TOKİ'ye yurtdışından teklif yağıyor!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden son 13 yılda 710 bin konut üreten bir yapıya geldik. 2023 hedefimizi 1 milyon 200 bin konut olarak belirledik. Bu yıl hedefimiz iştirak şirketlerimiz hariç 60 bin sosyal konutu inşa etmek" dedi. Hızlı ve farklı çalışma sistemi ile finansman modeli sayesinde dünyanın da ilgisini çekmeyi başaran TOKİ'ye Türkiye'de hayata geçirdiği başarılı projeler nedeniyle yurtdışından teklif yağıyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, Irak ve Kafkaslar'dan ciddi talep geldiğini belirterek "Afrika ve Balkan ülkelerinden de teklif alıyoruz" dedi.

VATANDAŞA YÜKSEK FAYDA

TOKİ'nin en büyük projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katkısıyla, TOKİ eliyle hayata geçirilmeye başlanan tarihin en kapsamlı "planlı kentleşme ve konut üretim programı". Programın başarıyla devam ettiğinin altını çizen Turan, "Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarım yürütüyoruz" dedi. Turan, çalışmalarının temel hedefinin şehirlerin özgün değerlerini korumak ve vatandaşlara en yüksek faydayı sağlamak olduğunu söyledi.

GEREKLİLİK DEĞİL ZORUNLULUK
Bu yaklaşımın önemine vurgu yapan TOKİ Başkam Turan, şunları kaydetti: "Başta deprem olmak üzere barındırdığı risk ve tehlikeler karşısında kentsel dönüşüm gereklilik değil, zorunluluktur. İşte bu yüzden kentsel dönüşüm, sadece fiziksel bir iyileştirme değil, aynı zamanda zihinsel bir değişimdir. Sosyolojik ve ekonomik boyutun yanı sıra mekansal ölçekte de aynı hassasiyeti koruyoruz. Vatandaşlarımızı, kentsel dönüşüm çalışmalarım takiben yine aynı alanda konut sahibi yapıyoruz. Vatandaşlarımızın en önemli talebi semtlerinde, yörelerinde, alıştıkları kültürel iklimde hayatlarım sürecekleri güvenli yapılar. Bunları sunuyoruz. Bu yaklaşım karşısında, devletimize duyulan güveni, yüzde 80 gibi yüksek oranlı uzlaşmalarla bir kez daha tecrübe ediyoruz."

Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

Turan, "Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada ortaya çıkan ekonomik yavaşlamaya karşılık, ülkemiz ciddi bir duraklama yaşamadı. Dünyada inşaat harcamaları 2015'te değer bazında yüzde 4 artarken, Türkiye'de yaklaşık yüzde 7 artışla 131 milyar liraya yükseldi. Sektörün milli gelir içindeki payı bugün yüzde 5,6 düzeyindedir. Özellikle konuta olan talep geçtiğimiz yıllara göre artarak devam etti. Bütün kriz senaryolarına ve çığırtkanlıklarına rağmen, Türkiye'de 2015 yılında konut satışları yaklaşık yüzde 11 artarak 1 milyon 300 bine ulaştı. Bu rakam, tüm zamanların rekorudur" dedi.

13 yılda 120 milyar lira kaynak aktardık

Şu an büyük çaplı konut alanları üzerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Turan, Gaziantep gibi 55 bin konutluk bir yeni şehir planladık ve inşaatlara başladık şu anda" dedi. TOKİ'nin konut üretimi özelinde sektöre aktardığı kaynağın, son 13 yılda yaklaşık 120 milyar lira olduğuna dile getiren Turan, konutların yüzde 8,59'unu ürettiklerini anımsattı.

İstanbul'da da 7 ilçede aktif bir sürece giriyoruz
Turan, yerel mimariyle uyum, yatay mimari yapılanma, mahal letonsepti, şehirlere değer katan üretim bakışlarını anlattı. Pek çok ilde bu bakışı yansıtacak proje başlattıklarına işaret sattı. eden Turan, Mardin, Diyarbakır, Kocaeli, Gaziantep, Konya ve Manisa gibi birçok ilde projelerin bir kısmını hayata geçirdiklerini, bir kısmının da inşaatının devam ettiğini bildirdi. "Turan, şunları anlattı: "Ülkemizin depremselliğini esas alarak sürdürdüğümüz çalışmalarda, kadim mizdeTOKl olarak aktif bir sürece giriyoruz. Ülkemizin dört bir yanında devam eden yaklaşık 240 bin konutluk Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız sayesinde, 1 milyon vatandaşımız, güvenli yapılara, çağdaş yaşam alanlarına kavuşturuyor."

Akşam Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181