www.emlaksayfasi.com.tr

Gökçadır; 'Bursa'da 360 bin konut acilen yıkılmalı!'

Bursa Kentsel Dönüşüm Projeleri

​İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'da kayıt altındaki 600 bin konutun 360 bininin derhal yıkılarak dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, devletin konut alımında bazı uygulamalar önerisinde bulundu. Devletin önceden yaptığı gibi ilk dairesini alanlara sıfır KDV uygulaması yapabileceğini söyleyen Gökçadır, ikinci konut alımında normal vergi uygulanabileceğini kaydetti. Sosyal devlet olarak vatandaşa kolaylık yapılabileceğini ifade eden Gökçadır, "Piyasa da tekrar canlanır. Devlet gelirlerini artırır" diye konuştu.

EN BÜYÜK İHTİYAÇ YEŞİL MEKANLAR 
İnşaat sektöründe 2007'de yönetmeliğin değiştiğini hatırlatan Gökçadır, bu süreçte yeni binalara geçişlerin sağlandığını kaydetti. Bursa'da kayıt altındaki 600 bin konutun, 360 bininin derhal yıkılarak dönüştürülmesi gerektiğini belirten Gökçadır, "2007'den önce yapılan konutların neredeyse tamamı zayıf. Yönetmeliklerden sonra yüzde 25 oranında donatılar arttı. Demir, beton kalitesi değişti. O yapılar, çürük desek yanlış olmaz" dedi. Bursa'da hızla kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Gökçadır, bugüne kadar planlı bölgelerde bina değişimine ağırlık verildiğini kaydetti. 

Kentsel dönüşümün büyük alanlarda bütüncül olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Gökçadır, "Bursa'da 1 milyon metrekareden aşağı alanı planlayamazsınız. Yıldırım Mevlana'daki planlama 4 milyon metrekare alan üzerinde. Bursa'da bu tip planlar yapmazsanız, yeni caddeler, yeşil alanlar, meydanlar açamazsınız. Bursa'nın en büyük ihtiyacı bu. Meydan yok, yeşil alan yok. Kültürpark yıllardan beri var ama nüfus 10 misline çıktı. Nüfus artışına paralel gelişme lazım. Daha kaliteli, yaşanabilir ortamlar mümkün" dedi.

BÖLGEYİ PARİS'E benzetebilirsiniz 
Kentsel dönüşümde 5 daire yerine 10 adet yapılınca müteahhidin para kazanacağını ancak nüfusun 2 katına çıkacağını söyleyen Gökçadır, alt yapının buna hazır olmadığını belirterek, "Bütün altyapının yeniden değişmesi lazım. Nüfusun 2 misli değil, yüzde 15 artması göze alınabilir, Vatandaşa 'Evinin, önünden 5 metre yol geçiyor ve arsanın değeri de 5 lira, önünden 50 metre yol geçireceğim arsanın değeri de 100 lira olacak. Yan tarafına da park, bahçe, donatı alanları getireceğim'demeli. Planlama ile bölgeyi Paris'e benzetebilirsiniz, Gelecek değer artışı vatandaşa da kazandırır, Kazanılan rantın bir kısmını da işe harcarsınız, Hem iş yapılabilir pozisyona gelir, hem de devletin cebinden kaynak çıkmaz. Hem de kısa zamanda imara kavuşur, etraf gelişir" diye konuştu.

Serhat Tezcan/Hürriyet Bursa Ek Gazetesi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.