Toki'den Yozgat’a mahalle kültüründe 297 konutluk proje
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Yozgat'ta 297 konutluk yeni bir proje için ilk adımı attı.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bölgedeki kervansaraylar yapılarından esinlenilen projede; ticari bloklar az katlı planlanırken, cephelerinde yöresel taş kaplama kullanıldı. Kemerlerde ve çatılarda “tonoz” örneğinden yararlanıldı. Medrese Mahallesi’nde inşa edilecek 297 konut, 9 ticaret merkezi ve 1 cami inşaatının ihalesi 17 Aralık 2015 tarihinde yapıldı.


5,7 hektarlık alanda dönüşüm

TOKİ ile Yozgat Belediyesi arasında 28 Kasım 2011 tarihinde ön protokol, 13 Şubat 2013 tarihinde de ana protokolü imzalanan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” 5,7 hektarlık alanı kapsıyor. Proje çerçevesinde inşa edilecek konutlar üç ayrı planda; 35 konut 2+1, 143 konut 3+1, 119 konu da 4+1 olarak tasarlandı.

Sokak kültürünün yaşatılması amaçlandı

Mahalle konseptinde hazırlanan projede; bir meydan oluşturularak geniş bir bakış açısı ile bina cephelerinin meydana bakması sağlandı. Eski çarşı mantığı ile sokak kültürünün yaşatılması amaçlanan projede, ticari bloklar arasında sokaklar tasarlanırken, bu sokaklar meydana bağlandı. Böylelikle vatandaşların geniş bir peyzaj çalışması ile süslenmiş sokaklar arasında dolaşırken alışveriş yapabilmelerine imkân tanındı. Ticari kısımlarda dükkânlarla birlikte ofislere de yer verilen proje ile günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her fonksiyonun alana katılması sağlandı.

Projede, konut alanından meydana ulaşımın kolaylaştırılmasına ve meydanın çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilecek özelliklere sahip olmasına dikkat edildi. Meydan ayrıca vatandaşların gün içinde vakitlerini geçirebilecekleri bir tasarımda planlandı.

Yöresel kesme taş kullanıldı

Yozgat yöresel mimarisinde kesme taş ya da mermer kullanıldığından, projede yer alan ticari yapıların dış cephelerinde yöresel kesme taştan yararlanıldı. İpek yolu üzerinde bulunan bölgede geçmişte inşa edilen kervansaraylardan esinlenerek, ticari bloklar az katlı tasarlandı ve ceplerinde yöresel taş kaplama kullanıldı. Ayrıca cephede, kemerlerde ve çatılarda “tonoz” örneğinden faydalanıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181