TOKİ 2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut üretmeyi hedefliyor!
Türkiye sağlıktan eğitime, altyapı yatırımlarından sanayiye büyük bir kalkınma hamlesi içinde gelişimini sürdürürken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut üretiminde hedefini yukarı çekti. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, vatandaşın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak için 2023 hedefini 1 milyondan 1.2 milyona çıkardıklarının bilgisini verdi. Başkan Turan, "2002 baz alınarak, 2023'te bir milyon konut hedefimiz vardı; bunu artı 200 bin konut ile yukarı revize ettik. Önümüzdeki 8 yıl için 500 bin konut üretme hedefimiz var. Yoğun bir gayret ve çalışma ile 2023'te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu sayede 2023 yılında 5-5.5 milyon vatandaşımız TOKİ'nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak" ifadelerini kullandı.

35 BİN KONUTLUK İHALE YAPILDI
Başkan Turan, sektörün öncü kuruluşu olarak hedefe daha büyük bir gayret ve şevkle yürümeye devam ettiklerinin altını çizdi. Turan şöyle devam etti: "Bugüne kadar yaklaşık 790 bin konut, 8 bin 601 sosyal donatı üreten bir kurum olarak çabalarımızı artırarak projelerimizi sürdüreceğiz. Bu yıl hedefimiz geçen yıl yaptığımız 65 bin konut rakamını aşmak. 6'mcı ayın sonuna kadar olan ihale tarihlerimizi aldık, şimdiye kadar 35 bin konut rakamının üzerine çıktık. İnşallah yıl sonuna geldiğimiz de yaklaşık 65-70 bin rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Dünyada gelişmiş ülkeler içerisinde de bu rakamlar çok yüksek."

10 YILDA KONUT ÜRETİMİ İKİYE KATLANDI
Türkiye'de 10 yıl önce, yılda 326 bin konut üretilirken, bu rakamın ikiye katlanarak 750 bine çıktığını söyleyen Başkan Turan, "Ülkemizde yaklaşık 23 milyonun üzerinde konut var ve bu konutların da 8 milyona yakını 1990 öncesinde yapılmıştır. Bu çerçevede 6 milyonun üzerinde konutun yenilenmesi gerekiyor. Bu şu demektir, sektörün önünde kentsel dönüşüm kaynaklı büyük bir yatırım ekonomisi duruyor. Dolayısıyla sektörün tüm paydaşları ve 200'ün üzerinde ki alt sektör için, özellikle hızlanan kentsel dönüşüm projelerindeki potansiyeller açıkça görülüyor" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 85 SOSYAL KONUT ÜRETİYORUZ
Başkan Turan, yaklaşık 2.5 yıl önce aldıkları kararlar sonucu yatay mimariye öncelik verdiklerini belirterek, "2016 yılında ihale edilen 64 bin 822 konutun 47 bini, yani yaklaşık yüzde 74'ü, 6 ve daha az katlı binalardan oluşmuştur. Bu kapsamda üç yıl içinde ihalesi gerçekleştirilen konut sayısı 93 bini geçmiştir" dedi. Başkan Turan, TOKİ'nin 14 yıllık süre içinde ürettiği konutların yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu belirterek, "Fakat son yıllarda ürettiğimiz konutların ise yaklaşık yüzde 95'i sosyal konuttur. 2016 yılında ise bu rakam yüzde 98'e çıkarılmıştır" diye konuştu.

SİYASI İSTİKRARLA YÜKSEUYORUZ
Türkiye'nin son 15 yılda siyasi istikrar ve güven ortamı sayesinde her alanda gelişimini sürdürdüğünü söyleyen Başkan Turan, "15 Temmuz gecesi demokrasimize, milli irademize ve bağımsızlığımıza karşı yapılan bir darbe girişimine tanıklık ettik. Ne mutlu ki ekonomimiz sağlam temeller üzerindedir. Şükürler olsun ki bu kalkışma Türkiye'nin önünü kesememiştir. Ekonomimizin lokomotiflerinden olan konut ve inşaat sektörü, darbe girişim sonrası yeni projelerle kalkınmaya desteğini kesintisiz sürdürüyor" şeklinde konuştu.

DAR GELİRLİYE KONUT ÜRETİYORUZ 
TOKİ olarak dar ve orta gelirli vatandaşın konut ihtiyacının karşılanması yönündeki çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini anlatan Başkan Turan, "Bu kimliğimizle bize verilen görev ve sorumluluk içinde yoğun bir çaba ve çalışma içindeyiz. Milletimize "iyilik üreten" bir kurum olan TOKİ, yeni projelerini vatandaşlarımızın beklentilerine uygun olarak geliştirmektedir. Yaklaşık 2.5 yıl önce aldığımız önemli kararlardan biri olan yatay mimariye öncelik verilmesi hususundaki çabalarımız sonuç vermeye başlamış ve pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlatılmıştır" diye konuştu.

