Çeşme Yerel Mimari Uygulama projesinin tanıtımı yapıldı
TOKİ’nin 2014 yılı itibariyle, yeni beklentiler doğrultusunda bir yenilenme sürecine girdiğini ifade eden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yeni üretim felsefesi ile TOKİ tarihin en aktif üretim süreçlerinden birinin başlatıldığını ve binlerce konutun projelendirilerek uygulama aşamasına geçildiğini açıkladı. 

Turan, şehirlere değer katan; “yüksek kalite, yatay planlama, semt kültürü ve yöresel” unsurları taşıyan konutların, TOKİ mimari yaklaşımı ve üretim felsefesindeki değişimin somut göstergeleri olduğunu ifade ederek, “Gelenekten Geleceğe varma arayışı, bundan böyle TOKİ’nin mimari tasarım felsefesidir.” dedi. M. Ergün Turan, bu çerçevede kendilerine en çok heyecan veren hedefin ise “Yerel Mimari Uygulama” projeleri olduğuna vurgu yaptı.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İzmir’in Çeşme ilçesinde Yerel Mimari Uygulama projesi olan “Çeşme Sosyal Konutları”nın tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, TOKİ’nin konut üretim felsefesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TOKİ Başkanı Turan’ın değerlendirmeleri şöyle;

Piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyacını karşılamada bilindiği gibi yıllardır “bir dost eli” yaklaşımıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Milletimizin İdaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu da her daim tecrübe ediyoruz.

Ülkemizin dört bir yanında; 81 ilimizde, vatandaşlarımızın talep ve beklentilerine yanıt verebilmek için yoğun bir çaba ve çalışma içindeyiz. Ev hanımlarımızdan işçilerimize, meslek örgütlerinden emeklilere, her yaş grubundan tüm kesimleri kucaklayan bir anlayışla konut üretimlerimizi sürdürüyoruz.

Bilindiği üzere 2014 yılı itibariyle İdaremizi yeni beklentiler doğrultusunda yenilemeye ve daha bir atılım için güçlendirmeye ve üretim disiplinlerimizi tekrar tanımlamaya çalıştık. Bu tanımlamaları yaparken yol haritamızı halkımızla vatandaşlarımızla paylaştık:

• Az katlı konut üretimini esas alan yatay mimari yaklaşımla üretim yapacağımızı,

• Nitelikleri artırılmış sosyal konut üretiminde “mutlak kalite” prensibi ile çalışmanın TOKİ için ön koşul olduğunu açıklamıştık.

• Bu iki temel koşulun yanı sıra bugün özel sektörümüzün yürüttüğü pek çok projeye esin kaynağı olduğunu gururla gözlemlediğimiz “mahalle konsepti” ile üretim yapma hedefimizi ortaya koyduk.

Bize en çok heyecan veren hedef ise Yerel Mimari Uygulama projeleri oldu. Şehirlerimizin gelenek, tarih ve kültüründen mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak, TOKİ Yerel Mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdik; bunu hayata geçirmenin gayreti içine girdik. Ve yenilendiğimiz üretim disiplinimizle, TOKİ tarihinin en aktif üretim süreçlerinden birini başlattık.

2014’den bugüne; geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık süre içinde, üretim aşamalarında büyük bir atılım yaparak, yeni bir üretim felsefesi ile binlerce konutu projelendirdik, ihale ettik ve bu gün içerisinde olduğumuz konut projesi gibi uygulama sürecine geçtik.

“Gelenekten Geleceğe varma arayışı”

Özetlediğim bu yenilenme sürecinin sonucunda, TOKİ’nin üretim ve mimari yaklaşımını tanımladığımız bir aşamaya geldik. “Gelenekten Geleceğe” varma arayışı, bundan böyle TOKİ’nin mimari tasarım felsefesidir.

Büyük emek ve gayretlerle gelinen bu yüksek nitelikli projelendirme ve üretim süreci, bizler için olduğu kadar milletimiz için de gurur kaynağı olacaktır.

Bugün şehirlerimizin yerel mimarilerinden aldığımız ilhamla geliştirdiğimiz konutlarımızı hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Şehirlere değer katan modeller ortaya çıkarıldı

İki yıldır TOKİ ekipleri olarak ülkemizin mimar, mühendis, şehir plancısı ve sosyologlarıyla son derece kapsamlı analizler yaptık, bir fizibilite oluşturduk, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar ortaya koyduk. Şehirlerimizin nüfus profillerinden genişleme kapasitelerine, farklı toplum katmanlarına ait onlarca sosyal ve demografik veriyi, yörelerimizdeki mimari doku ile buluşturmaya çalıştık. Ve bu sosyal konut üretiminde “öncü”, şehirlerimize “değer katan modeller” ortaya çıkardık.

