''2016'da çift haneli büyüyeceğiz!'
Ender ÖZATAY: Aldığımız projeler, verdiğimiz teklifler, tekliflerin gerçekleşme oranına baktığımızda 2016 yılı bugüne kadar başlamadığı kadar iyi başladı. Bütün görüşmelerimde de ifade ettiğim gibi bu yıl. 2006 yılının bir tekrarı olabilecek kadar iyi başlamıştı. Haziran ile Kasım arasında yanı 2 seçim arasında hayat durdu Türkiye'de. Hayat durunca talep de durdu. Türkiye'de orada duran taleplerin hepsi Ocak'a ertelendi. Aslında Kasımdan sonra çok buyuk bir talep patlaması oldu. Sadece biz değil, sektörümüzde faaliyet gösteren tum kalıp yetkili firmaları dolular şu anda. Biz de tam kapasite çalışıyoruz ancak bu daha ne kadar böyle devam eder. bilemiyorum. Şu an alınmış işleri tamamlıyoruz. Bütçelediğimiz rakamın yüzde 69 üzerinde Ocak. Şubat ve Mart da böyle olacak Ekonomik konjonktür? Tabi ki politik konjonktorle paralel olarak olumsuz devam ederse yılın ikinci 6 ayında pazar daralabilir. İlk 6 ayı görebiliyoruz ama ikinci 6 ayı göremiyoruz.

Bu sene Türk ekonomisinin son güncellenen rakamlarla yüzde 4.2 büyüceğini öngörülüyor. Aralık sonu gibi yaptığımız tahminde inşaat sektörünün yüzde 6 civarında büyüceğini ön görüyorduk. Bugün sorarsınız 4 ile 6 arasında büyüme olur diyorum. Geçen yıl, inşaat sektörünün büyümesi uzun yıllar sonra ilk defa gayrı safi milli hasılanın altında kaldı. Bu yıl inşaat sektörünün büyümesi gayrı safi milli hasılanın üzerine çıkar.

Yeni proje talepleri geliyor mu?
Yeni proje taleplerinin azalıcağını duşunu yorum, böyle devam ederse Öte yandan konjonktür biraz olumluya giderse hemen talebin yonu değişiyor. Neticede hepsinin arkasında genç bir nüfus var Bu insanlar daha iyi hayat standartlarına sahip olmak istiyorlar. Daha iyi evlerde yaşamak, daha iyi hastanelere gitmek, daha iyi arabalara binmek istiyorlar. Daha iyi otoyollarda araba kullanmak istiyorlar, bu bir gerçek Bu daha iyi hayat standartlarında yaşama ar zusu inşaat sektörünün derinliğini oluşturuyor. Daha iyi hayat standartlarında yaşama ar zusu azaldığında bu ne zaman azalır artık çok yüksek versiyonlardan oluşmuş olursunuz. Örneğin Batı Avrupada olduğu gibi o zaman pazarın büyümesi durabilir, bizim için öyle bir şey soz konusu değil Türkiyede.

Peki uluslararası pazarda sektörün gidişatı ne durumda?
Doka, kalıp ve iskele pazarının lideri şu anda. Azerbaycan'da ve Kazakistan'da birçok proje gerçekleştirdik Azerbaycanda yatırım bütçeleri 10da Ve indirildi. 2016 yılında ekonomik büyümesi petrole endeksli Kazakistan, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelerde buyume olmayacağını öngörüyoruz.

Ama bunun yanı sıra insanların hayat standarların arttırmak istediği Afrika gibi ya da Asya gibi bölgelerde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Türkıyede yüzde 4 ile 6 arasında buyume olur sa bu sene. Doka guçlu bir çift haneli buyume yaşayacak.

Peki hükümetten beklentileriniz var mı? Özellikle iş güvenliği ile ilgili.
İş güvenliğiyle ilgili getirilmesi gereken her şey getirildi. İskeleler ile ilgili çok büyük adımlar atıldı. Tek bir faktör var o da denetim. Sadece bu noktanın geliştirilmesi lazım.Denetim mekanizması eskiye oranla çok daha iyi çalışıyor hatta bu yüzden evlerin fiyatları da artıyor. Çünkü denetim mekanizması işçi başına günlükk 1 TL ek maliyet getiriyor. Şantiyeye işçi başına 1 ile 1.5 TL gümlük yükü var iş denetimlerinin. Tedbirler şu anda tabu ki satın aldığımız konut fiyatlarına yansıyor. Bu anlamda inşaat sektörü büyüyecek ama bunun yanı sıra iskele ve kalıp sektörü için endüstrileşme ve iş güvenliği kanunları bizim sektörümüzü çok hızlı büyütüyor.

