Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'un mekanik katlı otopark projesini anlattı!
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, katıldığı televizyon programında Hacıkasım Mevkii’nde inşa edilecek olan mekanik katlı otopark projesine ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Trabzon şehir merkezinin otopark ihtiyacına cevap verebilmek için çalışmalarını uzun süredir sürdürdüklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, söz konusu otoparkın yapılması için kamulaştırma bedeli olarak 25 milyon TL ödendiğini söyledi. Otomatik otopark yapımı için öğretmenevi otoparkı ve yanındaki şahıslara ait yerlerin kamulaştırıldığını hatırlatan Gümrükçüoğlu, Ekim ayında yapılacak ihale neticesinde katlı mekanik otopark inşasına başlanacağını dikle getirdi.

Bölgede Trabzon’a 750 araçlık otopark kazandırma hedefi ile yola çıktıklarını ve ilk etapta inşa edilecek olan otomatik otoparkın 310 araç kapasiteli olacağını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, 750 araçlık otopark hedefinden vazgeçmediklerini, aynı bölgede bunu gerçekleştireceklerini söyledi. Katlı otopark inşaatının 310 araçtan fazla kapasiteli olarak inşa edilmesi durumunda otoparka giriş ve çıkışlarda Yavuz Selim Bulvarı’nda önemli bir tıkanıklık yaşanabileceğini belirten Gümrükçüoğlu, bunun yaşanmaması için projenin hassasiyetle hazırlandığına dikkat çekti.

750 ARAÇLIK OTOPARK HEDEFİMİZİ KORUYORUZ
Başkan Gümrükçüoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Daha önce kamuoyuna 750 araçlık otopark hedefimizi arz etmiştim. Onunla birlikte hem otopark hem birkaç hizmet dükkânını ihtiva eden bu önemli projemizi açıklamıştım. Belediye Meclisimizde de ‘750 araçlık otoparktan bahsetmiştiniz, şimdi 310 araçlık otoparktan bahsediyorsunuz’ diye bir soru ile tabi olarak karşılaştık. Biz 750 araçlık otopark hedefimizi aynı şekilde koruyoruz ama bu önemli projede teknik olarak 310 araç kapasiteli otopark ortaya çıkmıştır. Yani katlı otomatik otoparkımız 310 araçlık olmak durumunda kalmıştır ve onunda otopark artı yanındaki dükkanlarla birlikte bir kompleks olarak hizmete girmesi projelendirilmiştir. Şöyle ki ortalama 750 araçlık otopark hedefimiz devam etmektedir ama Ekim ayında yapılacak ihalede 310 araçlık otopark çok çeşitli parametrelerin mukayesesi sonrasında ortaya çıkmıştır. 750 araçlık otopark hedefi ise o otoparkın cephesi olacak olan Yavuz Selim Bulvarının altının otopark haline getirilmesi ve hemen karşı tarafta Karagöz Meydanının altının otopark olarak düzenlenmesiyle olacaktır.
 
KARAGÖZ MEYDANI VE YOLUN ALTI DA OTOPARK OLACAK
Bu vesile ile Karagöz Meydanı projemizden de bahsetmemiz gerekiyor. Tarihi Karagöz Meydanı alanında bugün bulunan Cudibey Ortaokulu ve Trabzon Öğretmenevini en modern şekliyle TOKİ’den aldığımız arsada inşa etmek şartıyla bu alan Belediyemize verilmiştir. Milli Eğitim Bakanımızın talebi ile 80 yataklı öğretmenevini 150 yataklı olarak, ortaokulu da aynı şekilde 36 derslikli olarak yapıp teslim ettikten sonra tarihi Karagöz Meydanı diye tanımlanan bu kadim şehrin en güzel bölgelerinden birini ortaya çıkarmış olacağız. Karagöz Meydanı ile Yavuz Selim Bulvarının buluşmasının karşısında bu dediğimiz katlı otoparkımız inşa edilecektir. Katlı otoparkın 750 araçlık otoparka ulaşması Karagöz Meydanı ile birlikte buluşacağı yatırım sırasında gerçekleştirilmeye yönelik olan sayıdır. Yani 750 araçlık otopark hedefi vardır ama şu anki haliyle ihaleye hazırlanan katlı otopark 310 araçlık şekliyle gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Proje bu şekilde yerine yerleştirilebilmiştir.

