Antalya Balbey Kentsel Yenileme Projesi'nde hak sahipleriyle ön protokol imzalanacak!
Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kentsel Yenileme Alanı’ ilan edilen Balbey Mahallesi Projesi çalışmaları devam ediyor. Söz konusu alanda yapılacak olan proje kapsamında yenileme alanı sınırları içerisinde yer alan mülk sahipleri ile sahibi bulundukları yapıların yıkılarak yerlerine günün koşullarına uygun olarak yeni bir yapı kompleksi inşası ile ilgili olarak ileride imzalanacak olan nihai sözleşmeye ilişkin ön protokol imzalanacak. Protokolde yazılı konu ve amacı şöyle: “Ön sözleşmenin konusu, hak sahibi adına kayıtlı bulunan mevcut taşınmazın devredilmesi karşılığında, Balbey Mahallesi sınırları dahilinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak veya yaptırılacak yenileme alanında yer alan taşınmaza karşılık ileride yapılacak nihai sözleşmeyle detaylı belirlenecek bağımsız bölümlerin, hak sahibine devri konusunda mutabakata varılmasına ilişkin hususları kapsamaktadır. Ön sözleşme kapsamında Balbey Yenileme Alanı’na ilişkin projelendirme çalışmaları Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek. Bu kapsamda hak sahibine devredilecek olan bağımsız bölüm ve ortak alanlarda oluşan imalatlara ilişkin nitelik ve nicelikleri ile yapılacak olan devre ilişkin detaylar ileride imzalayacakları nihai sözleşme ile belirlenecek. Belediye tarafından yapılacak çalışmalar sonuçlandıktan sonra yapılacak nihai sözleşmede belirlenecek nitelikleri taşınmaz, hak sabine verilecek.”

Tarihi ve turistik olacak
Balbey’deyaklaşık 1700 hissedarın bulunuyor. Proje çalışmalarını Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı yürütüyor. 1957’de ilk, 2014 yılında son revizyon imar planı yapılan 1992 yılında SİT alanı ilan edilen ve Koruma İmar Planı 1994 yılında onaylanan Balbey Mahallesi’nde Kentsel Sit Alanı ve çevresini kapsayan yaklaşık 16 hektarlık alan 23 Mart 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararına istinaden 24 Nisan 2015 tarihli ve 29336 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak “Yenileme Alanı” ilan edilmişti.

Proje; Balbey, Yüksekalan ve Tahılpazarı mahallerinin bir kısmını kapsıyor. Toplam büyüklüğü 115 bin 231 metrekare alana ulaşan 399 parselin bulunduğu proje alanında 47 tescilli bina bulunuyor. Proje ile Balbey korunarak yenilenecek. Alt yapıya kavuşacak olan Balbey Mahallesi’ndeki eski yapılar yeniden inşa ve restore edilecek. Konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, doğal afete karşı tedbirler alınacak. Tarihi ve kültürel değerler korunacak ve Antalya’ya kazandırılacak. Balbey tarihi ve turistik bir mahalle olacak.Balbey’de 3-6 metre arasında değişen sokak genişlikleri içinde oldukça yeşil bir doku hakim. Kendi kendine yenilenme kapasitesinin düşük olduğu Balbey Mahallesi’nde Kentsel Yenileme Projesi ile tarihi doku ve sivil mimari birikiminin korunarak tarihi ve doğal değerlerin üzerinde oluşan kent baskısının kaldırılması, mekansal, ekonomik, demografik ve sosyal sorunların tespit edilerek alanın teknik altyapı ve sosyal donatı yetersizliğinin giderilmesi ve yerel ekonomik kalkınmasının sağlaması hedefleniyor.Antalya’da erken dönemlerden itibaren kale dışında gelişen varoş iskanı içinde yer alan Balbey Mahallesi, Sultan 2. Bayezıd (1481-1512) dönemi Akıncı beylerinden Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yaptırılan Bali Bey Camii çevresinde bir yerleşim alanı olarak gelişti. Zaman içinde ismi Bali Bey’den Balbey’e dönüşen, Kaleiçi benzeri yapılaşmanın egemen olduğu bu mahalle, yeni Antalya’nın merkezinde bir ölçüde eski karakterini muhafaza etti.

Umut Özen / Akdeniz Manşet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181