Saraçoğlu Mahallesi Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi start aldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara’nın en köklü mahallelerinden olan Saraçoğlu’nu Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesine start verdi. Projenin tanıtımını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Saraçoğlu Mahallesi’nin başkentin yeni simgesi olacağını kaydederek “Saraçoğlu Projesini tamamen çevre ve doğa merkezli bir yaklaşımla ele alıyoruz.” dedi.

Bakan Kurum Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nde hayata geçen Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesinin tanıtımını yaptı.

“Ankara’nın Çehresini Baştanbaşa Yeniliyoruz”

Daha güçlü bir Türkiye için Ankara’yı “güçlü Türkiye’nin güçlü başkenti” yapmak için büyük projeleri tek tek hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Kurum, şöyle konuştu: “Ankara’nın her yerinde kentsel dönüşüm diyor, 21 riskli ve 33 rezerv yapı alanımızda deprem dönüşüm projelerimizi sürdürüyoruz. Diğer taraftan birbirinden güzel ve sağlam kamu binalarıyla sokak sağlıklaştırma, cephe yenileme çalışmalarımızla Ankara’nın çehresini baştanbaşa yeniliyoruz. Özellikle Eski Ankara adıyla andığımız Altındağ’ımızda; tarihi, kültürü ön plana çıkaran çok önemli bir yenileme projesini hayata geçiriyoruz. Ankaralıları tarihle buluşturacak bu projemizi; Ankara Kalesi çevresinden başlayarak Hergelen Meydanı’nın, Ulus'taki Yahudi Mahallesi'nin ve belediye binasının bulunduğu bölgeleri kapsayacak şekilde planladık. Yine Hamamarkası mevkiindeki konakların restorasyon çalışmaları da olanca hızıyla devam ediyor. Bu, tarihi yeniden gün yüzüne çıkarma projesi; Atatürk Orman Çiftliği ile başlayan Atatürk Kültür Merkezi, AKM Millet bahçesi, Gençlik Parkı ve eski 19 Mayıs Stadı'nın olduğu alanı içine alan son derece geniş bir aksla birleşiyor. Projemiz tamamlandığında; Ankara’nın göbeğinde kilometrelerce uzunluktaki bir kültür ve tarih aksını, yeşil koridoru Ankaralılarla buluşturmuş olacağız. Bununla da yetinmedik. Yeşil Ankara’mıza değer katacak; İmrahor millet bahçesinden başlayarak Eymir Gölü, Gölbaşı Millet Bahçesi, Mogan Gölü ve Gölbaşı Arboretum alanını içine alan yeni bir yeşil koridor daha oluşturuyoruz.”

17 Millet Bahçesi Ankara’ya Nefes Olacak

Ankara’da inşa ettikleri 91 bin konutun yanında dar gelirli vatandaşlar için 12.500 yeni sosyal konutun yükseldiğini söyleyen Bakan Kurum, bir taraftan da Ankara’daki yeşil alan miktarını artırmak amacıyla 17 millet bahçesi projesinin olanca hızıyla devam ettiğini vurguladı.

Özgün Mimari Korunacak

Saraçoğlu Mahallesi’nde özgün mimariyi koruyacaklarını ifade eden Bakan Kurum Projenin, tamamen çevre ve doğa merkezli bir yaklaşımla ele alındığını belirtti. Kurum, konuşmasına şöyle devam etti: “Saraçoğlu’nun tarihî dokusunu oluşturan buradaki 44 tescilli yapıyı restore ederek muhafaza altına  alıyoruz. Yine mazisi yarım asrı aşan anıt ağaçlarımızın tamamını gözümüz gibi koruyoruz. Tek bir ağacın bile zarar görmesine izin vermiyoruz. İşte bu tescilli yapı ve anıt ağaçlarımızla buranın, yeşiliyle Ankara’ya nefes aldıracak bir yerleşme alanı olarak kalmasını sağlıyoruz. Saraçoğlu Mahallemiz, 81 bin metrekare alan üzerinde, bitişik nizamda üretilen farklı tiplerde yapılardan oluşuyor. Konutların dışı; geniş saçaklarıyla cumbaya öykünen cephe çıkmalarıyla balkon korkuluklarıyla “geleneksel Türk evi”nin modern bir yorumu olarak tasarlanmış. Bakanlık olarak işe, bu bölgenin depremsellik durumunu analiz eden statik raporlarımızı hazırlayarak başladık. Yine Projemizin her aşamasında Kültür Varlıkları Kurulunun onayıyla hareket ettik, üniversite hocalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın görüş ve desteklerini aldık. Bu bölgede toplam 44 blok, 437 bağımsız bölüm bulunuyor. Yeni Projeyle tescilli 44 blokun tamamını koruyoruz. İçerisinde 120 konut, 92 ticarethane, 212 ofis ve 5 otel yapısı olacak şekilde 429 bağımsız bölüm olarak yeniliyoruz.”

3 Etap Eş Zamanlı Yapılacak

Projenin 3 etaptan oluşacağını kaydeden Kurum, etapların tamamını eş zamanlı yapacaklarını söyledi. Birinci etapta 16 dükkân, 124 ofis ve 5 otelden oluşan bir yenilemeye gideceklerini vurgulayan Bakan Kurum, “İkinci etapta, ilk planda görülen eski dere yatağını canlandırıyoruz. Biyolojik gölet olarak Ankara’nın hizmetine sunuyoruz. Tabii bununla yetinmiyoruz. Biyolojik gölet çevresinde yapacağımız rekreasyon, kültür-sanat etkinlik alanlarıyla şehrin merkezinde 7/24 canlı aktif bir yaşam alanı inşa ediyoruz. Bu etapta 70 dükkân ve 88 ofis olacak şekilde yenileme yapıyoruz. Bu alanların gölete bakan kısımlarını çardaklarla; sokağa bakan kısımlarını ise daha özel gölgeliklerle birlikte tasarladık. Üçüncü etapta ise içerisinde 120 konut ve 6 dükkân olacak şekilde bir yenileme çalışması yapıyoruz. Ayrıca Proje alanında bulunan mevcut yolların tamamını iyileştiriyoruz. Yolları tek şeritli olarak düzenleyip yaya kullanımını güçlendiriyoruz.” diye konuştu.

29 Ekim 2023’te Ankara’ya Armağan Edilecek

Saraçoğlu’nda; bir yapı projesi değil bir sosyal sorumluluk projesi bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Bakan Kurum, “İnşallah genç Cumhuriyet'imizin bu ilk ve özel şehircilik örneğini aslına uygun bir şekilde yenileyecek, Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Cumhuriyet'imizin 100. Yılında, 29 Ekim 2023 tarihinde, milletimize armağan edeceğiz. Ankara’da yaşayanların yeni buluşma noktası olacak, Başkentimizin simgesi olacak Yeni Saraçoğlu Projemiz Ankara’mıza, ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181