Türkiye'de yalıtım bilinci arttırılmalı!
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın son dönemde çokça tartışıldığını hatırlatan Persan Çatı, Cephe, Yalıtım Sistemleri Genel Müdürü Salih Ürün, "İklim değişikliğinin önüne geçebilmek adına hem tüketicilere hem de kurumlara büyük görevler düşüyor. Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için yapılabilecek çok şey var. Bu şeylerin de en başında yalıtım geliyor. Döviz kurlarının yükselmesi ve tükenebilir enerji kaynaklarını yoğun olarak kullanmamız, kullandığımız yakıtların da maliyetlerini arttırıyor. Durum böyle olunca, maliyeti yüksek bu yakıtlar tüketiciye yüksek meblağlarda yansıyor. Bu yakıtların çevreyi kirletmesi de çabası... Gereksiz yakıt harcamasının önüne geçmek enerjiden ve mali açıdan tasarruf sağlatırken aynı zamanda da çevre kirlenmesinin önüne geçer" dedi. 

Fosil yakıtlar bir gün bitecek
Yalıtımın 
önemine dikkat çeken Salih Ürün, "Fosil yakıtların yakın zamanda tükeneceğinin günümüzde herkes tarafından biliniyor. Yenilenebilir enerji kaynakları yaygınlaştırılmalı. Güneş enerji sistemleri gibi çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji sistemlerinin bu bağlamda yaygınlaştırılması gerek. Enerji tasarrufu sağlamak ve iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için yapılarda kullanılan yalıtım malzemesinin türünü iyi seçmek gerekiyor. Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizdeki yapılarda ısı kaybı cok daha fazla" dedi. 

ZİNCİR GİBİ BAĞLI
Tüm bunların biliniyor olmasına rağmen, ülkemizde ne yazık ki yalıtım bilincinin oluşmadığını dile getiren Salih Ürün, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yukarıda saydığım tüm avantajların bir zincir gibi birbiri ile bağlantılı olduğu ortada. Ülkemiz, doğal yer altı ve yer üstü kaynakları açısından zengin bir ülke. Bu zenginliği değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Perlit madeni de bu zenginliklerden sadece bir tanesi. Hayatın birçok alanında sıklıkla kullanılan bu eşsiz maden, inşaat sektöründe de hak ettiği yerini bulmuştur.

NEFES ALMALI
Atmosferik koşullardan etkilenmeyen, çatlamaz, ısı ve ses yalıtım özellikli, hafif, yüksek mukavemetli, bakteri üretmez, küflenmez ve yosun tutmaz, yanmaz özellikteki perlit madenini şap ve sıva ile harmanlayarak sektöre sunduğumuz Termoşap ve Termosıva, sadece yalıtım bilincinin değil, çevre bilincinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Binalarda iç ve dış cephe kaplaması ile yalıtım sağlayan bazı malzemelerin binanın nefes almaşım engellediğini biliyoruz. Bina yalıtımı hedeflenirken, nefessiz ve sağlıksız ortamların yaratılmaması gerekir. Bu 
 nedenle; bina yapımında kullanılan, daha sonra ek bir yalıtım malzemesine ihtiyaç duyurmayan Termoşap ve Termosıva gibi ürünlerin kullanılmasını öneriyorum." Ülkemizde bina yalıtımının zorunlu hale getirilmesinin kalıcı bir çözüm olmayacağını dile getiren Salih Ürün, şu bilgileri verdi: "Çünkü; yalıtım bilincinin oluşturulması temelden başlar. Kamu spotları, haberler, kısacası tüm kitle iletişim araçları vasıtasıyla kamuoyunun bilinçlendirilmesi gereklidir. İklim değişikliğinin önüne geçebilmek ve enerji tasarrufu sağlamak için yalıtım bir zorunluluktur. Kişi ve kurumlar başlangıçta yalıtım için ek bir maliyet oluşmasını istemiyorlar. Ancak; unutulmamalıdır ki söz konusu yalıtımlar yapılmadığı takdirde gelecekte kimsenin bütçesini harcayacak bir dünya kalmayacak. Bilinçlendirme kampanyalarının yapılması gerekiyor."

Enerjinin 3'te 11 inşaat sektöründen
Türkiye'deki enerjinin 3'te 1'ini konut ve yapı sektörünün tükettiğini belirten Ürün, enerji verimliliği ile ilgili çalışmalarda, inşaat sektörüne yönelik düzenlemelerin her yıl daha da hızlandığına dikkat çekti. Birçok ülkenin 1970li yıllardan itibaren yeni bina kodları ve standartlar geliştirdiğinin altını çizen Ürün, enerjinin korunumu ve verimli kullanımı hakkında birbiri ardına somut adımların atılması gerektiğini söyledi.

Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181