www.emlaksayfasi.com.tr

Tapu iptali ve tescil davası 2018!

Tapu

Tapu iptal davaları, bir tapu devir işlemi esnasında ya da devirden sonra haksızlığa uğrayarak maddi kayıp yaşanıldığı düşünülen bütün durumlarda açılabilir. İşte tapu iptali ve tescil davası hakkında bilinmesi gerekenler!

Gayrimenkul ve taşınmak mülk sahipleri arasında zaman zaman yaşanan tapu iptali ve tescil davası tarafların haklarını hukuk yoluyla arama biçimidir.

Ancak bu süreçte bilinmesi gereken en önemli hususların başında tapu iptal davalarında davacı taraf sizseniz, haklılık nedenlerinizi açık bir şekilde mahkeme heyetine anlatmalısınız. Daha da önemlisi, iddialarınızı belgelerle desteklemelisiniz. Eğer davalı koltuğunda oturuyorsanız, ortada bir art niyet olabileceğini ve söz konusu mülkün tescilinde herhangi bir usulsüzlük olmadığını, mahkeme heyetine açık bir şekilde belgelerle sunmalısınız.

Tapu iptali ve tescil davası sürecinin bir başka önemli detayı ise; herhangi bir mülkün miras ya da ticaret yoluyla el değiştirmesi sonucunda devredilen tapunun ilgili kurumlar tarafından tescil edilmesi gerekir. Bu tescil, tapuyu devralan kişinin o mülkün resmi sahibi olduğunu gösterse de bazı anlaşmazlıklar halinde, tescil işlemine karşı tapu iptal davası aracılığıyla itiraz etmek mümkündür.
 
Tapu iptal davaları, bir tapu devir işlemi esnasında ya da devirden sonra haksızlığa uğrayarak maddi kayıp yaşanıldığı düşünülen bütün durumlarda açılabilir. Bununla birlikte en yaygın nedenler arasında devir teslim sürecinde yapılan hesap hataları, vekalet görevinin kötüye kullanılması, miras adaletsizliği ve tescilin sonradan değiştirilmesi yer alır.
 
Tapu iptal davaları sürecinin işleyişi ve tapu iptal ve tescil davası!

Tapu iptal davalarında davalı taraf adına tescil işlemi yapılan kişidir. Dava, taşınmazın bulunduğu bölgedeki asliye hukuk mahkemesine açılmalıdır. Dava açıldıktan sonra mahkeme süreci başlar ve ilk olarak tapu kayıtları incelenir.

Tescil davası işleminde tescil ile ilgili herhangi bir usulsüzlük olup olmadığı araştırılır. Daha sonra her iki taraf ve şahitler dinlenir. Gerek görülmesi halinde bilirkişi raporu istenir ve akabinde karar verilir. Bu davalarda bilirkişiler, genellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü memurları veya ilgili belediyenin fen işleri görevlileri arasından seçilir.

Tapu iptal ve tescil davası için alanında uzmanlaşmış hukuk danışmanlarından destek alınması da sürecin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi için büyük önem taşımaktadır.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.