TOKİ son 13 yılda 450 bin kişiyi ev sahibi yaptı!
TOKİ'nin ekonomiye ve istihdama sağladığı katkıya dikkat çeken Başkan Ergün Turan, "Bizim bir vites ileri, bir vites gerimizin karşılığı 1 milyar dolar. Son 13 yılda yatırımlarımız 120 milyar lirayı buldu. Piyasa şartlarında ev alması mümkün olmayan yaklaşık 400-450 bin vatandaşımızı konut sahibi yaptık" dedi.

Türkiye'de kalkınma ve büyümenin öncü göstergelerinden olan inşaat sektörü hızla gelişirken, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı da (TOKİ) bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olarak dikkat çekiyor. TOKİ, geliştirdiği devasa projelerle ekonomiye ve özellikle de istihdama büyük çapta katkı sağlıyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da bu katkıya dikkat çekmek için "Bizim bir vites ileri, bir vites gerimizin karşılığı 1 milyar dolardır." ifadesini kullandı. Turan, "Geliştirdiğimiz projelerle direkt olarak büyüme ve istihdama katkı sağlıyoruz. Alt sektörlerle birlikte bünyemizde ayda 250 bin kişi çalışıyor" diye konuştu.

İSTERSEK 60 BİNİ DE AŞARIZ
2016'nın TOKİ için 'en yüksek hedefini koyduğu yıl' olduğunun ı altını çizden Turan, şöyle konuştu: "Bu yıl 60 bin konut hayata geçmiş olacak. İstersek bu rakamı bile aşabilecek durumdayız. Sekizinci ay itibarıyla 60 bin konutun ihalesini yapmış olacağız. Böylece bu yaz 90 bine yakın kişi TOKİ'nin şantiyelerinde çalışacak. 700 şantiyemiz bulunuyor. Bu yıl bir diğer hedefimiz de, yöresel içerikler taşıyan yatay mimari. Bu kapsamda da nisan ayı itibarıyla 23 bin 500 konut ihale sürecine girdi."

KENDİ İNŞAATLARIMIZDA 90 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Son 13 yılda hem sektör hem de TOKİ özelinde değerlendirmeler yapan Turan, şunlan söyledi: "2002-2015 döneminde 700 bini sosyal konut olmak üzere yaklaşık 7.5 milyon adet konut üretildi. Bunun yüzde 8.5'i TOKİ'den, yüzde 1.5-2'si kurumsal firmaların markalı projelerinden, yüzde 89-90'lık bö lümü de küçük ve orta ölçekli firmalardan geldi. Bu dönemde sektöre yaptığımız yatırım yaklaşık 120 milyar lira. Bu da piyasa şartlarında ev sahibi olması mümkün gözükmeyen 400-450 bin vatandaşımıza konut sahibi olma imkânı sağladığımızın en önemli göstergesi. Direkt kendi inşaatlarımızda da yaklaşık 90 bin teknik personel ve işçi çalışıyor."

6 milyonu ev sahibi yapacak
2023 yılı hedefi doğrultusunda Türkiye'nin büyük bir kalkınma hamlesiyle yatırımlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Turan, "Barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ülkemizin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kuruyor, onlarca konut projesini hayata geçiriyoruz Emekli vatandaşlarımıza yönelik uygulamamızla 2023 hedefimizi 1 milyon 200 bin olarak revize ettik. Hedefimiz 2023'e kadar konutu olmayan yaklaşık 5.5-6 milyon vatandaşı ev sahibi yapmak" değerlendirmesinde bulundu.

Nevşehir ve Çeşme yerel mimaride model
'TOKİ Yerel Mimari Uygulama' adıyla yeni bir konsept oluşturduklannı hatırlatan Turan, şunlan söyledi: "TOKİ Yerel Mimari Uygulama projesi olarak hayata geçirdiğimiz ilk sosyal konutlar olan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları'nın ilk etabını hak sahiplerine teslim ettik. İzmir-Çeşme Projesi de bir diğer örneğimiz. Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan Çeşme Sosyal Konudan, Ege Bölgesi için model niteliğindedir. İlk etabını kısa süre içinde tamamlayarak hak sahiplerimize konut belirleme kurasını takiben evlerini teslim edeceğiz."

Emeklilere 7.715 konut
TOKİ BaşkanıTuran, emeklilere yönelik gerçekleştirdikleri projelere de dikkat çekerken, şöyle konuştu: "Evi olmayan emeklilerimizi 240 aya varan vadeler ve 250 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi yapıyoruz, ikinci Bahar adıyla yürüttüğümüz projeyle 35 ilde toplam 7 bin 715 konut için talep topladık. En kısa sürede konutlarımızı teslim etmeyi hedefliyoruz."

2023'e kadar Anadolu'ya 'Yeni Şehirler' kuracağız
Öte yandan 2023 hedefleri kapsamında 'Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler' projesini de hayata geçirdiklerini anlatan TOKİ Başkanı Turan, şöyle devam etti: "Bu projeyle konut ve şehircilik projelerimizi çok boyutlu olarak planlayarak, fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçekleri de fizibilite süreçlerine katıyoruz. Anadolu'nun pek çok şehrinde, konut birimlerini 10 binlerle ifade edilen yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanları var. Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Manisa bunlardan bazıları. Şehrimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023'e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz."

Gaziantep'e 50 bin konutluk proje
Mega projenin ilk adımının 'Gaziantep Kuzey Şehir Projesiyle atıldığını aktaranTuran, "50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde ilk aşamada 3 bin konutun inşaatı başladı. Manisa Akgedik'de oluşturacağımız 5 bin 500 konutluk yeni yaşam alanımızın ilk etabı olan bin 101 konutun da temellerini attık. Akgedik'te 4-5 katlı binalardan oluşan, çok modern yeni bir yaşam alanı olacak. Bin 101 konutun hak sahiplerini mayıs sonunda kurayla belirleyeceğiz. Projeyi en geç 2017'nin eylül ayında teslim etmeyi planlıyoruz" dedi.

İstanbul'da sesimiz artık daha gür çıkacak
Turan, kentsel dönüşüm kapsamında 129 farklı projenin sürdürüldüğünü/106 bin konutun ihalesinin yapıldığını ve 75 bin 761 konutun da üretiminin tamamlandığını kaydetti. Turan, "İstanbul'da da bir iki aya kadar bu konuda sesimiz gür çıkacak" derken, öncelikli hedeflerinin 7 bin 500 konut olduğunu, 2016-2019 yılları arasında da 20 bin konut hedeflediklerini kaydetti. İstanbul'u depreme hazırladıklarını belirten Turan, şöyle devam etti: "Şu anda 7 ilçeyle sonlanma aşamasına gelmiş, bir ay içerisinde ihaleye çıkacağımız yerler var. Gaziosmanpaşa, Esenler, Güngören, Üsküdar, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Bağcılar'da projelerimiz son aşamaya geldi, bir ay içerisinde ihaleye çıkacağız" diye konuştu.

Dev parkın inşaatı bu yaz başlayacak
İstanbul Kayabaşı'nda yapacakları dev parkla istanbul'un 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde bir yeşil alana kavuşacağını belirten Turan, "Kayabaşı merkezinden Fenertepe'ye doğru uzanacak sahada; koru alanları, parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanlarıyla vatandaşların birincil ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler olacak. Park için proje ihalesini yaptık. Bu yaz inşaatına da başlıyoruz" diye konuştu.

Akşam Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181