3 boyutlu yazıcılar ile 20 saatte bir ev inşa edilecek!
Otomobil parçasından ultrason çıkışına kadar birçok alanda kullanılan 3D yazıcılar, şimdi de inşaat sektörüne giriyor. 1858 yılında Avusturya’da ahşap atölyesi olarak faaliyete başlayan ve bugüne gelen, otomatik tırmanır kalıp sistemleriyle sektörün önemli markalarından olan Doka, geleceğin teknolojisi olan 3D’ye yatırım yaptı. Bunun için 3D yazıcı üretim firması Contour Crafting’in yüzde 30’unu sakın alan Doka, bundan böyle dijital olarak tasarlanmış bir evin planını 3 boyutlu yazıcıya verecek, yazıcı evin gerekli bölümlerini dökerek, 230 metrekarelik bir evin yalnızca 20 saatte hazır hâle gelmesini sağlayacak.

Doka Genel Müdürü Ender Özata’nın verdiği bilgiye göre, boyları 8 ile 20 metre arasında değişen robotların ağırlığı 400 kilodan az olacak. Sistem her türlü konut ve altyapı projesi için uygun olmasının yanı sıra, afetler sonrasında mağdurların konaklama ihtiyacının hızlı şekilde giderilmesine imkân verecek. 
 
Yazıcı robotların çalışması çok detaylı. Tasarlanan ürün öncelikle dijital ortama aktarılıyor. Sanal ortamda 3D modelleme ile yüzlerce hatta binlerce yatay katmana ayrılıyor. Daha sonra bu ince katmanlar 3D yazıcıya aktarılıyor. Robot, katmanları belirleyip tek tek üzerinden geçerek, beton harcı dökerek hazırlanan modeli 3 boyutlu ve katı bir hâlde çizmeye başlıyor. Diğer 3D yazıcılardan farklı olarak yazıcı firmasının robotları, beton dökmek ve dijital tasarımı 3 boyutlu katı nesneye dönüştürmekten daha farklı işlevleri de var. Robotik yazıcılar, bina yükselirken demir sabitlemek, elektrik tesisatı gibi diğer süreçleri de insan gücünü inşaata dâhil etmeden yapabiliyor.

Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181