'7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması' sonuçlandı!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve iştirak şirketi Emlak Konut GYO tarafından 'Mahalle' temasıyla düzenlenen '7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması' sonuçlandı. 123 projenin katıldığı yarışmada, 35 proje ödül aldı.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri yarın verilecek. 2014'teki aynı yarışmayı 'Gelenekten Geleceğe' konsepti ile düzenlediklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Bu yıl yarışmayı 'Mahalle' konseptiyle düzenlemeye karar verdik. Mahalle, şehirlerimizin geleneksel ve kadim değerlerinin günümüz yaşam koşullarına taşınmasında, bütün değerleri barındırması bakımından model olan en temel ölçekti. Bu nedenle, 'mahalle' dedik" diye konuştu.

COĞRAFİ BÖLGELERE İNŞA
TOKİ olarak, ödüllü eserlerin hayata geçirilmeden rafa kalkmasından muzdarip olan mimarlık dünyasına verilen sözü yerine getirdiklerinin altını çizen Turan, "Projeler kağıt üzerinde kalmayacak. 2014'te düzenlediğimiz mimari yarışmasının ödüllü eserleri, 11 bin 250 konutu kapsayan özgün tasarımlar olarak üretimde bulunuyor. Aynı şekilde ödüllü mahallerimizi de, nihai bir değerlendirmeyi takiben katıldıkları coğrafi bölgelerde inşa etmeye başlayacağız" şeklinde konuştu.

BİRİNCİYE 125 BİN TL ÖDÜL
Her bölgeye ayrı ayrı verilen ödüllerde, 1'inci 125 bin TL, 2'nci 100 bin TL, 3'üncü 75 bin TL ve mansiyon sahipleri 35 bin TL ödül alacak. Ödül almaya hak kazanan projeler, kendi bölgelerinde inşa edilecek.
Yarışmacıların disiplinler arası bir planlama ile katıldıkları yarışmada, ekiplerde en az bir mimar, şehir plancısı ve peyzaj mimarı bulunması şartı arandı. Mimarlık öğrencileri ise yarışmaya yardımcı olarak katıldı.

1. Akdeniz Bölgesi: Akdeniz Bölgesi'nde Burak Yardımcı ve ekibinin projesi birinci seçildi. İkincilik ödülünü ise H. Serdar Kaya ve ekibi alırken, üçüncülüğü Mehmet Metin Polat ve ekibi aldı.
2. Doğu Anadolu: Muş- Kepenek'teki bölgede Mete Keskin ve ekibinin projesi birinci seçilirken, Çetin Ayık ve ekibi ikinci, Ali İbiş'in ekibi ise üçüncü seçildi.
3. Ege Bölgesi: Bölgede Baran Yardımcı ve ekibi birinci seçilirken, Abdülkerim Gündüz ve ekibi ikinci, Mehmet Bekar ve ekibi üçüncü olarak belirlendi.
4. Karadeniz Bölgesi: Kastamonu'daki bölgede birincilik ödülü Derya Erdim ve ekibine, ikincilik Tuba Kara, üçüncülük ise Doğan Türkkan ve ekibine verildi.
5. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'nde birinci ve ikincilik ödülünün verilemediği yarışmada, üçüncülük ödülü Korkut Yıldırım ve ekibinin projesine verildi.
6. İç Anadolu Bölgesi: Mansiyon ödüllerinde birincilik Merve Saliha Yıldız, ikincilik Murat Aydınoğlu, üçüncülük ise Görkem Güvenç ve ekiplerine verildi.
7. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bölgede birincilik ödülü verilmezken, ikincilik ödülü Okan Koloğlu, üçüncülük ödülü ise Hasan Özbay ve ekiplerine verildi.

GERÇEK ALANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILDI
Yarışmacılara , 7 bölgede belirlenen gerçek alanlar verilerek, tasarımlarını gerçek alanlar üzerine geliştirmeleri istendi. Bölge tercihleri doğrultusunda Akdeniz Bölgesi'nde Hatay Dörtyol, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Muş Kepenek, Ege Bölgesi'nde Denizli Pamukkale, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mardin Artuklu, İç Anadolu Bölgesi'nde Eskişehir Odunpazarı, Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu Merkez Örencik ve Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ Çorlu'daki araziler üzerinde çalışma yapıldı.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181