Tiryaki, Altındağ'ın tarihi alanlardaki kentsel dönüşüm hikayesini paylaştı!

TSMD, Altındağ'da son 10 yılda yaşanan değişimi konu alan "Tarihiyle Yaşayan ve Yaşatan Altındağ Sergisi" açtı. 25 Eylül tarihine kadar hafta sonlan hariç 10.00 ila 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek serginin açılışında TMSD, Başkan Veysel Tiryaki'yı konuk etti. TSMD Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez'in açılışını yaptığı sergide, Tiryaki ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Moderatörlüğunü Aytek İtez'in yaptığı söyleşide Tiryaki, Altındağ'ın tarihi alanlardaki kentsel dönüşüm hikayesini mimarlarla paylaştı. Hamamönü, Hamaarkası, Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Müzesi ve Altınköy Açık Hava Müzesı'nin de dönüşüm hikayeleri mimarlara anlatılan etkinlik kentsel dönüşümü anlatan videolar ve fotoğraflarla desteklendi.

ALTINDAĞ'DAKİ DEĞİŞİMDEN ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL
Etkinliğin açılış konuşmasında "Altındağ'daki değişimden etkilenmemek mümkün değil" diyen Aytek İtez şu ifadeleri kullandı, "Altındağ, Ankara'nın en eski ve tarihi ilçesi. Ankara'nın, Cumhuriyetin simgesi durumunda bir çok eser Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde bulunuyor. Başkan Tiryaki üç dönemdir Altındağ'da bir çok esere de imza attı. Başkan 'Benim en büyük projem Altındağ'ın kendisidir' diyor. Hamamönü, Hamamarkası gibi tarihi bölgelerde mimarlar olarak bizlerinde takdir ettiği çalışmalara imza attı. Hamamönü'nü, Ulucanlar Cezaevi'ni ve Altınköy Açık Hava Müzesi'ni metruk hallerinden dönüştürerek Ankara'nın değerleri haline getirdi. Başkan, kamu yönetimi eğitimi alsa da mimarlık ve restorasyon konusunda özel hassasiyeti ile başarılı projelere imza atıyor."

TİRYAKİ, HAMAMARKASI'NDA İKİNCİ ETAP BAŞLADIĞININ MÜJDESİNİ VERDİ
Mimarlarla yaptığı söyleşide Hamamarkası'nda 2'nci etabın başladığının müjdesini veren Tiryaki, "Ankaralıları iki katlı, bahçesi olan müstakil tarihi konukta oturmak yerine rezidans olarak ifade edilen 30-40 katlı binalarda neden oturmayı tercih ettiklerini merak ediyorum" sorusunu da mimarlara yöneltti. Hamamarkası'nda bir bölgeyi konut alanı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Tiryaki, herkesi bu bölgeden konut sahibi olmaya davet etti.

ULUCANLAR, TÜRKİYE'NİN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ÖZEL MÜZESİ
Başkan Tiryaki, "Bürokratik engellere rağmen Ulucanları bir müzeye dönüştürdük. Bugüne kadar 1 milyon 250 bin ziyaretçisi ile Türkiye'nin en çok ziyaret edilen özel müzelerinden biri haline geldi. Ulucanlar'ın tarihi misyonunu elimizden geldiğince koruyarak, ilk yapıldığı hali ile restore ettik. Ayrıca cezaevinin bazı bölgelerini aslına sadık kalarak kalabalık toplantıların yapılabileceği, yemeklerin düzenlenebileceği alanlar olarak tasarladık. Bugün Ulucanlar sadece sanatçılara ayrılan bir sokağı ile de Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri haline geldi" ifadelerini kullandı.

ALTINKÖYAÇIK HAVA MÜZESİ 2018 YILINDA TAMAMLANACAK
Altınköy Açık Hava Müzesi'nin resmi açılışının yapılmadığı hatırlatan Tiryaki, "Dünyada Altınköy'ün benzeri birkaç müze var ama o müzeler 30 ila 50 yıl arasında oluşturulmuş. Biz ise Altınköy'ü beş yıl gibi kısa surede tamamlamak için çok çalıştık. Bugün 650 dönüm olan Müzeyi bin dönüme çıkararak 2018 yılının sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Altınköy'ün köy müzesi olmasını, şehirde yaşayan çocukların köy hayatını tanımasını istedik. Bugün çocuklarımız marketten satıl aldığı sütün fabrikada yapıldığını düşünüyor ve inekten elde edildiğini bile bilmiyor. Çocuklarımız bir hayvan sesi bile duymuyor. Altınköy bugün 100 yıl öncesinin köy hayatını ziyaretçilerine yaşatırken, içinde barındırdığı bir çok müzesi ile de Türkiye'nin köy kültürünün tanıtımını yapıyor" sözleriyle Altınköy'ü mimarlara tanıttı.

Anadolu Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181