Geleceğin sağlık yapıları doğadan alınan ilhamla biçimleniyor
 İNSANI DOĞAYLA YENİDEN BARIŞTIRIYOR…

“Yaşam odaklı çevreler” sloganıyla yola çıkan MuuM, gelecekteki sağlık yapılarının modern kent hayatından sıyrılmış, doğaya dönük anlayışlarla ve dönüşüm, yenilenme ve paylaşım gibi kavramlarla birlikte ele alınması gerektiğinin altını çiziyor. Modern hayatın getirileri arasında yer alan teknoloji ile iç içe yaşam, sosyal yaşantıdan kopma, metropol karmaşası gibi olguların insan sağlığını olumlu yönde etkilemediğini savunan MuuM, her bireyin arınmaya ihtiyacı olduğunu ve bu arınmanın periyodik olarak yerine getirilmesi gerektiğini, gelecekteki sağlık yapılarının da bu arınmaya cevap verebilecek ve şu anki yaşantımızın olumsuz etkilerini geride bırakmamızda yol gösterici olacak nitelikte yapılar olması gerektiğini söylüyor.

Y. Mimar Umut İyigün ve Y. Mimar Murat Aksu ortaklığındaki MuuM’un tasarladığı LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam ve Terapi/Arınma Merkezi de, alışık olduğumuz tıp merkezlerindeki uygulamaların aksine, tedavi sürecini arınma olarak ele almaya olanak tanıyan, doğadan ilham alan ve doğaya özgü anlayışlarla biçimlenen bir kurgu üzerinde şekilleniyor. Modern bir dille, kentten kopuk ve içe dönük olarak tasarlanan merkezde, arınma yolculuğuna çıkan bireylerin yaşam tarzlarını yeniden gözden geçirerek, ruhsal ve bedensel sağlık durumlarına yönelik bir iyileştirme yapmak ve kendilerine motivasyon olanağı tanımak gibi süreçlerin başarıyla sonuçlanması hedefleniyor.

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde uygulanmak üzere, MuuM tarafından tasarlanan LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam ve Terapi/Arınma Merkezi’nde, doğayla iç içe olmak, sürdürülebilirlik, permakültür, dönüşüm, yenilenme, sosyalleşme, paylaşım gibi kavramlarla ana tasarım kararları oluşturulmuş. İç Anadolu’nin kurak ikliminde, yeşil bitki örtüsü yoğun olan ve içerisinde dört adet yapay göletin bulunduğu bir bölge için tasarlanan merkezin, dört mevsim boyunca terapi, eğitim, dinlenme, çalışma, eğlenme, sosyalleşme gibi eylemlerle, gece ve gündüz kullanıcısına cevap vermesi hedeflenmiş. Merkezin tasarımında, çoklu ve esnek kullanıma olanak tanıyan bir altyapı meydana getirilmiş ve merkezin süreç içerisinde kendi kendine yetecek kullanımı olması yönünde bir gelişim şeması izlenmiş. Proje alanının çoklu kullanım içeren programı dahilinde, doğal çevrede var olan biyolojik çeşitliliğin korunması, organik tarım yapılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde geri kazanımı ve doğal yaşamın günümüz koşullarında da sürdürülebilmesi üzerine bir yaşantı öngörülmüş. Yaşam döngüleri üzerinden, terapi sağlıklı yaşam eğitimi, rekreasyon, tarım, hayvancılık ve konaklama gibi başlıklarda da eylem şemaları geliştirilmiş.

LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam ve Terapi/Arınma Merkezi’nde, proje alanına yerleştirilen tüm fonksiyonların, çiftlik hayatının yaşam döngülerini birebir deneyimletmesi amaçlanmış. Permakültür, sürdürülebilirlik, organik tarım, terapi ve rehabilitasyon gibi kavramların önemsendiği tasarımda, doğal çevrede var olan biyolojik çeşitliliğin korunması, Anadolu yarımadasının göreli kurak bölgelerinden birinde yer alan proje alanı için önemli eylemlerden biri olarak ele alınmış. Proje kapsamındaki tarım alanları dahilinde, çevresel zararı minimize etmeye yönelik atık yönetimi mekanizmalarıyla da LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam ve Terapi/Arınma Merkezi’nin sürdürülebilirlik anlayışı desteklenmiş. Merkez içerisinde, tüketilen her şeyin geri dönüşümüyle, tohum, toprak, katkı malzemesi vb. şekilde döngü içerisinde yeniden kullanılmasına olanak tanıyacak birimler yerleştirilmiş ve çevre dostu elektrikli araçlarla, bisikletler için rotalar geliştirilmiş.

Geleceğin sağlık yapıları tasarımında öncü olmaya hazırlanan LÖSEV Çerkeş Doğal Yaşam ve Terapi/Arınma Merkezi ile ilgili olarak, Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut İyigün şöyle diyor: Kendini tazeleme ve yenileme yetisine sahip olan insan bedeni, bu süreci gerçekleştirirken arınmaya ihtiyaç duyar. Biz bu kompleksin, geleneksel sağlık yapıları olan tıp merkezlerinden değil, bütüncül bir ‘arınma’yı içerecek ve bölgesindeki ardılları için öncü sayılabilecek bir sağlıklı yaşam merkezi olmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda merkezin hem Ankara, İstanbul, Karabük ve Zonguldak gibi kentlere sürekli göç veren ilçenin ekonomisi için bir fırsat, hem de bölgesel ölçekte insanları modern kent yaşamının kısır döngüsünde uzaklaştıracak, ekoloji, organik tarım, hayvan yetiştirme, ilaçsız tedavi, atık yönetimi, sürdürülebilirlik gibi kavramlar ile tanışmasını sağlayacak bir doğal yaşam ve terapi/arınma alanı olma seçeneği sunduğunu düşünüyoruz. ”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181