Yalova'ya 3 boyutlu kent modeli projesi!
Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında; kurum bünyesinde geniş katılımlı bir proje ekibi oluşturularak eğitimlere başlandı. Proje için CBS Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, ODTÜ Tekno-Kent, İBB-Bimtaş ve AKOM, YTÜ gibi kurumlarla irtibata geçilerek yol haritası belirlendi.

Proje hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Müdürü Osman Ulukaya, "Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü 3 Boyutlu Topografya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında belirlenen veri gereksinimlerine dayalı olarak veri modellemesi yapılmış ve geliştirilen 3 boyutlu analiz uygulaması için tasarım, geliştirme, kodlama, entegrasyon ve test çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce 2015 yılında gerçekleştirilmiş '3 Boyutlu Topografya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi' kapsamında CityGML veri hazırlama, sunum ve görselleştirme, kalite kontrol ve analiz modülleri geliştirilmiştir" dedi.

Büyük katkı sağlayacak
Müdür Ulukaya, projenin kente büyük katkı sağlayacağını belirterek bunun yerel yönetimlere de katkısının olacağını dile getirdi. Ulukaya, "Yalova'yı kapsatan hâlihazır true ortofotolar; yerel yönetimlerimizle kurum ve kuruluşların yapacakları plan ve projelerde, kentsel dönüşüm, master planlar, altyapı planlamasında vb. sayısal (ölçülü/ölçekli) altlık olarak kullanım olanağı sunmaktadır. Nitekim Yalova Belediyesi tarafından 9,8 hektar alanda yapılan imar planlamasının alt yapısında Müdürlüğümüzce bu proje kapsamında sağlanan ortofotolar üzerinden üretilen haritalar kullanılmıştır. Böylece hem zamandan (en az 6 ay) hem de ekonomik açıdan oldukça önemli tasarruf sağlanmıştır. Ortofoto haritaları kullanılarak üretilen coğrafi veri altyapısı İlimizde Akıllı Kentler, 3 Boyutlu Modelleme ve CBS Uygulamaları Projesi kapsamında işlevsel olarak kullanılmakta ve 3 Boyutlu Modellemede detay seviyesi Yalova Merkezdeki en büyük mahallelerimizden ikisinde Lod 2 olarak hazırlanmış olup Ar-Ge Projemizin Yalova ili genelinde diğer mahalleleri de kapsayacak şekilde ve detay seviyelerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalarımız proje planlaması ve hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülmektedir. Projenin nihai hedefi; şehrimizin tüm yerleşim yerlerinin Bakanlığımızca hazırlanan "gerçek ortofotolar" üzerinden 3 boyutlu olarak izlenebilecek altyapıyı yerel yönetimlerimizle birlikte oluşturulması ve her türlü planlama simülasyonunun bu alt yapı kullanılarak yapılmasıdır" dedi.

İsmail Öztürk / Yalova Hayat Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181