O işletme 75 yaşındaki kurucusunu göreve geri çağırdı!
İstanbul Zincirlikuyu’daki Zorlu Center’ın köprü katı... Amerikalı lüks mobilyacı Crate & Barrel’ın içi hareketli. Çalışanlar adeta ‘hazır ol’da. Uzun boylu bir Amerikalının etrafına toplanmış, dikkatle dinliyorlar.

Ortalarında, 75’lik ihtiyar delikanlı Gordon Segal var. O, Crate & Barrel’ın kurucusu. Geçen yıl sahalara geri dönen bir ‘efsane’.
Segal ve eşi Carole, 1962 yılında 
Avrupa’da balayına çıkar. Gördükleri cam ve seramik ev eşyalarından etkilenen çift memleketleri Şikago’da bu tip eşyaları satmak üzere bir mağaza açar. Mağazayı dekore edecek para olmadığı için ürün sandıklarını raf, fıçıları tezgâh yaparlar.bugün 1.3 milyar dolar ciro yapan Crate & Barrel (Sandık ve Fıçı) böylece doğar.
1998’de şirketin üçte ikisini Alman Otto grubuna satan Segal çifti, kalan hisseleri de 2008’te elden çıkarıp emekli oldu. 5 yıl boyunca her şey yolunda gitti.

Ancak geçen yıl, Alman 
CEO ile kan uyuşmazlığı başlayınca, şirket Segal’e haber saldı. Segal para talep etmeden, yeni bir CEO atanana kadar danışman olarak geri dönmeyi kabul etti. Yanlışları düzeltmeye geldiğini anlatan Segal, bir yandan bozulan DNA’yı tamir ediyor, bir yandan da mağaza mağaza geziyor.

‘Hiç tatmin olmam’
Segal, geçen hafta 2 torununu yanına alarak çok sevdiği Türkiye’nin yolunu tuttu. Türkiye macerasına geçen yıl atılan Crate & Barrel’ın, Akasya Acıbadem, Zorlu Center ve İstinye Park’ta 3 mağazası var. Mağazalar 
Doğuş Avenu Dış Ticaret tarafından işletiliyor. Segal ve şirketin Türkiye CEO’su Nur Akgerman ile bir kahvaltı masasında bir araya geldik.
Türkiye’deki işlerden memnun olan Segal, şunları söylüyor:
“Perakende sürekli öğrenme işi. Her zaman, bir sonraki sezon daha iyi olur. Biz hiçbir zaman tatmin olmadık. İyi olduğunuzu düşündüğünüz an, işi bırakın. Çünkü gelişemezsiniz. Biz işimizi sevdiğimiz için başarılıyız. Her perakendenci işini sevmez. Biz para kazanmak için değil, güzel şeyler satmak için bu işe girdik.”

Türk tasarımı artacak
Amerika’nın bir eyaletindeki ürün tercihinin başka bir eyalette farklı olabildiğini, 
ABD’de iyi satan bir ürünün bazen Kanada’da bile tutmayabileceğini söyleyen Segal, ürün seçimlerini yerel ortaklarına bıraktılarını anlatıyor.
Türkiye’ye sık sık gelen ve değişimi baş döndürücü bulan Segal, Türk tasarımcıları daha çok işin içine sokmak istediğini belirtiyor.
Özellikle tekstil alanında...
Nur Akgerman da şirketin ana çizgisini temsil eden ürünler satmayı tercih etseler de Türk hassasiyetlerini yansıtan ürünler de yaptırdıklarını söylüyor. Bu bağlamda yakında Crate & Barrel’ın yorumuyla ince belli bir çay bardağı piyasaya sürülecek.

Doları 2.60 TL’de tutuyor
Nur Akgerman, Crate & Barrel’in fanatiklerinin oluşmaya başladığını söylüyor. Sektörde ortalama satışın metrekare başına 3500 dolar olduğunu belirten Akgerman şu anda bu rakamın üzerinde olduklarını da anlatıyor. Ancak dolar işi biraz karıştırıyor. Akgerman, Crate & Barrel’ı açtıklarında doların 2.20 lira olduğunu hatırlatarak, “Yükselişi fiyata yansıtmamaya çalışıyoruz. Şu anda doları 2.60 TL’de tutuyoruz” diyor.  


‘Türkler sofistike oldu’

Türkiye’ye her sene geldiğini anlatan Gordon Segal, “Burası 6 - 7 senede çok değişti. Türk insanı daha sofistike ve zevkli oldu. Çünkü Türkler daha çok geziyor, dünyayı görüyor” diyor.
Eşi Carole Segal, son dakikada kendisine katılamamış ama torunları 
İstanbul’u ve Efes’i gezmek için dedeleriyle birlikte gelmiş. Türkiye’den önce Ruanda’ya giden Segal ailesi burada dağ gorillerinin peşine düşmüş. Vaktinin önemli kısmını eşiyle kurduğu vakfa adayan Segal, eski CEO’ları Barbara Turf’ün pankreas kanserine yenik düşmesinin ardından servetlerinin bir kısmını kanser araştırmaları yapan kurumlara harcadıklarını da anlatıyor.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181