TOKİ'den İstanbul'da 458 lira taksitle konut!
TOKİ Başkanı Ergün Turan, arazi buldukları her yerde emeklilerin ve alt gelirlilerin ev ihtiyacını karşılayabileceklerini belirterek, "Anadolu'nun hemen hemen her yerinde 250 lira taksitle ev talebini karşılayacak imkanımız var" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı seçim beyannamesinde "TOKİ eliyle emeklileri uygun koşullarla konut sahibi yapılacak. Bu çerçevede emeklilere 240 taksit şeklinde aylık 250 lira bedel mukabilinde konut sahibi olma imkanı sağlanacak" ifadesi yer almıştı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turan, emeklilere 240 lira taksitle ev verilmesi konusu ilk gündeme geldiği andan itibaren bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi.

"Biz zaten şu ana kadar bunu yapıyorduk ama bundan sonra çalışmalarımıza hız katacağız" diyen Turan, TOKİolarak Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, hatta bazı yerlerde 200, 205, 210 lira gibi rakamlardan başlayan taksitlerle emeklilere 2+1 daire sattıklarını aktardı.

Turan, "2002'yi baz alarak 2023 hedefimiz 1 milyon adet konut üretmekti. Bu rakamı son dönemde 200 bin artırdık. Şu ana kadar 700 bin konut yapmışız. Önümüzdeki 8 yıl içerisinde 500 bin konut üretme hedefimiz var" diye konuştu.

"Anadolu'nun hemen hemen her yerinde"
Devlet arazisinin çok olmadığı ve arazi üretiminde zorlanılan İstanbul gibi birkaç şehirde talebin tamamını karşılayamayabileceklerini ifade eden Turan, ancak Anadolu'nun hemen hemen her yerinde 250 lira taksitle ev talebini karşılayacak imkanlarının olduğunu aktardı.

Turan, Anadolu'da nerede konut talebinin olduğunu çok iyi bildiklerini kaydederek, "Bu illerden bazılarında büyük arazilerimiz var elimizde. Veya arazi taleplerimiz var. Bunların tamamını başta emekliler olmak üzere konut edinmekte zorlanan alt gelir grubundaki insanlarımıza sunacak projeler içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

3 bin konut ihalesi yapılacak
Türkiye'nin farklı illerinde büyük çaplı projeler yürüttüklerini ifade eden Turan, Gaziantep'te 55-60 bin konutluk yeni bir şehir planladıklarını, arazilerin tamamını aldıklarını, yıl başına kadar 3 bin konutun ihalesini yapacaklarını söyledi.

Turan, sonrasında her yıl 10-15 bin konutu TOKİ olarak piyasaya arz edeceklerini, bunların hepsinin alt ve orta gelirli vatandaşlara sunulacağını vurguladı.

Şanlıurfa, Manisa, Denizli, Konya, Hatay, Kocaeli'nde projelere başladıklarını veya başlayacaklarını aktaran Turan, Manisa'daki projelerinin 6 bin konutluk olduğunu bildirdi.

Bu projelerle adeta yeni bir şehir yaptıklarını anlatan Turan, buralarda her türlü ihtiyacın düşünüldüğünü ifade etti.

Karaman'da başladıkları projede, ilk etaptaki konutların tamamını organize sanayi bölgesinde çalışanlar için yaptıklarını belirten Turan, 1.200 konutluk ikinci ve üçüncü etabı da yapmaya başladıklarını, bunun tamamının da emekli vatandaşlara verileceğini söyledi.

"Bizim gibisi yok"
Turan, "Anadolu'nun farklı illerinde emekli vatandaşlarımıza yönelik konut projelerimiz devam ediyor. Ve bunlar büyük çaplı projeler. 2016 hedefimiz; 60 ila 70 bin arası konut yapımına çıkmak ve satışını yapmak. Dolayısıyla yılda 40-50 bin konut üreten TOKİ bundan sonra 60-70 bin konut yapacak" diye konuştu.

TOKİ'nin son 10-15 yılda ciddi bir birikim kazandığını dile getiren Turan, kendileri gibi dünyada hiçbir kurum ya da kuruluşun konut üretemediğini ifade etti.

Turan, "sıfır karla" yılda 50-60 bin konut satışı gerçekleştirmenin Türkiye'nin gücünü gösterdiğini vurguladı.

Artık insanların sadece barındığı yerler değil yaşam alanları inşa ettiklerini bildiren Turan, bundan sonra vatandaşların her yörede farklı normlar içeren, değişik mimari ve tasarıma sahip binaları göreceğini aktardı.

"Arazi bulduğumuz her yerdeyiz"
Turan, "Arazi bulabildiğimiz her yerde emeklilerin, alt ve orta gelire sahip vatandaşlarımızın konut ihtiyacını karşılayacak bir yapılanma içerisindeyiz" dedi.

Batman'da sadece emeklilere yönelik 1.300 konutluk projeyi bitirdiklerini belirten Turan, aynı şekilde diğer vilayetlerde de sadece emeklilere yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi.

Turan, talebin arzı geçtiği konut üretimi projelerinde emeklilere yüzde 25'lik kota ayırdıklarını anımsatarak, "Emeklilerimiz bizi takip etsinler. Şu anda valilik veya belediyeler aracılığıyla emekli dernekleriyle görüşüyoruz. Bartın, Karabük, Elazığ, Isparta'da emekli derneklerimizle iş yaparak arazileri geliştiriyoruz" diye konuştu.

"Taksitler taşındıktan sonra"
Turan, TOKİ'den konut alan kişiden ücretin yüzde 8 ila 15'i arasında bir rakamı peşin tahsil ettiklerini kaydederek, bu parayı eve geçmeden kısa bir süre önce aldıklarını dile getirdi.

Başkan Turan, "Bundan daha önemlisi alt gelir grubundaki dairelerde taksitler eve taşındıktan sonra ödenmeye başlıyor. Çünkü o vatandaş hem kira hem taksit ödeyemez. Bunu şu anda yapıyoruz" diye konuştu.

"İstanbul'da 458 lira taksitle ev"
"Kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz" dediklerini belirten Turan, "Bir yerde kira 700-800 lira ise siz 250 liraya konut üretemezsiniz. Ama bizim hedefimiz bütün şehirlerimizde 250 lirayı baz alarak çalışma yapıyoruz. Bu İstanbul'da mümkün olmaz ama İstanbul istisnadır. İstanbul'a son yaptığımız projede 458 lira taksitle ev verdik Kayabaşı'nda" ifadelerini kullandı.

Turan, vatandaşların doğdukları, büyüdükleri yerlerde ev almasını amaçladıklarını ifade ederek, Türkiye'nin her yerinde konut ürettiklerini, gayrimenkul sektörüne TOKİ imzasını attıklarını bildirdi.

TOKİ'nin ülke genelinde yıllık konut üretiminin yüzde 10'unu tek başına karşıladığını dile getiren Turan, Anadolu'daki bütün taleplere karşılık vereceklerini sözlerine ekledi.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181