Sakarya'da depreme dayanıklı Çamdağı Barajı projesi tanıtıldı!
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Çamdağı Barajı projesinin tanıtımı yapıldı. AKOM’da gerçekleştirilen programda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Ali Oktar, SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Belik, Büyükşehir ve SASKİ bürokratlarının yanı sıra akademisyenler yer aldı.

30 milyon metreküplük yeni kaynak
SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Şehrimizin 16 ilçesinde altyapı anlamında önemli yatırımlar yaparak şehrimizin altyapısını inşa ediyoruz. Dev baraj projeleri ile Sakaryalı hemşerilerimizin uzun yıllar içmesuyu konusunda sorun yaşamaması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pamukova Eskiyayla bölgesinde inşa ettiğimiz Akçay Barajı’mızı büyük oranda tamamladık. Akçay Barajı ile inşallah şehrimiz için 40 milyon metreküplük yeni bir içmesuyu kaynağı oluşturmuş olacağız. Şimdi de şehrimizin kuzeyinde Karasu ve Kocaali ilçelerimizde yeni bir baraj inşa edeceğiz. Şehrimize Çamdağı Barajı’nı kazandıracağız. Yıllık 30 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak barajımız ile şehrimizin kuzey bölgesinde 5 ilçemizin içmesuyu geleceğini garanti altına alacağız. 62.5 metre gövde yüksekliğine sahip olacak barajımızın gövdesi tamamen betonarme yapıdan oluşacak. Kuzey bölgemizde en az 100 yıl içmesuyu anlamında hiçbir sıkıntı yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.

En şiddetli depremlere dayanıklı olacak
Çamdağı Barajı’nın depreme son derece dayanıklı olduğunu dile getiren İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, “Çamdağı Baraj Projesi’nin planlanması aşamasında barajın inşa edileceği Karasu ve Kocaali ilçelerinin içerisinde yer alan bölgede topografik yapıyı ve deprem unsurunu göz önünde bulundurarak birçok çalışma gerçekleştirdik. Hem zeminin hem de baraj gövdemizin bölgenin görebileceği en yüksek şiddetteki depremlere dahi dayanıklı olması için testler yaparak söz konusu projemizi hazırladık. Tamamıyla betonarme yapıdan oluşacak baraj gövdemiz hem zemin yapısı itibariyle hem de gövdenin yapımında kullanılacak malzemeler ve teknolojiler açısında en şiddetli depremlere dahi son derece dayanıklı olacak” diye konuştu.

Şehir için yeni bir baraj inşa edeceğiz
Şehrin kuzeyinde baraj inşa ederek Sakarya’ya yeni bir içmesuyu kaynağı kazandıracaklarını belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “Hayata geçirdiğimiz önemli projelerle şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alıyoruz. Türkiye’de baraj inşa eden ilk yerel yönetim olarak şehrimizi içmesuyu kaynakları ile çevreliyoruz. 100 milyon liralık proje ile Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturmak amacıyla inşa ettiğimiz Akçay Barajı’ndan sonra şimdide şehrimizin kuzeyinde yeni bir baraj projesini hayata geçiriyoruz. Dev proje ile Karasu ve Kocaali sınırları içerisinde Çamdağı Barajı’nı inşa edeceğiz. Şehrimiz içmesuyu geleceği için 30 milyon metreküplük yeni içmesuyu kaynağı oluşturacağız. Çamdağı Baraj Projesi ile içmesuyu anlamında şehrimizin kuzeyine 100 yıllık garanti oluşturacağız” diye konuştu.

Sakarya’nın geleceğini planlıyoruz
Başkan Toçoğlu, “Karasu ve Kocaali, Kaynarca, Ferizli ve Söğütlü ilçelerimizde dev yatırımlarla hayata geçirdiğimiz altyapı projelerimiz devam ediyor. Söz konusu bölgelerde yeni içmesuyu hatları ve yüksek teknoloji arıtma tesisleri inşa ederek ilçelerimizi daha sağlıklı ve bol içmesuyu ile buluşturuyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm projeleri gelecek nüfus projeksiyonlarını dikkate alarak entegre bir şekilde planlıyoruz. Yeni içmesuyu hatları ve arıtma tesislerinden sonra şehrimizin kuzeyine şimdide baraj inşa edeceğiz. Çamdağı barajı ile bölgenin geleceği için yeni bir içmesuyu kaynağı oluşturacağız. 30 milyon metreküplük su potansiyeli ile Çamdağı Barajı Sakarya’mızın en önemli içmesuyu kaynaklarından biri olacak. Şehrimizin çok uzun yıllar içmesuyu anlamında hiçbir sıkıntı yaşamayacak” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181