Şehre değer katmakla ilgili burada bir parantez açarak önemine vurgu yapmak, “şehre değer katma” kavramına nasıl yaklaştığımızı vurgulamak istiyorum:

Hazırladığımız projelerin sayısal hedefleri elbette önemli. Bildiğiniz gibi 2016 yılı için hedefimizi 60 bin konut üretimi olarak açıkladık. 40 bin, 50 bin, 60 bin konutun, toplumsal ve ekonomik ölçekte elbette bir karşılığı var. Ancak üretime sadece nicelik, düz bir sayısal mantıkla bakmıyoruz. 100 bin konut da yapabiliriz… Ama mesele aynı zamanda, bu konut sayısına ulaşırken neyi gözettiğiniz... Sosyal ve kültürel açıdan da bir değeri önemsiyoruz.

Bir örnekle açıklayayım: Anadolu şehirlerimizde sadece konut üretimi ile dahi oraya elbette bir değer katıyoruz. Fakat projede daha nitelikli, tüm sosyal imkânları, sosyal donatı alanları düşünülmüş, insanların sadece barınacağı değil aynı zamanda bir yaşam alanı oluşturmaya, bir kültür ve mimari yaklaşım sergilemeye çalıştık. Bu çerçevede de Anadolu’da onlarca projemiz inşa ediliyor. Bu projeler bizim için ayrıca bir mutluluk kaynağı. Anadolu için yaptığımız projelerin aynı zamanda o bölgeler için bir model geliştirme anlamında da örnek olacağı kanaatindeyiz. Bunun geri dönüşlerini de almaya başladık.

Bu sayede konut üretiminde bir standart ortaya koymaya çalışıyoruz. İddialı bir söz olabilir ama hedefimiz budur; Artık TOKİ’nin ürettiği projeler o bölge, o şehir için kazanım olacak projelerdir, o şehirlere o bölgelere değer katacak projelerdir.

Dolasıyla sayısal bir hedef olan 60 bin konut hedefine ulaşırken, 2016 için “şehirlere değer katmak” anlamında da kendimize iddialı bir hedef biçmiş vaziyetteyiz.

Bu hedefi somut örneklerle gerçekleştirebilmek için 2 yıl içinde projelendirdiğimiz binlerce konutumuzun inşası da ülkemizin pek çok şehrinde devam ediyor.

Şehirlere değer katan; yüksek kalite, yatay planlama, semt kültürü ve yöresel unsurları taşıyan konutlarımız, TOKİ mimari yaklaşımı ve üretim felsefesindeki değişimin somut göstergeleridir.

Çeşme projesinde yerel mimariden ilham alındı

Çeşme Sosyal Konutları, bu unsurların biraya getirilmeye çalışıldığı, yörenin geleneksel mimari çizgilerinden ilham aldığımız bir sosyal konut projesi olarak vücut bulmuştur.

Bu yöreye özgü taş ve yapı malzemeleriyle, Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan Çeşme Sosyal Konutları, Ege Bölgesi için model niteliğinde, bizlere yenileri için şevk ve heyecan veren gözbebeği bir çalışmadır.

Çeşme konutları alt ve orta gelir grubuna dönük üretildi

Vatandaşlarımızın kaymakamlığımıza başvurusuyla bir talep projesi olarak hayata geçirilen TOKİ Çeşme Sosyal Konutları, 2+1 ve 3+1 planda hazırlandı ve gördüğünüz gibi az katlı olarak 2 etaplı projelendirildi. Çeşme Konutlarımız, TOKİ’nin tüm projelerinde hedef kitlesi olan alt ve orta gelir grubu vatandaşlarımıza dönük üretildi. Kısa süre içinde tamamlayarak hak sahiplerimize noter huzurunda Konut Belirleme Kurasını takiben güzel evlerini teslim edeceğiz.

Bu konutlardan hak sahibi olabilmek için tüm alt gelir gruplarında olduğu gibi hane halkı gelirinin toplam 3 bin 200 liranın altında olması gerekiyor. Hiç konut sahibi olmama, 5 yıl Çeşme ilçesi sınırları içinde ikamet ediyor ya da Çeşme nüfusuna kayıtlı olma gibi şartları da bulunuyor. Dolayısıyla Çeşme dışından birinin bu projeden daire alma şansı yok.

Mimariden tasarıma, planlamadan uygulamaya, size özetle aktarmaya çalıştığım yaklaşım ve hedefler, milletimize daha iyisini, daha güzel şehirlerde yaşama imkânını hazırlayabilmek için yürüttüğümüz bir gayretin tarifidir, samimi bir çabadır.

2023’te toplam 1.2 milyon konut hedefi

İdare olarak önemli hedeflerimiz var: 2023’te 1.2 milyon konut ile inşallah 5,5 milyon vatandaşımızı ev sahibi yapmış olacağız. Önümüzdeki 8 yıl içinde 500 bin sosyal konut üretme hedefimiz var. Bizim muhatap kitlemizin yaklaşık yüzde 85’i TOKİ olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlarımızdır.

Çalışmalarımızı yürütürken, bu güzel coğrafyanın bize sunduğu değerleri yaşatarak, vatandaşlarımızı huzurla yaşayacakları pek çok konut alanını tamamlayacağız.

Milletimize sunduğumuz bir TOKİ Yerel Mimari Uygulama projesi olan Çeşme Sosyal Konutlarının, hak sahiplerimize, İzmirlilere ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181