Tapu iptali ve tescil davası zamanaşımı!

Konut, arsa, arazi ve dükkan gibi gayrimenkul mülkiyet devri ile ortaya çıkan tapu değişiminin ardından doğan uyuşmazlıkların ardından açılan tapu iptali ve tescil davasında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı süresi için belirleyici olan ilgili davanın ayni bir hakka dayandığı için bu yüzden zamanaşımına tabi değildir. Tescil yolsuz olsa bile iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla artık tapu geçerli hale gelir. Yine 6098 sayılı TBK 39.maddesine göre ‘Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır.’ Bu nedenle 1 yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli hale gelir. 

Tapu iptali ve tescili davası; gerçek hak sahipliğini yansıtmayan tapunun gerçek hak sahibi adına geçirilmesi için açılır.

Tapu iptali ve tescil davasında zamanaşımı süresi ile ilgili 3402 sayılı yasanın 12. Maddesine göre, kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki sebeplere dayanarak tapu kaydının düzeltilmesi davası dinlenmez.


Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Özlem uyar 5 yıl önce

Benimde bir sorum vw

Avatar
Ali erdem 5 yıl önce

52 yıl önce senetle aldığım tapu olmayan birinin uzerine çıkıyor bunu nasıl değiştirilir

Avatar
İzzet hasanoglu 5 yıl önce

Baba sagliginda tarla evi kadastra gecerken bedelsiz bagislamasi sonunda dava acilabirmi

Avatar
İzzet hasanoglu 5 yıl önce

Baba sagliginda tarla evi kadastra gecerken bedelsiz bagislamasi sonunda dava acilabirmi

Avatar
Aynel 5 yıl önce

Merhabalar.170 tl değeri olan dairemi bir tarla ile takasa girerken emlakçı tarlanın ederinin 130 olduğunu söyleyip 125 e sayıldı. Evin ederinin de 160 olduğunu söyledi.Bana üzerine 35.000 tl verilip anlaştık ve 06.05.2019da tapular karşılıklı alındı. Sonrasında tarla ile ilgili o çevrede en fazla 90-100tl değerinin olduğu çoğu toprak sahibi tarafından söylendi.Üstelik toprak hem taşlı olup ortak Ekim için götürdüğüm çiftçiler bana yaramaz deyip tarlayı ekmiyorlar. Ben tarla sahibine takası karşılıklı geri iade edelim tüm tapu masraflarını üstleneyim dediğim halde’’O iş bitti ben de başkasından 2 sene önce 100 küsur liraya aldım diyor. Şu anda da takasa verdiğim daireyi satışa verdi. Ne yapabilirim?

banner182

banner181