www.emlaksayfasi.com.tr

Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak!

Emlak Gündem

Kot farkından ortaya çıkan 2 kat kademelendirilecek ve teraslı gibi gözüken 2 kat olarak inşa edilecek.

Türkiye'de inşaatın kurallarını baştan yazan İmar Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinin ardından, şehirler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı bu yönetmelik çerçevesinde kendi kurallarını belirlemeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destek verdiği Şehircilik Şurası'nın hedeflerinden biri olan her ilin kendine özgü kurallarının olması şartı, yavaş yavaş uygulamaya geçiyor. Bu kapsamda ilk adım İstanbul'dan geldi. İstanbul için dikkat çeken karar kot farkına yönelik oldu. Yeni yönetmelikle birlikte kot farkı olan parsellerde yapılacak inşaatların da kademeli olmasına karar verildi.


İstanbul'da yoldan kot alıp az katlı gözüken ancak meyilli olan arazilerde daha fazla kata sahip olan binaların önüne geçilecek. Örneğin, yoldan bina 4 katlı gözükürken, tamamında 6 katlı olamayacak. Kot farkından ortaya çıkan 2 kat kademelendirilecek ve teraslı gibi gözüken 2 kat olarak inşa edilecek. Sektör temsilcileri bu uygulamanın kentsel dönüşüm projelerinde yapıldığını belirterek, bundan sonra proje geliştirirken kot farkını da dikkate alacaklarını belirtti.

TERAS GÖRÜNÜMLÜ KADEME
KONUTDER Başkanı Altan Elmas, düzenlemenin doğru bir uygulama olduğunu ancak aynı yükseklikteki binada bunu uygulamanın mümkün olmadığını söyledi. Elmas, "10 kata kadar olan binalarda olabilirken, 30 katlı binada uygulanması kolay olmayabilir" dedi. Elmas, "Yol kotundan aşağı doğru meyilli arazilerde 3.5 metreden fazla kot farkı varsa arkadan kademe yapılma mecburiyeti getirildi. Örneğin, Kağıthane'de eğimi fazla araziler vardır ve yoldan kot alır. Artık binalar kot farkından dolayı dümdüz inşa edilemeyecek. Örneğin, 8 katlı bir bina önden 5 arkadan 8 kat gözükmeyecek, 3 katı teraslı gibi gözükecek" dedi.

STÜDYO DAİRE SEKTÖRÜ ZORLAMAZ
Yönetmeliğe göre İstanbul'da artık 1+0 yani stüdyo daire inşa edilmeyecek. Mevcut inşa edilmiş ve inşaatı devam eden stüdyo dairelerle ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmazken, bundan sonra ruhsat alacak projelerde stüdyo daire tarihe karışacak. Stüdyo daireleri inşa etmemenin sektöre bir şey kaybettirmeyeceğini söyleyen konut üreticileri, stüdyo üretiminin toplam stok içerisinde çok az bir orana sahip olduğunu, 1+1 daire inşasına devam edeceklerini söyledi.

METREKARELER KÜÇÜLÜYOR
İstanbul'da daire içi genişliklerinin eski yönetmeliğe uygun olarak kaldığını belirten Altan Elmas, "Bakanlığın yönetmeliğinde koridorlar, oda enleri genişletilmişti. İstanbul'da eski rakamlar bırakıldı. Burada metrekareleri büyütmek yerine küçülterek yapmalıyız. İsraf toplumu olmamalıyız. Milyonlarca konut ihtiyacımız var. Metrekareleri büyütürsek fiyattan dolayı alım zorlaşır" diye konuştu.

SEKTÖR İÇİN SEVİNDİRİCİ
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, imar yönetmeliğinin İstanbul şartlarına uygun hale getirilerek adapte edildiğini belirtti. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, "İstanbul için yapılan bir artı, diğer şehirlerde de beklenti yaratıyor. İnşaatta kuralların standarda bağlanması tüm sektörün istediği bir hareketti. Belirsizliklerin ortadan kalkması açısından da son derece sevindirici bir karar" dedi.

Seda Tabak / Sabah
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.