Emekliye ayda 300 lira taksitle ev
Özellikle evi olmayan emekliler için her projeden ayrılan konut oranının yüzde 25 olduğunu söyleyen Başkan Turan, "240 aya kadar vade yapıl makta, taksit oranları da 300 TL'den başlamakta v şehirlere göre fiyat aralığı değişmektedir" şeklinde konuştu. Başkan Turan, şöyle devam etti: "Nisan sonu itibarıyla ihale ettiğimiz ve ihale sürecinde konutların sayısı toplamda 783 bini geçmiştir. İdaremizin 10 yıllık konut üretim ortalaması yaklaşık bindir. 2016 yılında ihale edilen konut sayısı ise bindir 2015 yılında konut ve konut dışı olmak üzere toplam 5 milyar 256 milyon liralık (KDV harıç)1 ayrı proje ihale edilirken, 2016 yılında hem konut hem diğer işler bazında yüzde yüz bir artış sağılmış ve 11 milyar 46 milyonluk ihale gerçekle- mistir. İdarenin toplam iş ağırlığında konutun da yüzde 45'den yüzde 55'e çıkarılmıştır."

Dikey değil yatay mimari
Başkan Turan, TOKİ'nin 2023 giden yol haritasındaki en önemli unsurlardan birinin tum projelerde dikey değil yatay bir yapılaşma olacağını söyledi.Turan, şöyle konuştu: "Huzur bulduğumuz bu Geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz. Temel üretim disiplinlerimizin bir diğerin ise Mutlak Kalite" yaklaşımıdır. Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi idaremizin öncelik sıralamasında birinci sıradadır. Kalite kavramını,TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak kabul ediyoruz."

Yeni şehirler kuracağız
Toplu Konut İdaresi olarak 'Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler' projesini hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Turan, şöyle devam etti: "Konut üretim süreçlerimizi insanı odağa alan yeni disiplinlerle, bir üst ölçekte ele aldık. Geçmiş yıllardaki tecrübeler ve milletimizin beklentisi doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmayla, konut ihtiyacını karşılamanın ötesinde yeni yerleşim alanları, yeni şehirler oluşturuyoruz. Şehirlerimizde, kent kımlıgı ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023 yılına kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz.

65 bin konut ihale edilecek
Başkan Turan, 2017 yılında 65 yeni konutu ihale edeceklerini belirterek, "Nisan ayı sonu itibarıyla ihale edilmiş ve ihale sürecine girmiş konut sayısı yaklaşık 26 bin civarındadır. Ayrıca Hatay'dan başlayan 688 bin 240 metre uzunlusunda Fiziki Güvenlik Duvarı, 692 bin metre uzunluğunda yol, kapı, kule gibi hizmetlerin yapımını ihale etmiş durumdayız. Eylül 2016 da başlayan bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 770 milyon sözleşme bedeli olan toplam 30 ihale gerçekleştirilmiştir" diye konuştu. Güvenlik açısından zor ve tehlikeli şartlar altında yürütülen işlerin seviyesi ortalama yüzde 70'leri geçtiğini anlatan Başkan Turan "Şanlıurfa sınırında ise 48 bin metrelik alanın geçici kabulü yapılmış, Hatay sınırında da 41 bin metre uzunluğundaki alan geçici kabul aşamasına getirilmiştir. Diğer alanlarda da süratle çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu.

Önceliğimiz kentsel dönüşüm 
Başkan Turan, "Şu anda yaklaşık 2 milyar ihale bedelli 15 bin 102 konutun inşaatı devam etmektedir. Bugüne kadar bu konutlar için bizzat İdaremiz tarafından ödenen hak ediş miktarı yaklaşık 400 milyon TLdir. Bunun dışında sonuç yıl içinde kamu kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu hizmet binaları ve diğer işlerin yapımı konusunda 22'si ana, 18'i ek protokol olmak üzere toplam 30 protokol imzalanmış, 7 protokol de imza aşamasına gelmiştir" şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümün TOKİ'nin önceliği olduğunu vurgulayan Turan "Şuanda 54 İl'de kentsel yenileme programı kapsamında 125 bin 214 konut ihale edilmiş, yaklaşık 90 bin konut bitirilmiştir. Toplam konutlar içerisinde kentsel dönüşümün oranı %16,27 iken, bu rakam 2016 yılında yaklaşık %25'e çıkarılmıştır" ifadelerini kullandı.

Seda Tabak / Sabah Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181