Balcı 'Antalya için deprem master planı şart'!
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANS1AD), İnşaat Sektörü Toplantısı'nın konuğu, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı ve Mimarlar Odası 2'nci Başkanı, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Reha Kavas oldu. Antalya'nın deprem riski ve kent estetiği üzerine yapılan toplantı "Antalya'nın Deprem Riski" sunumuyla başladı. Antalya'yı deprem riski açısından değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Balcı şöyle konuştu: "Plansız yapılaştığımızın farkındayız diye düşünüyorum ve Antalya'nın Kaleiçi şeklinde yapılaşmasını dilerdim. 1900'den günümüze Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremleri incelediğimizde 4 üzeri büyüklükte depremlerin Akdeniz çanağında yoğunlaştığını görebiliyoruz. Dolayısıyla Antalya, depremle yaşamayı bilmek ve becermek durumunda."

Akdeniz'de 3 önemli fay
2011 yılı deprem haritasındaki deprem aktivitesini değerlendiren Balcı, şöyle dedi: "Antalya'da 3 büyük deprem hattı mevcut, ilki Fethiye- Burdur fayzonu, ikincisi Aksu Fay hattı ve son olarak Antalya fayzonu. Antalya 4. Derece deprem bölgesiyken 2. Derece deprem bölgesine düşürülmüştür. Bu, Fehiye- Burdur fayzonun 6 üzerinde büyklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu gösterir. Antalya ve çevresinde belli başlı depremler olmuş ve ölçülemeyen 2 büyük deprem mevcut."

Hayati projelere yer yok
Topraklarımızın tamamına yakınının deprem tehlikesi altında olduğunu belirten Balcı şöyle devam etti: "1996 yılında revize edilen haritadan sonra Antalya 4. derecede deprem bölgesinden 2. derecede deprem bölgesine alınmıştır. Fakat 1998 yılından önce projelendirilen yapıların, 6'dan büyük depremlerde bu binaların durumu ne olacak nasıl davranış gösterecek bilemiyoruz. Bu nedenle Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin deprem master planı hazırlaması gerekmekte. Özellikle 2000 yılı öncesi yapıların olası şiddetli bir depremde nasıl davranış göstereceği 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, yapılacak bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre bir 'doğal afet senaryosu' ve nazım imar planları ile bütünleşik 'kentsel dönüşüm ana planı' hazırlanmasına ihtiyaç vardır. 'Çılgın projelerle' uğraşmaktan hayati konulardaki projelere yer kalmıyor. Bunu değişik platformlarda Büyükşehir Belediye Başkanımıza da ilettim ve eğer bunu yaparsanız seçim kaybedebilirsiniz belki ama efsane başkan olarak tarihe geçebilirsiniz dedim."

'Patlıcanla estetik olmaz'
Mimarlar Odası 2'nci Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Reha Kavas da kent estetiği oluşturmak adına kentin kavşaklarına ışıklı fıskiyeli havuz koyulduğunu belirterek "Bu kent estetiği üretmez, aynı şekilde bir kentimizde portakal, patlıcan yetişiyor olabilir bu kentimizin göbeğine dev patlıcan heykelleri yerleştirmek kent estetiği üretmez. Hedeflenmesi gereken kent estetiği algı oluşturmakla ilgili" dedi.

MİLLİYET AKDENİZ

Gazete 3

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181