Mamak Üreğil Kent Ormanı'nın Ankara'ya nefes olması planlanıyor!

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Üreğil Kent Ormanı'nı tanıttı. Samsun Yolu'nda Yeşilbayır Mahallesi'ne gelmeden başlayıp, Natoyolu Caddesi'ne kadar uzanan vadide hayata geçirilecek Üreğil Kent Ormanı'nın, sadece Mamak'ın değil tüm Ankara'ya nefes olması planlanıyor. Akgül, Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi'nin ardından ilçenin bir diğer vizyon projesi olan ormanın 2.5 milyon metrekarelik bir alanı kapsadığını belirterek, 250 bin metrekarelik 1. etabının temmuz ayı sonunda hizmete açılacağını söyledi. En yoğun kentsel dönüşümün Mamak'ta yapıldığını iade eden Akgül, "Yaptığımız projelerle kentsel dönüşümü bütünleştirdiğimizde hedeflediğimiz Mamak'ın temel taşlarını oluşturuyoruz. Hem sosyal hem de kentsel dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Spor salonları, kadın ve gençlik merkezleri sosyal dönüşümün bir parçası olarak ön plana çıkıyor. Önemli projelerimizden, Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi sosyal ve teknolojik dönüşüme bir örnek. Bu projelerle birlikte, o eski Mamak algısı da yıkılıyor" diye konuştu.

Akgül, "Teknolojiye ve yapısala verdiğimiz önemin yanmda bir taraftan da doğallıktan uzaklaşmamamız, doğayla iç içe olmamız lazım. Bu proje de onun temsili. Betonlarla örülmüş bir şehirde, betonların içinde yaşıyoruz. İnsanlar artık alışveriş merkezlerinden bunaldı. Üreğil Kent Ormanı hiç ölmeyecek bir yaklaşım. İnsanlar, her zaman nefes alabilecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar" dedi.

"SU SPORLARI YAPILACAK"
Başkentliler'in aileleriyle birlikte vakit geçirebilecekleri, şehir merkezine yakın geniş yeşil alanların sayısının çok az olduğunu belirten Akgül, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: "2014 yılında, seçim vaatlerimiz arasında bulunan bir projeydi. Şu anda 1. etabının yüzde 40'ı bitmiş durumda, temmuz ayının sonunda hizmete açacağız. Proje, orman ve ağaçlarla çevrili, orta kısımlarında düzlüklerin olduğu, toplamda 2.5 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. 250 bin metrekarelik 1. etapta su sporlarının ve gösterilerinin yapılacağı, 31 bin 500 metrekarelik 2 gölet olacak. Bu gölete bakan 3 iskele bulunacak, su sporları etkinlikleri için özellikle koyduk. Alana gelen doğal çaylar var. Onları da aktarıyoruz, çökertme havuzları oluşturduk.'

Çocuklar için ekoloji okulu
Vatandaşların piknik yapıp, kafelerde oturabileceği alanlar da planladıklarını dile getiren Başkan Akgül, "Kent ormanımızın içinde, şehirde eksikliğini çok hissettiğimiz bir ekoloji okulu olacak. Yeni kuşak çocuklarımız, 80 metrekarelik alanda tarımsal ürünleri görüp, yetiştirebilecekler. Yapılacak idari binalar, kır kahveleri, kafeler ve çeşmeler doğal dokuya uygun olacak" ifadelerini kullandı. Bölgenin ormanlık alan olmasına rağmen ciddi bir bitkilendirme çalışması yapacaklarını söyleyen Akgül, "Şehir merkezlerindeki parkların büyüklüğü 2-3 bin metrekare olduğu zaman, çok büyük gibi görülüyor. Ama bizim burada sadece çimlendireceğimiz alan 36 bin metrekare. 241 meyve ağacı, bin 148 endemik bitki, bin 49 yapraklı ağaç, 3 bin 412 çalı grubu, bin 211 ibreli ağaç ve 21 bin 732 yer örtücü bitki dikilecek. Orman dokusu korunacak."

'22 milyonluk proje'
Başkan Akgül, projeye Temmuz 2017'de başladık-1 larını dile getirerek, "ihale yaklaşık 22 milyon TL. Sadece Mamak'ın değil Ankara'nın, Ankaralıların nefes alacağı bir yer olacak. Proje ilerleyen zamanlarda daha da zenginleştirilecek. Açık hava tarım müzesi bile olabilir. Ama öncelikli hedefimiz insanların doğayla iç içe olması, doğanın güzelliğini çocuklarıyla birlikte yaşaması" dedi.

Dilvin Kaygusuz / Habertürk Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181