TOKİ dar gelirliler için 2 bin 235 konutu satışa sundu!
Geçen yıl konut üretiminde rekor kıran TOKİ, 2018'de 70 bin kişiyi ev sahibi yapacak. Kurum, 25 projede dar gelirliler için 2 bin 235 konutu satışa sundu. 

Türkiye’de konut üretiminin kamu ayağını temsil eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yurt çapında geliştirdiği projeleriyle orta ve alt gelir grubunun konut talebine karşılık veriyor. Hazine arazilerini imara hazırlayıp iştirakleri kanalıyla özel sektöre yönelik ihaleler düzenleyen kurum, bu ihaleler kanalıyla diğer projelerine kaynak yaratıyor.     

AÇIK SATIŞ YÖNTEMİYLE 
Günümüzde arsa fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle özel sektör, ihtiyaç sahibi orta ve alt gelir grubuna yönelik projeler geliştirmekte zorlanıyor. Böyle bir dönemde Hazine arazilerini almada öncelik sahibi olan TOKİ, dar gelirlileri ev sahibi yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda TOKİ, 2018 yılında Ankara’dan Rize’ye, Van’dan Adana’ya, Çankırı’dan Siirt’e kadar 33 ildeki 86 projesindeki toplam 45 bin 456 konutu açık satışa sunmayı planlıyor.   

25 PROJEDE İLANA ÇIKTI 
Bu kapsamda kendisi, eşi ve çocukları dahil hiç konut sahibi olmayan vatandaşlar için bazı projelerde satışlar başladı.  Dar gelirlilere yönelik konutların aylık taksiti 285 liradan başlıyor. Yani kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün. 15-20 yıl vadeyle satışa sunulan konutlar içinemekliler ve geliri 3200 lirayı aşmayan aileler başvurabiliyor. 

2018 hedefi 70 bin konut
TOKİ Başkanı Ergün Turan, “İçinde oturmayacağımız evi teslim almıyoruz” sloganıyla konut ürettiklerini vurgulayarak, 2018'de 65-70 bin arası konut inşa etmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Başkan Mehmet Ergün Turan, TOKİ'nin konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar için yegane kuruluş olduğunu söyledi. Turan, 2016 yılında 65 bin, 2017'de ise 65-70 bin arası konut ürettiklerini belirtti.

NASIL BAŞVURULUR
- Başvurular evin bulunduğu yerdeki Halkbank ya da Ziraat Bankası’na yapılacak.
- Başvuruda Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanacak. 
- Sözleşme imzalanırken daire bedelinin en az yüzde 10’u kadar peşinat alınıyor.
- Peşinat bedeli üzerinden binde 5 oranında banka komisyonu kesiliyor.
- Banka komisyonu üzerinden alınan vergi yüzde 5.
- Bu bedeller taksitler halinde ödenebiliyor.
- Evi alanların 14 gün içinde cezasız cayma hakkı var.
- Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yıl Ocak ve Temmuz’da iki kez memur maaş artışına göre zamlanacak. 

ŞARTLAR NELER?
- Ev alacak kişi bulunduğu yerin nüfusuna kayıtlı olarak en az 1 yıl ikamet ediyor olmalı.
- Aile fertlerinin üzerine kayıtlı ev bulunmamalı.
- Başvuranlar 25 yaşını doldurmuş olmalı.
- Aylık hane halkı geliri net 3200 lirayı aşmamalı.
- Haneden sadece bir kişi başvuru yapabiliyor. 

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181