Boğaçayı Projesi'nde değişiklik yapıldı!
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Boğaçayı Projesi’ni meslek odalarının ve uzmanların görüşlerini değerlendirerek revizyona gitti. Amerikalı bir şirketin hazırladığı ilk projede yer alan iç marinadan vazgeçildi. Yeni projede dış marinanın ise Boğaçayı’nın ağzına kadar gelmeyeceğini, büyük limanın sırtına küçük bir marina yapılacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Yapılacak marina Altınyaka yol kavşağında bitiyor. Rekreasyon alanları, park alanları, yürüyüş yolları, kafeler gibi bazı düzenlemeler var. Bölgede taşkın kontrolü de yapılacak” diye bilgi verdi. Boğaçayı projesiyle ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından bir rapor hazırladığını vurgulayan Balcı, oradaki tespitlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alındığını dile getirdi.

İÇ MARİNA ARTIK YOK
İlk hazırlanan Boğaçayı Projesi’nde bir iç, bir de dış marina olduğunu hatırlatan Balcı, “Boğaçayı’nın ağzından iç marinaya girmek için yapılacak olan dış marina, çayın girişinden Altınyaka Kavşağı’na kadar insanların denize girebilecekleri sahil şeridini işgal edecekti. Biz bu nedenle iç ve dış marinaya şiddetle karşı çıktık. Planlanan iç marinaya yelkenlilerin, yatların girebilmesi için oradaki iki köprünün de revize edilmesi gerekiyordu. Açılır-kapanır olması ya da yelkenlilerin altından geçebileceği kadar yükseltilmesi lazımdı. Bunlar ciddi maliyetler ve marinanın orada olmasının hiçbir artısı yoktu. Buradan vazgeçilmesi birçok sorunu beraberinde çözdü” diye konuştu. 

TATLI SUYA TEHLİKE
Projenin ilk haliyle hayata geçirilmesi durumunda tatlı su kaynaklarının kirlenmesinin söz konusu olduğunu da dile getiren Mustafa Balcı, “Projeyi yapan arkadaşlar marinayla Boğaçayı’nı ayıran betonarme bir hat düşünmüşlerdi. Denizden gelen tuzlu suyu, tatlı suyun olduğu tarafa salmıyorlardı. Yani ikisinin birbirine karışması esasında söz konusu değildi. Ama nasıl sağlayabilirlerdi bunu bilmiyorum. Sonuçta projenin bu bölümünü iptal etmekle birçok soru işareti de ortadan kaldırıldı. İç marina olmayınca, dış marinanın Boğaçayı’nın ağzına yapılmasına gerek kalmadı. Yeni projede limanın sırtına küçük bir marina yapılacak ve Altınyaka yol kavşağında bitecek. Bölgenin ihtiyacı olan taşkın kontrolü de yapılacak” dedi.

TAŞKIN KONTROLÜ ŞART
İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası’nın yer aldığı, her ay bir araya gelen Antalya Yüksek İstişare Konseyi’nin (AYİK) Eylül ayı toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçayı sunumuyla projedeki değişikliklerden haberdar olduklarını dile getiren Mustafa Balcı, “O toplantıda Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettim. Çünkü bizim ne kadar çekincemiz varsa hepsini gidermişler. Karşı çıktığımız her noktayı düzeltmişler. Ayrıca geçmiş yıllarda yaşanan birçok taşkın Boğaçayı çevresine büyük zararlar verdi. Bu nedenle proje kapsamında bölgede taşkın kontrolünün yapılacak olması da önemli. Kökten değiştirilmiş bu yeni projeyi destekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

BOĞAÇAYI RAPORU
İnşaat Mühendisleri Odası, Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçayı projesiyle ilgili yaptığı son sunumdan sonra bir rapor hazırladı. Antalya’nın geleceği için hayati öneme sahip Boğaçayı havzası ve yakın çevresinin planlanmasıyla ilgili toplantının verimli geçtiğinin vurgulandığı raporda, “Boğaçayı’na yapılacak bir marina; nehir ağzı hidrodinamiğinin bozulması, deniz seviyesinin yükselmesi, fırtına ve taşkının birlikte oluşması olasılığı, rusubat taşırımı, nehir ve deniz taşkınının bütünleşik etkisi gibi birçok problemi beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla yapılan incelemeler sonucu ilk projeden vazgeçildi. Boğaçayı, Çandır ve Karaman dereleri taşkın özelliği olan büyük derelerdir. Boğaçayı’nın taşkından korunmasına yönelik Devlet Su İşleri 13’üncü Bölge Müdürlüğü’nün, taşkın koruma projesi ve kamulaştırma planı çalışmaları sürmektedir” denildi.

Ceren Deniz/Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181