Yapay zekalı asansörler üretilecek!
Günlük hayatımızda en çok kullandığımız teknolojiler arasında televizyonlar, telefonlar ve bilgisayarlar var. Ancak bizim tüm yükümüzü çeken bir teknoloji var. Bu teknoloji ürünleri; apartmanda, işyerlerinde bizi sürekli aşağı yukarı taşıyan asansörler. Gün geçtikçe akıllanan asansörler, artık kullanıcıları daha az bekletiyor ve zamandan tasarruf ettiriyor. Yapay zeka uygulanan yeni nesil asansörlerle enerji tasarrufu da çok önemli bir konu haline geldi.

22 BİN ADETLİK PAZAR
Türkiye'de uzun süredir hareketli olan inşaat sektörü, kentsel dönüşüm nedeniyle önümüzdeki yıllarda da bu canlılığını sürdürecek. Bu nedenle Türkiye asansör pazarı da çok canlı. Üstelik yapay zeka kullanılan yeni nesil teknolojilerle üretilmiş asansörlere de büyük talep var. Türkiye'de yılda ortalama 22 bin adet asansör ünitesi montajı yapılıyor. Sektörün yüzde 5.5 ila yüzde 7 büyümesi ve toplam pazarın 1 milyar Euro'yu aşması Türkiye'deki asansör pazarının daha da büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme hızı ile Türkiye, birçok Avrupa ülkesini geride bırakmış durumda.

YOLCULARI TEK TEK YÖNLENDİRİYOR
Asansörlere binenler en üst kata çıkmak istediklerinde ara katlarda inenler zaman kaybına neden olur. Bu sorun için harekete geçen Otis, Compass' adında bir teknoloji geliştirdi. Yoku adedini hesaba katan bu teknolojiye sahip modeller, 7 metreyi 1 saniyede kat edebiliyor. Gen2 Switch' sayesinde de elektriksiz şekilde 100 kez daha kullanılabiliyor.

AKILLI TELEFONDAN ASANSÖR ÇAĞIRIN
Kone'nin asansörleri için akıllı telefon uygulaması da bulunuyor. Remote Cali' adlı uygulama ile eşleştirilen asansöre binmeden önce çağrı yapılabiliyor. Bu sayede zamandan tasarruf sağlayan marka, Polaris' seyahat kontrolü ile hem asansör içi hem de asansör dışındaki yolcuları hesaplıyor. Buna göre yönlendirme yaparak daha hızlı ve tasarruflu kontrol sağlanıyor.

YÜZDE 40 DAHA FAZLA TAŞIYOR
ThyssenKrupp'un geliştirdiği 'TWIN' teknoloji tek bir asansör kuyusunda iki kabinin çalışmasını sağlıyor. Birbirine senkronize çalışan bu iki kabin sayesinde yüzde 40 fazla yolcu taşınabiliyor, asansör önündeki kuyruklar azalıyor. Bu teknolojide yolcular gitmek istedikleri katı, dışarıda konumlandırılan dokunmatik ekranları kullanarak seçiyorlar.

Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181