Mesela güvenli iskele sistemlerinde boyalı iskele sistemi kullanamazsınız diyor standartlar. Boya olmayacak, paslanmaya karşı korumak için galvanizle kaplaman lazım diyor. Geliştirilen standartları ikiye ayırabiliriz. Birinici kullanılan malzemelerin standartını arttıracak düzenlemeler yapıldı. Kullanılan malzeme açısından ikincisi ise çalışırken alınması gereken tedbirleri zorunlu kıldı.Pazarın büyümesi anlamında buyuk bir katkısı olacağını düşünüyorum. Bu anlamda butun rakiplerimizin standarda uygun urun yapma sı bizim için önemli, çünkü pazar için önemli.

Bu noktada Doka'nın rakiplerine göre farklılıkları nedir?
Bizim ürünlerimizin hepsi terzi ışı Biz önce projeyi alıyoruz, proje üzerinde çalışıyoruz, o projeye uygun kalıp sistemini teklif ediyoruz. En buyuk farkımız bu projelendirme Bu bize o şantiyeye gereken en uygun urunu sağlamamıza olanak tanıyor İkincisi iş güvenlik kurallarına uygun bir urun vermemizi sağlıyor Uçuncusu ise muteahhıtın yapısına uygun bir ürün vermemizi sağlıyor Diyelim ki havaalanı inşaatı yapıyorsunuz, bugün ömrü boyunca bir daha havaalanı gibi büyük bir şantiye kurmayacak müteahhite farklı bir ürün verebiliyoruz.

Son yaptığınız proje, Mazıdağı Entegre Gübre Tesisi değil mi? Bu projeden biraz bahseder misiniz?
Çok büyük bir yatırım Mazıdağı Entegre Gübre Tesisi projesi. Bir buçuk milyar dolardan bahsediliyor sermaye olarak Türkiye'nin çok gübre üretme açığı var bence, çok cesur bir yatırım. Cengiz Holding iştiraki Eti Bakırın 2015 yılında başlayan ve Mardin'e 65 km mesafede kurulan bu tesis. Türkiye'de ilk kez hammaddesini kendi çıkarıp, gübre üretimi yapacak. Büyüklüğü ve içerdiği donanımlar nedeniyle özel ve güvenli çözümler gerektiren bu buyuk projenin de çozum ortağı olduk.

Tesis büyüklüğü ve kimyasallara karşı güvenlik, maliyet avantajı
Tesis, büyüklüğü ve içerisinde yer alan tehlikeli kimyasallar nedeniyle özel ve güvenli çözümler gerektiriyor. Bu nedenle projenin ana donanımlarından olan gübre deposu binası ve asit tankının perde dökümlerinde DOKA kalıp sistemleri kullanılıyor. Projenin en büyük zorluklarından biri. tesis içerisinde yer alacak asit tankının inşaasının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi olarak gösteriliyor. Bunun için asit tankının en ufak bir asit sızıntısına mahal vermemesi için 6 metre yüksekliğinde 1500 m1 kalıp kullanılarak tankın iç ve dış eğilimli perdelerinin tek seferde dökülmesi sağlandı. Perdelerin tek seferde dokum işlemi Doka Top 50 sistemi ile gerçekleştirildi. Birbirinden farklı görevler için projeye özel olarak modüler sistemden hazır monte edilen, geniş yüzeyli bir kalıp olan Top 50 ile boyutlandırma işlemi her tur taze beton basıncına göre kolayca yapılabiliyor. Ayrıca betonlama hızı da istenildiği şekilde düzenlenebiliyor. Gübre deposu binası perde dökümlerinde de yine Top 50 sistemi ile devam edildi.

Esnek ve her türlü projeye uyarlanabilen sistem sayesinde aynı kalıplar, hiçbir rezervasyon gerektirmeden tum gübre deposu binasının perdelerinin döküm işleminde de kullanıldı. Böylelikle toplamda tüm işlem için 1500 m2 lik kalıp kullanarak firmaya ciddi oranda bir maliyet avantajı sağlanmış oldu. Top 50 sistemi, bir yandan yüksek kullanım sıklığı ile malzeme maliyetinden bir yandan da kısa kalıp hazırlama süresi ile personel maliyetinden tasarruf edilerek projenin iş yükünde azalma ve maliyetlerde ciddi duşuş sağlanmış oldu. Ayrıca projede tercih edilen diğer kalıp sistemleri de özellikleri sayesinde maliyet avantajını destekledi. Çeşitli yukseklıklerdekı perdelerin dökümü için kullanılan ve kurulum gerektirmediği için hızla adapte edilebilen 600 adet Framı panel kalıp, yüksek oranda işçilik ve zaman tasarrufu sağlamış oldu. Projenin tüm kolon kalıp ihtiyacı ise 5 set kullanılan Framax kolon kalıp ile karşılandı. İki kalıp sisteminde de bulunan özel Xlife plywoodu sayesinde plywood değişimi gerektirmeden minimum 300 döküm gerçekleştirilebiliyor.

İnşaat Dünyası Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181