TOKİ rekor kıracak!
2023'e kadar 1 milyon 200 bin konut hedefi bulunan TOKİ, 2016’da kendi rekorunu kırarak 60 bin yeni konut üretecek. Kurum seçim sonrası Anadolu Yakası’nda dar gelirliler için büyük çaplı bir projeyi hayata geçirecek.

2016'da 60 bin konut
Türkiye’de dar ve orta gelir grubuna dahil vatandaşları konut sahibi yapmak ve kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek amacıyla kurulan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 2023 yılına kadar üreteceği konut hedefini revize ederek 1 milyondan 1 milyon 200 bin’e çıkardı. Bugüne kadar yılda en fazla 55 bin konut üreten TOKİ, 2016 yılında ise kendi rekorunu kırarak 60 bin konut üretmeyi hedefliyor. TOKİ’nin nitelik ve nicelik olarak hedef yükselttiğini belirten TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, “Gerek vatandaşlar gerekse paydaşlarımız TOKİ’deki bu pozitif değişimi görüyorlar. Şu an Türkiye genelinde 700 aktif şantiyemiz var. İstanbul ve Anadolu’daki konut sorunu bitene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Emeklilere özel kontenjan
Konut talebinin yüksek olduğu illerde valiliklerden gelen talep üzerine emeklilere yüzde 25’e varan oranlarda konut ayıran TOKİ, önümüzdeki yıllarda sadece emeklilere yönelik konut projeleri de geliştirecek. Hali hazırda 250 TL’den başlayan taksit ve 240 aya varan vadelerle emeklilere konut imkanı sunduklarına dikkat çeken Turan, “Emeklilerimizi yüzde 8 ila 20 arasında peşinat bedelleri ve cüzi taksitlerle konut sahibi yapıyoruz. Ankara Mamak’ta 341 TL taksitle 2+1 daire, Malatya’da 268 TL taksitle ev sunuyoruz. Ayrıca 35 ilde de sadece emeklilere yönelik konut projeleri üretiyoruz” dedi.

Terör saldırılarının TOKİ şantiyelerini etkilemediğini ifade eden Turan şunları kaydetti: “Ülkemiz eskiden beri stratejik konumuyla çeşitli ülkelerin dikkatini üzerine çekmiş. Ama Türkiye Ortadoğu olmaz. Doğu ve Güneydoğu’daki şantiyelerimizde sorun yok. Batı’da şehit haberleri üzerine Kürt işçi çalıştırdığımız için tepkiler oluşmuştu. Ama şuanda sorun yok. Bizim işlerimiz devam ediyor.”

Yerel mimariyle uyumlu konutlar
TOKİ’nin Anadolu’da hayata geçirdiği projelerde yerel mimariyle uyumlu konutlar yaptığını kaydeden M. Ergün Turan Mardin’de taş evler, Hatay’da ise Akdeniz mimarisine uygun konutlar yaptıklarını söyledi.

TOKİ’nin “Yeni Şehirler, Yeni Yerleşimler” sloganıyla İstanbul ve Anadolu’da yeni yaşam alanları inşa etmeye başladığını dile getiren TOKİ Başkanı şunları kaydetti: “Artık TOKİ mimarisi diye bir şey olmayacak. İhale ettiğimiz tüm projelerin mimari dokuları farklı olacak. Örneğin Suriyeli sayısındaki ARTış ve gelişen sanayisiyle yüksek konut açığı bulunan Gaziantep’e 50-60 bin konutluk yeni bir şehir kuruyoruz. Uydu kent değil. Manisa’da 6 bin konutluk yeni yerleşim alanı oluşturuyoruz. Bu da 30 bin nüfuslu bir ilçedemek. Anadolu’da bir kasabanın nüfusu bu. Okullar, camileri, yürüyüş yolları, berber, kasap, market gibi dükkanlarıyla klasik TOKİ binaları değil, yaşam merkezleri oluşturuyoruz.”

Bazı art niyetli kuruluşların emeklilere yerine getiremeyecekleri vaatlerde bulunduklarına işaret eden Turan, “Bazı emeklilik dernekleri “TOKİ’yle anlaştık, bize üye olun TOKİ’den ev kazanın” gibi vaatlerde bulunuyorlar. Emeklilerimiz bu tür söylemlere itibar etmesin. Bir tek valilikler aracılığıyla başvuruları kabul ediyoruz” dedi.

270 bin konut yaptı
TOKİ’nin 57 ilde kentsel dönüşüm yaptığını dile getiren Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu ana kadar 270 bin konut yaptık kentsel dönüşüm kapsamında. Türkiye genelinde aktif 700 şantiyemiz var. Şu an inşaatı devam eden satılmamış 4 bin 500 konut var İstanbul’da. Kayaşehir önümüzdeki yaz ayında tamamlanmak üzere. Anadolu Yakası'nda da seçim sonrasında dar gelirliler için büyük çaplı bir projemiz olacak.”

Toplu Konut İdaresi’ni kötülemek isteyen paralel medyanın sürekli aynı başlıkları içeren manşetler attığına dikkat çeken TOKİ Başkanı Ergün Turan, “En son Ankara’da teslim ettiğimiz bir konut projesinde cam kırıkları olduğuna dair ortak başlıklarla haber yaptılar. Arayıp bize durumla ilgili tek bir soru sormadılar. Aslında bu projede konutlar çoktan teslime edilmişti. O arada belediye uzun süre teslim edilmediği için hırsızlar girip camını kırmış bazı dairelerin. Bu konutları vatandaşa bu haliyle vermemek için biz yeniden ihale ediyorduk. Ama açıp bilgi almadan ortak manşetler atarak bizi karalamaya çalıştılar” dedi. 

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181