Turan, ''13 yılda 738 bin konut ürettik''!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, TGRT Haber Tv canlı yayınına katılıp önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal konut anlamında beklentisi olan vatandaşların beklentilerine karşılık verdiklerini vurgulayan M. Ergün Turan, “Toplu Konut İdaresi olarak yegâne amacımız hiç konut sahibi olmamış konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımızı kira öder gibi konut sahibi yapmaktır.” dedi.   

2016 yılındaki hedeflerini 2015 yılında aldıkları kararlar doğrultusunda belirlediklerini söyleyen M. Ergün Turan, “2016 yılında 60 bin konut inşa etmeyi hedefledik.  Temmuz ayında yaşanan hain darbe girişimi hedefimizi etkilemedi.  İlk hedefimiz olan 60 bin konut değil  sene sonunda inşallah 64 bin nitelikli sosyal konut rakamına ulaşmış olacağız.”diye konuştu.  

TOKİ’den tarihi rekor 
15 Temmuz hain darbe girişiminde sonra TOKİ olarak hedeflerini yükselttiklerini belirten M. Ergün Turan şöyle devam etti:“Hedeflerimizi aşağı yönlü revize etmedik, yukarı yönlü revize ettik.  Çünkü bu darbe girişiminin amaçlarından bir tanesi Türkiye’ye diz çöktürmekti. Bunun bir ayağı da ekonomik anlamdaki ayağıdır. Dolayısıyla Toplu Konut İdaresi’nden sosyal konut anlamında beklentisi olan vatandaşlarımızın beklentilerine karşılık vereceğiz. Şu anda 52 bin konut rakamına ulaştık.  Sene sonunda inşallah 64 bin rakamına ulaşacağız. Bu veri Toplu Konut İdaresi’nin son 13 yıl dikkate alındığında zirveye çıktığı yıl olacağını göstermektedir. Dolayısıyla TOKİ’nin de tarihi rekorunu kıracağız.”

13 yılda 738 bin konut
Toplu Konut İdaresi’nin 1984 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde kurulduğunu söyleyen M. Ergün Turan, “Ancak 1984-2002 yılları arasında geçen sürede sadece 43 bin konut üretildi. 2003 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde başlayan süreçte Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği ilan edilerek, Toplu Konut İdaresi Başbakanlığa bağlandı. 2003 yılında başlayan son 13 yıllık süreçte 738 bin rakamına ulaşıldı. 18 yılda 43 bin konut üreten bir İdareden 13 yılda 738 bin konut üreten bir idareye geçtik.”açıklamasında bulundu. 

TOKİ’nin hedefleri
İdare olarak orta ve uzun vade hedeflerini açıklayan M. Ergün Turan, “Toplu Konut İdaresi olarak bundan sonraki hedefimiz 2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut hedefine erişmektir. İnşallah bu rakamı da aşacağız. 2016-2019 hedefimiz 260 bin konut inşa etmektir. Ürettiğimiz konutların yaklaşık yüzde 95’i hiç konut sahibi olmayan vatandaşlarımızdan başlayarak alt ve orta gelir grubuna hitap eden sosyal konuttur.” dedi. 

TOKİ’nin indirim kampanyası
Toplu Konut İdaresinin her yıl indirim kampanyası düzenlediğini vurgulayan M. Ergün Turan, “Vatandaşlarımız bunu bildiği için tasarruflarını buna göre yapıyorlar. Kampanya dönemlerimizde gelip borçlarını kapatıyorlar.” diye konuştu. 

Geçen yıl yapılan indirim kampanyasından 33 bin vatandaşın faydalandığını söyleyen M. Ergün Turan, “Bu vatandaşlarımız 1,4 milyar para yatırıp borcunu kapattı. Vatandaşlarımız bu 1,4 milyarın 710 milyonunu banka kredisi kullanmadan yastık altı tasarruflarından kapattı. Bu yıl ki indirim kampanyamız devam ediyor. Dün itibarı ile vatandaşlarımız 430 milyon TL borç kapattı. Ay sonunda kampanyamız bitecek. Beklentimiz 800 milyon ile 1 milyar TL arasında borcun kapatılmasıdır. “ dedi. 

Rezerv konutlar TOKİ’den
Terörden zarar bölgelerde çalışmayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığını söyleyen M. Ergün Turan, “Fakat bu konuda önemli paydaşlardan bir tanesi Toplu Konut İdaresi’dir. Bu alanlardaki tespitleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yapıyor. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu’da bizim görevimiz ihtiyaç duyulan rezerv konut inşaatlarını yapmaktır. Biz bu inşaat faaliyetlerine şu an başladık. Diyarbakır’da, Silopi’de, Cizre’de ve buna benzer bölgelerde nerede rezerv konut ihtiyacı varsa yapıyoruz. Bölgede etaplar halinde inşaatlarımız devam ediyor. Yılbaşında teslim edeceğimiz konutlarımız var.” açıklamasında bulundu.

51 vilayette Kentsel Dönüşüm
Türkiye’de sağlıksız, güvensiz, yaşamı tehdit edecek yaklaşık 5 buçuk milyon yapı stokunun olduğunu aktaran M. Ergün Turan, “Bunları yenilememiz gerekir.” diyerek şu açıklamalarda bulundu:
“İdare olarak şu anda 51 vilayette 126 noktada aktif Kentsel Dönüşüm uygulaması gerçekleştiriyoruz. Ve yerinde Kentsel Dönüşüm yapıyoruz. Bu Kentsel Dönüşümleri yüzde 80 oranında vatandaş rızasına dayanarak yapıyoruz. Kentsel Dönüşümleri kamu kaynağı oluşturma anlamında değil, tamamen sübvansiyona dayalı olarak yapıyoruz." 

İstanbul’da dönüşüm
2014 yılından itibaren İdare olarak Kentsel Dönüşümde Türkiye’nin deprem haritasına öncelik verdiklerine vurgu yapan M. Ergün Turan, “Bu başlığın içerisinde en önemli illerden bir tanesi İstanbul’dur. İstanbul’da Kentsel Dönüşümde aktif rol alacağız dedik. Bu kapsamda şu anda 13 ilçede Kentsel Dönüşüm projesi yürütüyoruz.2023 yılından önce bu ilçelerde Kentsel Dönüşüm çalışmalarını tamamlayacağız.” dedi. 

TOKİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181