'Hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ'nin olmayacak!'
TOKİ Başkanı Turan "Önümüzde yaklaşık 5.5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Önümüzde yaklaşık 5.5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. Turan, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen kurultayda, vatandaşların güvenli yapılarda, daha güzel şehirlerde yaşamaları için ortak çaba harcadıklarını söyledi.

Türkiye'nin hemen her şehrinde, çeşitli kasabalarda yaklaşık 700 şantiyede projelerinin devam ettiğine işaret eden Turan, "TOKİ Bursa'da, yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yönelik, son 13 yılda 18 bin 613 konut üretip teslim etti. Şu anda yaklaşık bin 900 konutun inşaatı devam ediyor. Bubin 900 konut inşaatının yaklaşık bin 250'si emeklilere yönelik Yıldırım ilçesinde yapılan konutlardır. Bursa'da TOKİ olarak son 13 yılda yaptığımız yatırımın bedeli 2 milyar liradır." diye konuştu. Kestel ilçesinde yaklaşık 2 milyon metrekareyi aşkın bir alanda, 3 bine yakın iş yerini barındıracak Büyük Sanayi Sitesi'nin yapımına devam edildiğini hatırlatan Turan, "Yaklaşık 100 trilyonluk alt yapı yatırımına devam ediyoruz. En kısa zamanda 800 iş yerinin de temelini atmış olacağız. Bu, Türkiye'de bu ölçekte küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesi açısından en büyük uygulamalardan biridir." şeklinde konuştu.

KADİM ŞEHİRLERDE, YATAY MİMARİ
Turan, TOKİ'nin kurulduğu 1984'ten 2003'e kadar toplam üretim faaliyetinin 43 bin konut olduğunu, son 13 yılda ise üretimlerinin 750 bine çıktığını vurguladı. "15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 64 bin sosyal konut üretimiyle 2016 yılından çıkmış olacağız" diyen Turan, 2016'nın TOKİ için rekor yılı olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşümle ilgili bir takım çalışmaların devam ettiğini anlatan Turan, şöyle devam etti: "Kentsel dönüşümle ilgili Türkiye'yi bekleyen sorun şudur, önümüzde yaklaşık 5,5 milyon dönüşümü bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor. Bunları yıllara vurduğunuzda kamu eliyle değil, özel sektör eliyle de önümüzdeki iş için önemli bir çaba sarf etmemiz gerektiği hususunda sorunlu bir potansiyel var önümüzde. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 65-70 bin konut üretiyoruz. Sektörümüz, çok güçlü. Şu anda 54 vilayetimizde, aktif 180 küsur alanda, kentsel dönüşüm faaliyeti yürütüyoruz."

ÜRETİMİN % 10'UNU YAPIYORUZ 
TOKİ Başkanı Turan, idare olarak Türkiye'deki konut üretiminin her yıl yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Yeni şehirleşme modelimizde, bütün kadim şehirlerimizde, yatay mimariyi esas alıyoruz. Bunu altını çizerek, söylüyoruz. Şöyle bir iş sloganımız var; son 2.5 yılda yaptığımız hiçbir binada, iddialı bir şey söylüyorum, 'Hiçbir şehirde ya da kasabada en yüksek bina, TOKİ binası olmayacak' dedik ve son 2,5 yıldır yaptığımız bütün üretim disiplinlerinde, hangi şehirde, kasabada iş yapıyorsak orada imar planı olarak en yüksek ne varsa, 5 katsa 5 katı geçen bir yapılanma içerisinde olmuyoruz." dedi. Yatay mimarinin yanında yerel mimari unsurlarını da gözeten işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Turan, "Aynı zamanda şehirler inşa ediyoruz. Bu şehirlerin sosyolojik, insanların yaşamına yönelik yönleri var. Bizim geleneksel kültürümüz, mahalle yaşamını barındıran bir yaşam kültürüdür. Mümkün olan her yerde, mahalle yaşamını da öngörecek esnafın, çarşının, caminin, meydanın olduğu yerleşim birimleri inşa etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sabah Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181