www.emlaksayfasi.com.tr

İzale-i şuyu ne demek?

Bilgi Odası

İzale-i şuyu ne demek sorusunun detaylı cevabı haberimizde yer alıyor.

İzale-i şuyu ne demek sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Herhangi bir mal üzerinde hakka sahip ortaklara malın belli oranlarda dağıtılması ya da satılarak payları oranında paylaştırılması diyebiliriz.

İzale-i şuyu ne demek?
Ortakları bulunan bir malın sahiplerine payları oranında bölüştürülmesi veyahut malın satılarak ortaklara eşit oranlarda paylaştırılması durumuna izale-i şuyu denir. Eğer bu malın paydaşlara eşit bir şekilde bölüştürülmesi mümkün değilse yani aralarında uyuşmazlık ya da anlaşmazlık yaşandıysa mahkeme tarafından satışı yapılarak paydaşlara bölüştürülmesi için açılan davaya ise izale-i şuyu davası denir.

Mal sahiplerinden birinin ortaklığın sona erdirilmesi talebi ile mahkemeye başvurması sonucu izale-i şuyu davası açılmış olur. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale-i şuyu davası ile mal bölüştürülebiliyor ise paydaşlara eşit miktarda paylaştırılır. Fakat malın bölüştürülmesi mümkün değil ise taşınmazın satışı yapılarak ortaklara payları oranında dağıtılır. 

İzale-i şuyu davasının açılabilmesi için paydaşlardan birinin Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dilekçe verilerek başvuru yapması gerekmektedir. Bir kişinin ortaklığın giderilmesi adına dilekçe vermesinin yeterli olduğu izale-i şuyu davasından davacının mahkeme süresince vazgeçme hakkı vardır. Fakat davadan vazgeçilse bile yeniden izale-i şuyu davasını açmak mümkündür.

İzale-i şuyu ne demek sorusunun detaylı cevabını sizler için derledik. İzale-i şuyu davası nedir sorusunun kapsamlı cevabı için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.