Toki'nin önceliği deprem kuşaklarını dönüştürmek!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, deprem kuşaklarına göre kapsamlı bir kentsel dönüşüm programının hazırlandığını açıkladı. Turan, “Bu çalışmamızda deprem riski yüksek şehirlerimizin barındırdığı tehlikeyi esas alarak, Kentsel Dönüşümde önceliğimizi deprem kuşakları olarak tespit ettik ve 170 bin 947 konutluk kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir.” diye konuştu.

Turan, 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremlerinde yaşanan can ve mal kayıplarının “Kentsel Dönüşümü” özellikle deprem risk bölgelerinde zorunluluk haline getirdiğine vurgu yaptı.

“ Kentsel Dönüşüm aynı zamanda bir zihinsel dönüşüm olmalıdır”
Deprem gerçeğinin oluşturduğu risk, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin Türkiye’nin üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunun altını çizen TOKİ Başkanı Turan, bu riskler karşısında, kentsel dönüşümün fiziki gerçekliğin yanı sıra zihinsel olarak da bir dönüşümü gerekli kıldığını belirtti.

“ Kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için başta mülk sahipleri olmak üzere, tüm paydaşların bu işin önündeki engelleyici yaklaşımlardan uzak durması gerekiyor. Çünkü artık bu gereklilik değil, zorunluluktur. Vatandaşlarımızın can güvenliğinin söz konusu olduğu bir süreçte, dönüşümden, daha geniş konutlar ve yüksek gelir elde etme fikrinin terk edilmesi gerekiyor…”

“Kentsel dönüşüm artı kazanç elde edilecek bir yatırım aracı değildir.”
 “…Aksine, insanlarımızın, kendilerinin, ailelerinin can güvenliğine öncelik vermesi gerekiyor. Keza bu işi yürüten sektör temsilcileri de, Kentsel Dönüşümü büyük bir kazanç kapısı olarak görmekten vazgeçmelidirler. Kentsel dönüşüm artı kazanç elde edilecek bir yatırım aracı değildir.”

TOKİ’nin, Kentsel Dönüşüm’de tüm idarelerin en önemli paydaş kuruluşu olduğunu hatırlatan, Başkan Turan, projelere, “evleri yıkıp daha sağlamını yapmanın” ötesinde yaklaştıklarını da vurguladı.

Turan şunları söyledi:
“ Kentsel dönüşüme, ‘evler yıkılıp daha iyileri yapılıyor’ bakışının ötesinde yaklaşıyoruz. Mekansal bir dönüşümün ötesinde yaptığımız çevre düzenlemeleriyle, donatılarla, sosyal ihtiyaçlara da yanıt veriyoruz. Çocuklar, kadınlar, erkekler, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçları düşünüyoruz. Dolayısıyla kentsel dönüşümle insanlarımızın sosyal hayata katılımlarını da önemseyerek kentsel ve sosyal dönüşümün birlikte yürütülmesini hedefliyoruz.”

Doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetleri planlama, inşa etme ve yenileme çalışmalarında idare olarak öncü bir rol üstlendiklerini ifade eden Turan,
TOKİ’nin ürettiği tüm konutların yüzde 40’ını Kentsel Dönüşüm projelerinin oluşturmasını hedeflediklerini kaydetti.

TOKİ’nin deprem risk bölgelerine göre gerçekleştirdiği projenin detayları şöyle;
TOKİ, 1. derecede deprem riski bulunan bölgelerde 48 Kentsel Dönüşüm projesi yürütüyor. Bu alanlarda yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen toplam 9 bin 294 konut bulunuyor. Dönüşüm kapsamında 29 bin 160 konutun ihalesi yapıldı ve inşası devam ediyor. TOKİ, 1. derecede deprem riski bulunan bu bölgelerde 49 bin 47 konutun inşasını planladı.

2. derecede deprem riski bulunan bölgelerde 51 proje yürütülüyor. Bu alanda yıkılması gereken ya da yıkılan 11 bin 263 konut bulunuyor. 19 bin 6 konutun ihalesi yapılarak inşası gerçekleştiriliyor. 2. derecede deprem riski taşıyan bölgelerde 42 bin 311 konutun inşası planlandı.

3. derecede deprem riski bulunan bölgelerde 19 proje yürütülüyor. Bu alanlarda yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen 11 bin 532 konut yer alıyor. 14 bin 274 konutun ihalesi yapıldı, inşası devam ediyor. TOKİ bu bölgede de 26 bin 852 konutun inşasını planladı.

4. derecede deprem riski bulunan bölgelerde 30 proje yürütülüyor. Yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen konut sayısı 11 bin 681. 25 bin 820 konutun ihalesi yapıldı, inşası devam ediyor. Bu bölgelerde 48 bin 64 konutun inşası planlandı.

5. derecede deprem riski bulunan bölgelerde 4 projede yürütülüyor. Yıkılan ya da yıkılması gereken konut sayısı 2 bin 526. 450 konutun ihalesi yapıldı, inşası devam ediyor. TOKİ bu bölgede 4 bin 673 konut planlandı.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181