TOKİ restorasyon kredisi başvuruları 1 Nisan'da başlıyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. Bugüne kadar 654 restorasyon projesi için yaklaşık 62 milyon lira tahsis eden TOKİ, 1-29 Nisan 2016 tarihleri arasında restorasyon kredisi başvurularını kabul edecek. TOKİ, tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitini bu yıl 150 bin liraya çıkardı.

TOKİ, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağlıyor.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulaması başlatan TOKİ, 11 yılda 654 kültür varlığına kredi desteği verdi. Bunlardan 437 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak TOKİ tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.

KREDİ ÜST LİMİTİ 150 BİN LİRAYA ÇIKARILDI
TOKİ, 2005 ve 2006 yıllarında sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini, 2010 yılında 80 bin, 2011’de 90 bin, 2012’de 105 bin, 2013 yılında 115 bin, 2014 yılında 125 bin, 2015 yılında 140 bin lira olarak belirledi. İdare, 2016 yılı için kredi üst limitini 150 bin liraya çıkardı.

BAŞVURULAR 1 NİSAN'DA BAŞLIYOR
İdare, 2016 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-29 Nisan tarihleri arasında kabul edecek. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 150 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış “tescil” kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.

TOKİ’nin kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerleşimler şöyle; “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illeri ile Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor.

Başvurular TOKİ’ye bizzat ya da TOKİ’nin İstanbul Hizmet Binası adresine kargo ve diğer posta araçları ile yapılabilecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181