'Antalya'da son 6 ayda emlak fiyatları yüzde 10 düştü'!
Konut fiyatlarında yükselme olmadığına dikkat çeken Şeref Sağlam, "Yüzde 10 oranında emlak az da olsa düşüş yaşandı. Talep olmayınca arz da olmuyor. Antalya'da yeni yapılaşma oranı da geçen yıllara oranla düştü. İnşaat yapılacak boş alanda yok. Konyaaltı ve Lara bölgesinde inşaat yapılabilecek çok az yer kaldı. Bahtlı ve Çakırlar tarafındaki imara açılacak olan bölgelerde açılırsa iyi olur. 6 aydır gayrimenkul fiyatlarında yükselme olmadı aksine yüzde 10 fiyatlar düştü. Kiralık daire fiyatlarında ise asla düşme olmadı" dedi.

Düşüşe geçti
2015 yılındaki emlak satış grafiğinin 2016 yılında düşüşe geçtiğini hatırlatan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Sağlam, "Piyasada acayip bir durağanlık oluştu. Bunun en büyük sebebi Rusya ile uçak krizi, 15 Temmuz Darbe girişimi ve dolardaki hareketlenmedir. 'Konut kredisi faiz oranları düşüşe geçiyor' Denildiği anda ne yazık ki beklenen olmadı. Devlet bankalarından birkaç banka konut kredi faiz oranlarını aşağı çekince diğer bankalarda çekmeye başladı dosya masrafları da çok yüksek" dedi.

Vergi dilimi yarıya düşmeli
Vatandaşın mülk sahibinden konut aldığı takdirde fazla para ödemiyormuş gibi bir hisse kapümamasını vurgulayan Şeref Sağlam, " Ne yazık ki vatandaş burada yanılmakta. Bir komisyoncudan bir emlakçıdan aldığı daire fiyatıyla direk aldığı daire fiyatı arasında büyük bir uçurum olduğu gözlenmektedir. Belediyelerden alınan rayiç bedeller yüksek. Rayiç bedellerin aşağı çekilmesini istiyoruz. Vergi diliminin yarı yarıya düşürülmesi lazım" diye konuştu.

Turist gelse herkes kazanır
Ülke genelindeki yaşanan ekonomik krizin emlak sektörüne yansımalarını anlatan Şeref Sağlam, "Turizmdeki sıkıntı emlak sektörünü de vuruyor. Turist gelecek ki, otelci kazanacak otelci kazanınca yatırım yapacak, kazandıkları paralarla yatırım yapacaklar. Halkanın zinciri birbirine bağlıdır her zaman. Emlakçı, inşaat sektörü ve diğer meslek gruplarında da krizin etkileri vardır" dedi.

Yabancı emlakçıdan konut almaz
Yabancıların ise emlakçılardan fazla konut almadığını hatırlatan Şeref Sağlam," Genellikle yabancılara satış yapan gurup ya da kişi ve firmalar yabancıya yönelik inşaat firmaları kendileri hangi ülkenin vatandaşına yönelik satış yapacaklarsa o ülkede satış ofisleri açıyorlar. Yabancı müşteri bir Türk müşteri gibi kapı kapı, sokak sokak gezip ev aramıyor, mülk almıyor. Avrupa'daki satış ofislerine müracaat ediyorlar. Satış ofislerindeki daireyi almak için Türkiye'ye, Antalya'ya uçakla geliyor havaalanından servis araçları bu turistleri alarak inşaat alanına götürüyor daireleri görüp satış yaptırıyorlar. Yüzde 99 ve yüzde 100 yabancıya satış emlakçılar aracılığı ile değil, müteahhitler aracılığı ile yapılıyor. Şu dönemde mülk edinen kişilerin çoğu ise yerli Türk halkıdır. Türk vatandaşlarımız daha çok mülk ediniyor" dedi.

Esra ALTUNKES / Akdeniz Manşet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181