AVM'lerde TL bazlı kira ya da kur sabitlemesi mi olacak?
Döviz kurlarındaki dalgalanma yabancı para ile kira ödeyenleri de etkiliyor. 

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak perakende sektöründe maliyetlerin yükselip, kârlılığın düştüğünü belirterek; bozulan kira/ciro oranları nedeniyle AVM'lere TL bazlı kira ya da kur sabitlemesine gitme çağrısı yaptı.  

Kategori Mağazacılığı Derneği, gıda ve hazır giyim dışında kalan perakende sektöründe yaklaşık 26 milyar dolar ciro yaratan 3 bin mağazayı temsil ediyor.

KMD üyelerinin Türkiye'deki kiralanabilir AVM alanının yaklaşık yüzde 30'unu kapladığını belirten Özpamukçu, "Cirolara baktığımızda yarıyıl hedeflerinin korunduğunu ve yıl sonu hedeflerinde büyük sapmalar olmadığını görüyoruz. Ancak kârlılıklar düşüyor. Dövizdeki dalgalanmalar maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Özellikle kira maliyetleri kontrol edilemez hale gelmiş durumda" dedi ve ekledi: "Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM'lerin TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM'ler de mutlaka kur sabitlemeli."  

Dolar, dün TL karşısında tarihi zirve olan 3 TL'yi görürken; TL'nin sene başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 20'yi buldu.  

Tüketici güven endeksinin son altı yılın en düşük seviyelerine gerilediğine dikkat çeken Özpamukçu, kurlardaki hesaplanamayan değişikliklerin yanı sıra, mobilya ve birçok ürün grubunun ithalatına getirilen ek gümrük vergileri nedeniyle kira/ciro oranının bozularak kârlılığı çok olumsuz etkilediğini söyledi. 

Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181