Ankara'da hangi semtte hangi kentsel dönüşüm projesi sürüyor!
Gecekondulardan arındırılan bölgelere yeni konutlar yapılırken sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla da Başkent, farklı bir çehre kazanıyor. 

Mamak'ta 14 mahallede kentsel dönüşüm
İlçenin en büyük sorunu olan gecekonduya karşı adeta savaş açan Mamak Belediyesi ilçede yedi ayrı kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Mamak Belediyesi işbirliğiyle toplam 7 milyon metrekare alan üzerinde uygulanan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi aynı zamanda dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip. Toplamda 11 etaptan oluşan projede 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. 13 bin 400 gecekondunun bulunduğu alanda bugüne kadar anlaşma sağlanan gecekondu sayısı 8 bin 56, yıkılan gecekondu sayısı ise 3 bin 600 oldu. Bin 193 konut ise tapulu hak sahiplerine teslim edildi. Tapusu olmayan vatandaşlar için Kusunlar'da yaptırılan bin 374 konutun da teslimi gerçekleştirildi. Projede 3 bin 957 konut ve 1 iş yerinin yapımı ise devam ediyor.

Mamak'ta yapımı devam eden 220 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Yatıkmusluk Altınevler Kentsel yenileme projesi kapsamında 2 bin konut, 1 adet park, 2 adet cami ve 1 adet okulun yapımı tamamlandı. 500 konut, 1 adet ticaret merkezi ve 1 adet sosyo-kültürel tesisin ihale süreci ise devam ediyor. 575 bin metrekare alan üzerinde uygulanan Altıagaç-Karaagaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi 5 bin 750 konut. 3 cami, 2 adet ticaret merkezi, 3 adet okul, 2 adet sosyo-kültürel tesis bulunuyor. Hak sahiplerinin yüzde 90'ıyla anlaşmanın sağlandığı projede 870 konutun ihalesi gerçekleştirildi. 3 bin 580 konutun ise ihale süreci başlatıldı. 440 bin metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği Gülseren Anayurt Kentsel Yenileme Projesinde de 5 bin 450 konut, 3 okul, 2 cami, 3 adet ticaret merkezi, 2 adet sosyo-kültürel tesis, 1 adet sağlık tesisi ve sosyal donatı alanları bulunuyor. 2 bin konutun yapımının hızla devam ettiği proje kapsamında 700 konut teslim aşamasına geldi. Bin 300 konutun da ihalesi yapıldı.

Yenimahalle'ye yeni bir çehre
Yenimahalle Belediyesi gerçekleştirdiği insan odaklı kentsel dönüşüm projeleri ile ilçeyi yeni bir görünüme kavuşturuyor. Toplamda 3 bin gecekondunun yıkıldığı Macunköy, Sentepe Pamuklar ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesindeki kentsel dönüşüm projeleri ile ilçede modern konutlar yükselmeye başladı. Eski görüntüsünden uzaklaşarak yepyeni bir çehreye bürünen Pamuklar Mahallesinde yıkılan gecekonduların yerine 422 modern konut inşa edildi. Macunköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da bölgeye 683 modern konut inşa edildi. Yenimahalle Belediyesi, projenin 1. etabında 253 konutu, 2. etabında ise 107 konutu kura ile hak sahiplerine teslim etti.

Öte yandan bin 92 gecekondunun yıkıldığı Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde de 3 bin 500 konutluk dev bir kentsel dönüşüm projesi hayat geçti. Proje kapsamında yapımı tamamlanan konutlar, kura ile hak sahiplerine teslim edildi. 221 bin 13 metrekarelik alanda yapılan inşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bölgede oturan gecekondu sahiplerinden imarlı tapuları olanlar, arsanın yüzölçümüne göre daire sahibi oldu. Proje kapsamında parklar, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları gibi sosyal donatı alanları da en ince ayrıntısına kadar planlanırken gecekondu sahipleri, 48-120 ay taksitle ev sahibi oldu. Demetevler Mahallesindeki iskan sorununu da çözen Yenimahalle Belediyesi 25 yıllık sorunun çözülmesiyle birlikte 4 bin aileyi tapularına kavuşturdu.

