Konutların boyutlarını büyütüyorlar!
Dünyanın en büyük mutfak, banyo, gardırop, vestiyer ve kapı gibi alanlardaki aksesuar ve donanım üreticisi Alman Hafele, Ar-Ge ve inovasyon gücüyle, 40 metrekare bir daireyi 74 metrekareye yükseltebiliyor. Gömme bir mutfak düşünen, ya da kaybolan bir masa… Veya duvar içine girebilen sürgülü bir kapı… İlk duyduğumda ben de şaşırmadım değil. İçi bomboş gibi görünen bir daireye girdiğinizde, inovasyon ile saklanmış olan aksesuar ve ankastreler dairenin büyüklüğünü nerdeyse 2 katına çıkarabiliyor. 16 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Hafele Türkiye’nin İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ile Alman devinin Türkiye’deki faaliyetleri, hedefleri ve yatırımlarını Star Gazetesinden Kaan Zenginli konuştu.

Daire büyütme meselesi ilgimi çektiği için ‘Konut projelerinde satışlara bu durum nasıl yansıyor?’... Bir örnek verdi Hilmi Uytun “Suat Altın İnşaat’ın İstanbul Kartal’daki Golden Tulips ve Kayseri’deki Golden Center-3 projesinde bu projemiz hayata geçti. 15 Temmuz darbe girişiminden Kayseri en çok etkilenen il olmasına rağmen o tarihten bu yana 240 tane konut satıldı. Literatür üstü bir başarı elde edildi. Bizim de içinde olduğumuz bu projede 60 gün gibi kısa bir sürede 240 daire satıldı. Mayıs ayı sonunda 79 projenin numune dairesinde olmuş olacağız….”  

Hafele’nin ismini çok duyuyoruz. Öncelikle dünya yapılanmasından bahsedelim?
Hafele 94 yaşında, dünyanın 42 ülkesinde kendi şirketleriyle var olan, Almanya merkezli küresel bir şirket. Türkiye’de de yabancı sermaye olarak kendisi bulunuyor. Ben İcra Kurulu Başkanıyım. Hafele konutlarda mutfak, banyo, gardırop, vestiyer ve kapı gibi alanlardaki aksesuar ve donanımları sağlıyor. Ayrıca hastane, otel, AVM, havalimanı, üniversite gibi projelerde de mobilya, banyo ve kapı aksesuar ve donanımlarında ana tedarikçiyiz.

Üretim tesisiniz toplam kaç tane?
7 fabrikamız var; 6’sı Almanya’da, 1 tanesi Macaristan’da. Bunlar dışında da çözüm ortaklarımız ve küresel tedarikçilerimiz var.

Türkiye’ye ne zaman giriş yaptınız?
Şirketin Türkiye’ye gelişinin üstünden 16 yıl geçti.  İlk 5.5 yıl bağlantı ofisi olarak hizmet verildi. O zamanlar bir iş merkezinin tek katında, 8 kişilik küçük bir ekiptik. Ürünün sadece pazarlamasını yapıyorduk. Herkes ithalatı kendisi yapıyordu. 10 yıl önce şu an bulunduğumuz İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki merkez bina ve depolarımızı yaptırdık. Şu an 11 bin paletlik stoklarımız ile tüm sektörün hizmetindeyiz. 

Kaç yıldır Hafele’desiniz?
Bu sene toplamda Hafele’de 17. senemdeyim. Ben aslında turizm ve tekstil sektöründeydim, bu işin başına geçmem teklif edildiğinde önce tereddüt ettim. Ama işimi çok sevdim, çok zevkli bir iş. 

Hafele’nin Türkiye ayağı ile ilgili olarak ne söyleyebiliriz? 
Türkiye’de franchise iş ortakları olan bayiler ile büyüdük. Şirketimizin ölçeği artık çok büyüyünce dağıtımı 2016 yılı sonundan itibaren doğrudan yapmaya başladık ve iş modelimizi revize ettik. Şu anda bölge müdürlüklerimiz üzerinden hizmet veriyoruz. 6 bölge müdürlüğümüz var.

Hafele Türkiye’nin globale kıyaslandığında büyüme oranı nedir? 
11 yıl içinde ortalaması en çok büyüyen grup şirketi biziz. Büyüme rekoru hep bizde. Çok iyi bir ekiple çalışıyoruz. Kendisine aile diyebilen nadir şirketlerden bir tanesiyiz. Hafele’de çalışmak bana göre ayrıcalıktır. 

