmaktadır.

Protokol Meydanı yaklaşık 3 bin 500 metrekare olup, resmi törenlerin, özel kutlamaların ve konserlerin de yapılabileceği şekilde tasarlanmıştır. Kültür Merkezi 23 bin 373 metrekare: 2 adet 200’er kişilik düz zeminli çok amaçlı salon. Konser, opera ve gösteri kullanımına uygun 1200 kişilik büyük salon, 2 adet 200’er kişilik sinema salonu, 600 kişilik tiyatro salonu, 2 bin 604 metrekare İl Halk Kütüphanesi, çocuk kitaplığı, dinlenme salonu, ve kafeterya da bulunmaktadır.

Fuayeler ve ayrıca büyük bir kafeterya, vestiyer, dekor ve sanatçı girişleri, soyunma odaları, kostüm depoları, prova odaları, dekor depoları, WC ve duş mekanları bulunmaktadır. Kent Vitrini 4 bin 850 metrekare: Manisa’nın simgesi haline gelebilecek, gürültü perdesi niteliği de taşıyacağı düşünülen, şeffaf bir kültür yapısı tasarlanmıştır. Ege Bölgesi’nde yetişen bitki örtüsünün görülebileceği ve mikro tarım yapılacak Kent Bostanı Kent Müzesi ve dönemsel sergilerin yapılabileceği Sanat Galerisi yer almaktadır. Ticaret Alanı 2 bin 643 metrekare: Spor Merkezi 487 metrekare. Projede tasarlanan koru etrafında çoğunlukla yem-içme fonksiyonlarına sahip olacağı düşünülen 20 adet ticari birim.

Pazaryerine cepheli ticari birimlerde Pazar işlevi ile ilişkili olacağı düşünülen 5 adet dükkan bulunuyor. Ayrıca vatandaşın kullanımına yönelik WC grupları da yer alıyor. Mescit 489 metrekare: Ayrı ayrı kadın ve erkek kullanımına imkan veren abdest yerleri ve genel tuvalet hacimlerini içeriyor. Otopark-Sığınak-Teknik Alan-Depo 85 bin 934 metrekare: Kompleksin ve bölgenin ihtiyacını karşılayacağı düşünülen toplamda 1600 araçlık otopark yeri bulunmakta. Pazar Alanı 11 bin 970 metrekare: 900 adet tezgah kapasitelidir. Pazar kurulmayan günlerde yine halkın kullanabileceği bir park alanı olacak şekilde planlandı. Hava koşullarından korunması amacıyla gerektiği zaman üzerinin örtülüp açılabilmesine olanak sağlayan motorlu bir tente sistemi projelendirildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181