'200 metrekarelik bir ev samanla 20 bin TL'ye yapılabilecek'!
Fiyatı 10 bin TL’den başlayan fiyatlarla ev yapmak mümkün. Nasıl mı? Saman, toprak, çuval, ağaç gibi malzemelerle....



Başımızı sokacak bir eve sahip olmak için ödemesi 15-20 yıl sürecek banka kredilerine boyun eğiyor. Eskilerin dediği gibi, "Bir evim olsun isterse kutudan olsun" lafının "Bir evim olsun maliyeti düşük olsun"a evrildiği günlerdeyiz..

Para Dergisi'nin haberine göre son yıllarda bazıları bu lafı düstur edinmişçesine evini kendi yapıyor; hatta kerpiç, saman, çuval, ağaç gibi çok da alışık olmadığımız yöntemleri kullanıyor. Bahsettiğimiz malzemelerle yapılmış evlere şehir merkezlerinde rastlayamasak da Datça, Bayramiç, Kaz Dağları, Alakır, Domaniç gibi destinasyonlarda bunların örneklerini görmek mümkün. Sadece saman, kerpiç ve çuval değil; genelde inşaatlarda görmeye alışkın olduğumuz konteyner ya da prefabrikler de dönüşüme uğrayarak ev haline getirilebiliyor. Aklınızda derme çatma örnekler canlanmasın. Biraz mimar eliyle bu malzemelerin nasıl şahane evlere dönüştüğünü gerek ülkemizdeki gerekse de yurtdışındaki örneklerde görebilirsiniz. 



Yüksek Mimar ve Doğal Yapı Ustası Matthieu Pedergnana aynı zamanda tasarım pratikleri ve bilimsel deneyler aracılığıyla doğal yapı malzemeleri üzerinde araştırma ve eğitim yapan Atelir-Metis'in de kurucu ortağı. Bugüne kadar pek çok evin yapımında bulunmuş ve konuyla ilgili atölyelerde eğitmenlik yapmış bir isim. Pedergnana'ya son dönemde samandan ev yapanların sayısında yaşanan artışı hatırlatıp "neden saman" diye soruyoruz. 



Pedergnana, saman balyasının doğal ve enerji verimliliği olan yapılarda kullanılan en önemli malzemelerden biri olduğunu vurgulayarak samanın özelliklerine işaret ediyor: "Samanın içinde hava bulunduran borumsu yapısı ve balyanın tuğla formunda olması, konvansiyonel yapı malzemelerine göre daha düşük maliyete ve hızlı bir şekilde iyi ısı yalıtımına sahip duvar ve çatı elde edilmesini sağlar" diye konuşan Pedergnana özellikle malzemenin yüksek ısı yalıtımı özelliğinden bahsediyor.

Tarım malzemesi olduğundan samanın her sene üretildiğinin altını çizen Pedergnana, bu özelliği sayesinde saman balyasının sürekli ve kolay ulaşılabilir bir malzeme olduğunu söylüyor.

Samanı her iki yanını kağıtla baskılayarak panel duvar haline getiren ve yılda 750 bin metrekare üretim kapasitesine sahip Epa Yapı da ekolojik bir mimari anlayışı benimsemiş. Saman evlere ilginin arttığını ifade eden Epa Yapı Kurucusu H. Bora Yılmaz, saman evlerin sağlıklı olduğuna vurgu yapıyor. Bu evlerin karbon emisyonunun sıfır olduğunu söyleyen Yılmaz, betonun ömrünün 50, bu evlerin ömrünün ise 250 yıl olduğunu belirtiyor.

200 metrekarelik bir evin samanla 20 bin TL'ye yapılabileceğini kaydeden Yılmaz, saman evin güvenli bir seçenek olduğunu da anlatıyor. Epa Yapı olarak ürettikleri saman panelleri nano teknoloji kullanarak yanmaz bir madde ile kapladıklarını anlatan Yılmaz "samandan ev çabuk yanar" algısına da açıklık getiriyor. Saman evlerin sadece yangına değil depreme de dayanıklı olduğunu belirten Yılmaz, "Bu evler betonarme evlere göre yüzde 80 daha hafif. Bir betonarme duvar metrekare başına binaya ortalama 100-120 kilogram ağırlık bindirir ancak saman panelde bu, 20 kilogramdır. Depremlerde genelde binanın kendi ağırlığıyla yıkıldığını düşünürsek yüzde 80 daha hafif bina yapılıyor demektir" diyor.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181