Gayrimenkul şirketlerine katkınız ne oluyor?
Dairelerin metrekarelerini büyüterek, satışları ciddi oranda artırıyoruz. Suat Altın İnşaat’ın İstanbul Kartal’daki Golden Tulips ve Kayseri’deki Golden Center-3 projesinde bu projemiz hayata geçti. 15 Temmuz darbe girişiminden Kayseri en çok etkilenen il olmasına rağmen o tarihten bu yana 240 tane konut satıldı. Literatür üstü bir başarı elde edildi. Bizim de içinde olduğumuz bu projede 60 gün gibi kısa bir sürede 240 daire satıldı. Mayıs ayı sonunda 79 projenin numune dairesinde olmuş olacağız. 

TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPMAYA ÇOK YAKINIZ
Geçen yıl Türkiye’de üretim yapmayı planladığınızı açıklamıştınız. Bu yıl üretim yapmayı planlıyor musunuz?
Bu bizim hep gündemimizde. Türkiye’nin genç ve okumuş nüfusunun bulunması, dünyanın en büyük 19’uncu ekonomisi olması ve gelirinin hızla artması gibi gerçekler var.Türkiye’nin ihracatı artıyor. Türk şirketleri dünyada kendilerinden söz ettiriyor. Bunlar çok imrendirici ve özendirici. Hafele Türkiye yönetimi olarak ben Türkiye’de üretim yapmamız gerektiğine çok inanıyorum, Şimdi iki tane yeni üretici adayımız var. Satın alma yapabilir miyiz ona bakıyoruz. Ya yeni, sıfırdan bir fabrika yatırımı yapacağız. Ya da bir üreticiyi satın alacağız. Yapacağımız yatırım en az 20 milyon Euro’yu bulur…

Hangisi daha mantıklı ve kârlı bir yatırım olur? Satın alma mı sıfırdan yatırım mı?
Her ikisi de olur. Bu yıl haziran ayında yönetim kurulu toplantısında Türkiye’ye yatırım yapma konusunu tekrar konuşacağız. Hafele’nin kalite standartları var. Türkiye’den 28 tane üreticiyi Hafele’nin iş ağına kattık. Bu üreticiler bütün dünyaya üretim yapıyor. Türkiye’de yapılamaz hiçbir şey yok. Türkiye’de makine parkı var, Türkiye makine üretiyor. Türk insanı gerçekten çok çalışkan. Öğrenmeye açık. Yıl bittiğinde 50 tedarikçiyi dünyaya kazandırmış olacağız.

DÜNYAYA ÖRNEK OLAN PROJELER TÜRKİYE’DEN
Hafele Türkiye’yi diğer Hafele şirketlerinden farklı kılan özellikler nelerdir? 
Bundan 4 yıl önce Türkiye’de Hafele Kalite Noktaları iş modelini geliştirdik. Hafele dünyasında böyle bir şey yoktu. Küçük ve orta boy mutfak, banyo üreticilerini alıp onlara kurumsal kimlik, tasarım, eğitim ve pazarlama desteği vermeye başladık ve onları Hafele Kalite Noktası ismi ile donattık. Şu an Hafele Kalite Noktası sayımız 84’e ulaştı. Malezya, Vietnam, İngiltere, Hindistan gibi 7 ülkede bu model örnek oldu. En yeni iş modelimiz ise dünyada konut sektörü değiştirme iddiasıyla yürüttüğümüz bir proje.

Peki bu proje ne vadediyor? 
Konutta bel seviyesi altındaki tüm depolama alanları bizim donanımlarımız ile dışarıya çekilebilir, depoladığınız ürüne kolayca ulaşabilirsiniz. Mobilyada ışık ve mobilya müzik entegre çalışır. Özel depolama gerektiren ürünlere özel çözümler hazırdır. Tezgah altında ve köşelerde ulaşımı zor alanlar var. Renkler ve uyum donanımlar daha uyumlu ve şık olabilir. Giyinme odasında erkekte kravat, kemer, çorap; kadında çanta, çizme, fular, aksesuar depolamalarına özel çözümler getirdik. Banyoda aynalarda duş televizyon, saat, hava durumu görülür hale geldi. 

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181