Yükseltepe'de yeni bir yaşam
Keçiören Belediyesi, Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi ile çarpık kentleşmenin önüne geçip kentsel gelişmeyi kontrol altına almayı amaçlıyor. 1 milyon 79 bin metrekarelik dönüşüm alanının ilk etabında bin 600 konut inşa ediliyor, ilçenin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan çalışmayla bin 727 gecekondu, yerini modern konutlara bırakacak. Tapulu bin 180 gecekondunun hak sahipleri müteahhitlerle doğrudan anlaşırken tapusu olmayan gecekondu sahipleri için yapılan 451 konut ile de uygun fiyatlarla ev sahibi olmaları sağlanacak. Projede izolasyon, ısı yalıtımı, mantolaması olan güvenlik, 3 asansör ve merkezi ısıtmalı konutlar 100 metrekarede 14 -15 katlı ve 2 +1 olarak tasarlandı. Sosyal konutlar haricindeki diğer konutlar ise 3 +1,4 +1,2 +1 olarak 14 ve 17 kat arası planlandı. Bin 600 konutluk dev projede sosyal yaşam alanlarından, özel donatılara, modern ve kimlikli yapılardan, estetik çevre düzenlemelerine kadar her detay yer alıyor. Kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında Keçiören ortalama 100 siteden oluşan en büyük site topluluğuna kavuşacak.

20 bin konut 100 bin kişi
Sincan Belediyesi ve Toplu Konut idaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından başlatılan Saraycık Kentsel Yenileme Projesi ile şehir merkezinde yeni ve modern bir yaşam alanı kurulacak. Proje ile 20 bin konutta 100 bin kişilik yaşam alanı oluşturulacak. Tapu işlemleri devam eden proje mülk sahiplerinin beklentileri de dikkate alınarak hazırlanacak. Projede, 7 camii, 6 sosyal tesis ve alışveriş merkezi, 2 kapalı pazar yeri. sağlık tesisleri, 10 eğitim alanı bulunacak. 3 bin hak sahibinin bulunduğu proje tapu ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından başlayacak.

İlk 3 ayda 43 gecekondu
İlçe sınırlarında kaçak yapıya izin vermeyen Çankaya Belediyesi ise 2016 yılının ilk çeyreğinde 43 gecekondu yıktı. 18 kişilik uzman ekibiyle çalışmalarına devam eden belediye ayrıca imar mevzuatına aykırı 32 balkon, teras, ön kapama gibi yapıları da ortadan kaldırdı. Vatandaşın mağduriyet yaşamamasına özen gösteren Çankaya Belediyesine vatandaşlar da kolaylık gösterdi. Farklı bölgelerden 46 gecekondu, vatandaşların talebi üzerine yıkım listesine alındı. Özellikle Zafertepe bölgesinde bulunan gecekondu yıkımlarında ekipmanların ulaşamadığı noktalarda yıkımları personel elle gerçekleştirdi.

10 yılda 40 bin yıkım
Altındağ'da 2005 yılını yıkım yılı ilan eden Altındağ Belediyesi, bugüne kadar 40 binden fazla kaçak yapıyı yıktı. Belediye 2015 yılında da imar yolu. toplu konut alanı, yeşil alan. okul alanı içerisinde kaldığı için kaçak konumda olan 32 mahallede yıkım toplam 6 bin 148 gecekondunun yıkımını gerçekleştirdi, ilçede geçen yıl Önder Mahallesinde 2 ayda 2 bin gecekondu. Ulubey Mahallesinde 650 kaçak yapı yıkıldı. Beşıkkaya Mahallesi. Cınderesı bölgesindeki yıkım çalışmalarını da tamamlayan belediye bölgede toplu konut alanında kalan 750 gecekonduyu yıktı. Bentderesı. Aktaş 1 inci, 2'inci ve 3üncü etap. Cincin linçi. 2'inci, ve 3 üncü etap. Dogantepe. Gökçenefe. Şükriye. Başpınar. Feridun Çelik. Plevne. Cınderesi Mahallelerinde uygulanan kentsel dönüşüm projelen ise ilçeye yeni bir görüntü kazandırdı.

Ankara'nın asayiş sorunları ile ünlü semti Cincinde de 2 binden fazla gecekondu yıkıldı. Gecekonduların yerine yapılan konutlarda 1 ve 2'nci Etabın ardından 3'üncü etap da bitti. Yaklaşık 24 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Başpınar Mahallesi Toplu Konutlarında da 136 anahtar sahibini buldu. Şükriye Mahallesindeki modern konutlar için yapılan kura çekiminde 3+1 ve 2+1 dairelerden oluşan 65 konutun anahtarları da sahiplerine teslim edildi.

Murat YILMAZ/Hürriyet Ek Gazetesi  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181