TOKİ Manisa Akgedik'te 1.523 konutun ikinci etabına başlıyor!
Manisa Akgedik'te projelendirilen yaklaşık 4 bin 600 konutun yer alacağı projede, inşası bitme aşamasında olan birinci etabın ardından ikinci etap hazırlıklarında da sona gelindi. TOKİ'nin 7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Proje yarışmasında kazandığı ödülle inşaya değer bulunan Manisa Akgedik Konutları birinci etap'ta 1.101 konut, ikinci etap'ta ise 1.523 konut yer alıyor. Proje, TOKİ'nin tünel-kalıp üretim sistemleri ile az katlı planda, geleneksel mahalle dokusunu aramaya yönelik özgün çalışmanın ürünü olacak.

YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Projede, uzun süredir uygulanan tünel-kalıp sistemlerine farklı bir yaklaşım getiriliyor. Az katlı planda tasarlanan konutlar ile organik mahalle dokusuna ve sokak oluşumuna imkân tanınıyor. Buna göre, kademeler ile farklı kotlarda birleşmiş bitişik nizam konutlar oluşturarak, standart üretimlere katkı sunulması amaçlanıyor. Projelendirme aşamasında, topografyanın izin verdiği imkânlar ölçüsünde ve sistemin sınırları çerçevesinde, eski sistemin zorlandığı derin kazı ve tesviyelerden kaçınılıyor ve kademeli bir mahalle yerleşim tasarımı oluşturuluyor.

GELENEKSEL ÖĞELER VE GÜÇLÜ PEYZAJ
Akgedik'e kurulacak olan "mahalle", konut cephelerindeki öğelerde de farklılık taşıyor. Konutların dış cephelerinde geleneksel mimari yapı elemanları yalın bir dille ele alınarak, projeye ait mimari kimlik ve karakter oluşturuluyor. 

Konut alanı peyzaj uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. Bahçe, rekreasyon ve oyun alanı gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla parsel ölçeğinde iç avlular, yapılar arasında kalan yeşil alanlar fonksiyonel hale getiriliyor. Bu sayede, konutlar dışında geleneksel bir mahalleyi oluşturan unsurlar olan cami, ticari merkezler, eğitim yapıları ve park alanları, insan ölçeğinde ve erişilebilir mesafelerde planlanarak gerçekçi bir tasarım yaklaşımı yansıtılıyor.

Manisa Akgedik'te inşası gerçekleştirilecek 1.524 konutun 748'i birinci kısımda, 776'sı ise ikinci kısımda yer alacak. Ayrıca mahalleye 2 cami, 4 ticari merkez, 2 anaokulu, 2 ilkokul, 2 ortaokul, 2 lise de inşa edilecek ve rekreasyon alanı çalışmaları yapılacak.

TOKİ Haber Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181