'TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz'!
Türkiye'nin önemli ekonomi buluşmaları arasında yer alan ve bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi dünyadan ve Türkiye’den önemli iş insanlarını bir araya getirdi. Global ve yerel ekonomik konuların tartışıldığı zirvede, aralarında ABD, Avustralya, İngiltere, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, Hindistan, Afganistan, Suudi Arabistan ve Malezya'nın en önemli şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda iş insanı yer aldı.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Uludağ Ekonomi Zirvesinde 'Gayrimenkul: Büyümenin Yeni Yönü'   başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, 2016 yılında yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler ve Türkiye'de ortaya çıkan koşullar ile terör olaylarının gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyledi. Bütün olumsuzluklara rağmen temkinli bir büyüme yakalandığını, konut sektöründe de beklentilerin üzerinde rekor düzeyde satışlar gerçekleştirildiğini belirterek, "Düşen faiz oranları ve TOKİ olarak iştirak şirketlerimizle destek verdiğimiz kampanyaların da etkisiyle konut satışları özellikle 2016'nın son döneminde ivme kazanarak özel ve kamu iş birliğinde 1 milyon 340 bini aştı" dedi.

Türkiye'de geçen yıl toplam inşaat harcamalarının büyüklüğünün yaklaşık 450 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Turan, sektörün milli gelir içindeki payının yüzde 8,9'a, bağlı sektörlerle birlikte dolaylı payının da yüzde 30'lara yaklaştığını aktardı.

7 YILDA 425 BİN KONUT
Turan, yeni dönemde nitelikli ve kaliteli projelerin ilgi odağı olacağına dikkat çekerek,  "Türkiye'nin yılda 700-800 bin konut üretmesi gerekiyor. Ayrıca konut dışı inşaat faaliyetleri de büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor. TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz. Ayrıca kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut üretimi önümüzdeki yılların da gündeminde olacaktır. Özel sektörün bu konuya daha fazla gireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Devletin bütçesinden kaynak kullanmadan konut ve proje üretiminin özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük bir umut olduğunu vurgulayan Turan, "Birçok ülkeden konut yapım talebi gelmektedir. Biz TOKİ olarak ancak bu taleplere bilgi aktarımı şeklinde yardımcı olabiliyoruz fakat hedefimiz, Türk özel sektörünü buralarda proje üretir hale getirebilmektir" dedi.
 
"GELİRİ KENDİMİZ GELİŞTİRİYORUZ" 
Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmesini de paylaşan Turan, nüfusun 5’te birinin İstanbul’da yaşadığını belirterek, şehrin konumu ile istisnai bir yeri olduğunu söyledi. Turan şöyle devam etti: “İstanbul, 15 milyonluk bir kent. Planlama anlamında nüfusun nereye oturacağının konuşulması gerekir. Sonrasında, İstanbul’da asıl yapılması gereken şey, sosyal konutları yapıp oraları doldurmak değil, şehrin içinde sıkışmış alanların bir şekilde desantralize edilmesidir. Şehrin içerisinde kilometre karede 45-50 bin kişinin yaşadığı alanlar var.”

TOKİ’nin çalışma şekliyle ilgili de bilgi paylaşan Turan, “Biz, kamu kaynaklarından direk gelir alan ve harcayan bir kuruluş değiliz. Geliri kendimiz geliştirmeye çalışıyoruz. İstanbul, Ankara veya Nevşehir’de ürettiğimiz arsalardan hasılat paylaşım metodunu ihale ediyoruz, özel sektörümüz proje geliştiriyor. O gelirle Anadolu’da sosyal konut inşa ediyoruz” dedi.

TOKİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181