Gönye Tasarım'dan çevreci projelerle sürdürülebilir yaşam tarzı!
Çözüm ortağı olduğu inşaat ve gayrımenkul yatırım şirketleri ile birlikte rezidans, toplu konut ve ofis projeleri başta olmak üzere birçok iç mimari çalışmaya imza atan Gönye Proje Tasarım kurucuları Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, tasarımlarını çevresel kriterleri dikkate alarak sürdürülebilir iç mekan anlayışı ile biçimlendiriyor.

İç mekanların çevresel kriterlerle ele alınmasının sürdürülebilir mimarlık için en önemli ve vazgeçilmez adımlarından biri olduğunu öne süren iki ortak, projelerinde üretimden nakliyeye, montaj aşamasından kullanıma kadar olan tüm süreci analiz ederek, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek nitelikte malzemeler kullanıyorlar.

Yeni nesil rezidans, toplu konut ve ofis projelerinin ‘lüks’ yaşam tarzını vurgulayan yaklaşımlarının çevreci bir bakış açısıyla yorumlanabileceğini dile getiren Mimar Yelin Evcen, lüksün çağımızda artık bilinçsiz tüketim ve israf seviyesinde olmaması gerektiğine, ‘lüksmüş gibi görünen’ ile ‘gerçek lüks’ün bir noktada ayrılmasının önemine inanıyor: “Lüksün yeni tanımı iyi tasarlanmış, teknolojiyi kullanarak konforu sağlarken çevreye de saygılı kalabilen, ihtiyaca cevap verebilen olmalı. Konfordan fazla taviz vermeden de çevreci olunabiliyor. Birçok Avrupa markası ve bilinçli yerli markalar, lüks olarak tanımlanan ürünleri bu kriterlerde tasarlıyor. Örneğin, hava basıncını kullanarak su tüketimini azaltan armatürler, kullanım esnasında suyun az aktığını hissetmemenizi sağlıyor. LED aydınlatmalar da bu konuda çok önemli bir yere sahip; LED sayesinde aydınlatma açısından konfor, şıklık ve ekonomi bir arada sağlanabiliyor.”

“Sürdürülebilir iç mekanlarda en önemli konu malzeme seçimi…”

Nidapark Seyrantepe, Nidapark Başakşehir, Daire Kartal projeleriyle Leed sertifikasına aday olan Gönye Proje Tasarım’a göre, sürdürülebilir iç mekanlar için kullanılacak malzemelerin seçiminde sürdürülebilirlik kriterlerine uygun ürünler veren markaların ürünlerinin tercih edilmesi önemli bir kolaylık. Mümkün olduğunca yakın çevreden tedarik edilmiş, üretim, nakliye ve montaj aşamalarında sürdürülebilirlik kriterlerine uyulmuş ürünlerin kullanılması çevreye zarar vermeyen iç mekanların tasarımındaki önemli adımlardan biri.

İç mekanda sürdürülebilirliği en çok etkileyen konuların başında gelen su tasarrufuna dikkat etmek, kullanılacak tüm armatür ve rezervuarları su tüketimini en aza indirgeyen ürünler arasından seçmek, aydınlatma armatürlerinde de tercihi enerji verimliliği yüksek ürünlerden yapmak en çok dikkat edilmesi gereken noktalar olarak öne çıkıyor.

Gönye Tasarım ortakları ayrıca Leed ve Bream gibi sürdürülebilirlik ile ilgili kapsamlı sertifika sistemlerinin kriterlerinin iç mekanlardaki uygulamaları için mutlaka danışman firmalardan destek alınması gerektiğine inanıyor.

“Çevreciliğe verdiği önem, yatırımcı firmaların vizyonunu gösteriyor…”

İç Mimar Gönül Ardal, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak yapılan mimari ve iç mimari projelerin yatırımcıdan çok içinde yaşayanlara ekonomik geridönüş sağladığını, bu nedenle de yatırımcıların bu konuda daha hassas davranmalarını sağlayabilmenin ancak kullanıcı talepleriyle mümkün olacağını şu sözlerle dile getiriyor: “Türkiye’nin geneline bakarsak ne yazık ki sürdürülebilirlikle ilgili pozitif bir tablo görmek mümkün değil. Fakat bu bilincin yavaş da olsa oluşmaya başladığını ümit ediyoruz. Sürdürülebilirlik, yatırımcıların öncelikleri arasında yer almıyor; ancak bu konuda örnek teşkil eden firmalar ve bu firmaların fark yaratan projeleri mutlaka diğerlerini de etkileyecektir, diye düşünüyoruz. Kullanıcıların da bu bilinci taşıyarak yatırım yapacakları veya yaşayacakları binalar için tercihlerini sürdürülebilirlik sertifikasına sahip projelerden yana yapmaları diğer yatırımcıları da mutlaka tetikleyecektir.”

Toplum olarak ‘göçebe’ anlayışımızı artık bir kenara bırakarak bulunduğumuz toprakları, üstündeki ve altındaki tüm değerleri yok etmeden kullanmayı öğrenmemiz gerektiğini savunan Gönye Proje Tasarım “Kaynaklarımız tükendiğinde gidecek başka bir yerimiz bulunmayacak; varsa da orası ‘bizim’ memleketimiz olmayacak. Bu nedenle sadece tüketerek değil, aynı zamanda üreterek de yaşamalıyız” mesajını veriyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181