OTOMATİK KATLI OTOPARK DAHA KAPASİTELİ OLURSA YOL TIKANIR 
Bunun önemli teknik izahatı vardır. Bina projelendirilirken klasik sistem ile otomatik otopark sistemi çalışılmıştır. Yapılan incelemede biz klasik katlı otopark yapmak cihetine gitseydik azami 150-200 araçlık bir otopark ortaya çıkmış olacaktı. Bunun daha da kapasiteli hale gelebilmesi için parklanacak araç sayısını mevcut imar yolunu da hesaba katarak hemen yakınında bulunan dönel kavşaktan hareket alacağı hesap edilerek araçların otomatik otopark sistemindeki tabla yardımı ile kalıcı otopark alanlarına çıkarılacağı söz konusu olduğundan taşınma süresi, parklanma süresi hesap edilmiş ve pik saatlerde oradan ne kadar aracın seyrü sefer ettiği dikkate alınmıştır. Aynı zamanda da seyrü sefer halindeki otoparka girmek isteyenlerinin kuyruk oluşturmaması için bu rakamın yeterli olacağına mühendislik hesabı ile ulaşılmıştır. Bu mühendislik hesabında bu araçların otoparka girmesi ve çıkması durumunda Yavuz Selim Bulvarında trafik akışının tıkanmamasına, kuyruklar oluşmamasına tabi şekilde dikkat edilmiş ve hesaplanmıştır. Burada aynı tabla ile otoparka daha fazla araç alınmak istense, bekleme süresi iyice artacak ve geriye doğru kuyruk oluşacaktır. Bunun Türkiye’de örnekleri var. Herkes tarafından bilinen ve teknik ekiplerimizin incelediği bir örnekte İzmir Alsancak’taki otoparktır. O otomatik otopark projesi 4 tabla ile 280 araç kapasiteli olarak işletiliyor. Yerinde yapılan incelemelerde pik saatlerde kuyruk oluşması münasebetiyle sıkıntı çekildiği tespit edilmiştir. Bizim projemizde kuyruk oluşmaması için araç kabul yolu yan yana çift araç stoklanacak şekilde planlanmış, oluşabilecek kuyrukların ortadan kaldırılmasına gayret edilmiştir. Yani bir kompleks hesaplama yapılmıştır. Kuyruk oluşmasın, trafik tıkınmasın, araçlar rahatlıkla girebilesin ve tahliye olabilsin, bu sırada da klasik otopark değil, araçların yükseltilebildiği otopark yapılması cihetine gidilmiş 310 rakamı bu şekilde tespit edilmiş durumdadır.
 
TEKNİK DETAYLARI HERKESİN BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Tekraren söylüyorum 750 araçlık otoparkımızdan vazgeçmiş değiliz. Bu şekilde bu otopark yapıldıktan sonrasında ise Yavuz Selim Bulvarının altını kapsayacak şekilde 750 araçlık otoparka doğru devam edilecek yatırımda Karagöz Meydanı ile eş zamanlı olarak devam ettirilmiş olacaktır. O bakımdan kimse bu izahatı bu kadar teferruatlı ile bilemeyebilir. Bende Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu kadar teferruatı, teknik arkadaşlarımla çalıştıktan sonra öğrenebiliyorum ve kamuoyu işle paylaşmayı bir borç biliyorum.
 
OTOPARKTA DAHA FAZLA DÜKKAN YAPMA HAKKINA SAHİBİZ
Burada toplamdaki inşaat alanı 14 bin 687 m2 olarak ortaya çıkmıştır. 2002 yılında hazırlanan Trabzon Revizyon İmar Planında bu alan otopark alanı olarak tespit edilmiştir ve aynı imar plan notunda ‘otopark alanlarında otopark yapımını teşviş etmek için yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde dükkânlar veya bürolar yapılabilir’ kaydı ihtiva edilmiştir. Yani Revizyon İmar Planlarındaki 2002 kararlarıyla ve plan notuyla en uygun şekilde bu proje hazırlanmıştır. Meclisimizde, ‘bu konu (otoparkta dükkanlar yapılması) hukuka intikal eder’ denildi. Bizde ‘tabii ki herkesin her şekilde hukuka intikal ettirmesini saygıyla karşılarız’ dedik. Ülkemiz hukuk ülkesidir. Bizim çalışmamız imar plan notları ve revize imar planındaki notlara tamamen uygun hareket edilerek gerçekleştirilmiştir. Oradaki otoparkımızda olacak olan bir tane restoran, bir kafe ve iki dükkândır. Toplamda otopark dışı yapılacak olan inşaat metrekaresi 4 bin 800 m2’dir. Toplam inşaat alanı ise 14 bin 687 m2’dir. Yani bunun yüzde 40’ına kadar dükkân yapılabilir olmasına rağmen, otoparkta yapacağımız dükkanların metrekaresi toplam inşaat alanının yüzde 40’ına da ulaşmamaktadır.”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181