STK'lar Antalya'nın Deprem Master Planı'nın çıkarılmasını istiyor!
Yılda 11 milyon turistin geldiği Türkiye'nin vitrini Antalya'da 1999 öncesinde yapılmış 40 bin riskli bina olduğunu ifade eden sivil toplum kuruluşları, özel firmalar ve belediyelerin imar planlarını kentsel dönüşüme göre yeniden düzenlemesi gerektiğini düşünüyor. Müteahhitler eliyle yapılan kentsel dönüşümün nüfus ve araç yoğunluğunu arttırdığına dikkat çeken sivil toplum kuruluşları, öncelikli olarak Antalya'nın Deprem Master Planı'nın çıkarılması ve gerektiğine vurgu yapıyor ve kent merkezinde uzakta uydukentler kurulmasını talep ediyor.

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Balcı, kentsel dönüşüm konusunda şehrin tüm dinamiklerinin bir araya gelip, tüm farklı kesimlerin dinlenmesi gerektiğini belirterek, "Antalya merkezindeki yapılacak olan kentsel dönüşüm adı altındaki imar faaliyetlerinin şehir merkezine getireceği ek yükler göz önüne alınıp, farklı bir yol izlenmesi gerekiyor. Bunun içerisinde Kepez'in üstünde OSB'de uydu kentlerin yapılmalı çünkü artık şehrin içerisine müteahhit vasıtasıyla kentsel dönüşüm çok zor gözüküyor. Çünkü bu tür dönüşüm nüfus ve araç yoğunluğunu arttırıyor. Bu da kentsel dönüşüm değildir. Kentsel dönüşüm sorunu her türlü altyapı ve ulaşım hizmetleri olan, şehirle hızlı bağlantı kurabilen banliyö ve uydukentlerle çözülebilir. Özellikle OSB çevresinde uydu kentler yapılabilirse şehir merkezindeki kentsel dönüşümü gerçekleştirebiliriz, yolları genişletebiliriz" diye konuştu.

Şehir merkezinde toplu kentsel dönüşüm yapılmadan önce deprem master planını çalışması yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Balcı, "Şu an da şehir merkezinde patlamaya hazır bir sürü bomba var, bunlarının envanterinin çıkarılması için de mutlaka bir çalışmayapılmalı. Kentsel dönüşüm master planı ayrı ama bu binaların tespiti .için de deprem master planı çalışması yapılmalı. Deprem master planı ile bütün bu binaların künyeleri tespit edilir ve riskli binanın yâ yıkılıp yeniden yapılması gerekebilir. Ya da da güçlendirilip yeniden kullanılabilir. Yeniden yıkılıp yapılması sırasında da kentsel master planı çerçevesinde imar hükümleri uygulanmalı" dedi.

'İyi bir nazım imar planına ihtiyaç var'
Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Ebru Manavoğlu ise, Antalya'da gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün parça parça değil bütün olarak yapılması gerektiğini belirterek, "Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm planında nazım imar planlarına STK'larm söyledikleri entegre edilmelidir. Çok iyi bir nazım imar planına ihtiyaç var"diye konuştu. Balbey'de yapılacak kentsel yenileme projesinde mahalle sakinlerinin yaşadıkları bölgede kalarak yenileştirilme yapılması gerektiğini ifade eden Manavoğlu, "Proje bu şekilde şeffaf hale gelebilir. Şehir merkezinden yoğunluk alınarak alt merkezler oluşturulabilir. Bu konuda çalışmalar yapılıyor" ifadesini kullandı.

MÜTEAHHİTLER 1999 ÖNCESİ BİNALARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTİYOR
Antalya İnşaat Müteaahitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş: Vatandaş, kentsel dönüşüm kapsamında mevcut binasının yıkıp tekrar yapılmasını istiva fakat yıkılan bina için aynı kat ve daire sayısını alınmayabiliyor. Bu durumda inşaatı yapacak müteahhitin masraflarını karşılamak adına yeni daire kazanımı olmadığı için mevcut sakinjer üzerinden de hak kaybı yaşanabiliyor. Binanın bulunduğu ilçedeki belediyenin düzenlenmiş imar planlarında mevcut binaya daha az kat yüksekliği veriliyorsa bu durumda hak kaybı yaşamamak için en doğru uygulama bina güçlendirmedir." Antalya'da 130 bin yapı stokunun en az 80 bininin ya yenilenmesi ya da yeniden yıkılıp yapılması gerekiyor çünkü 1999 depremi sonrası çıkan 4708 sayılı yasa bizim için bir milattır. En eski betonarme yapılardan başlayarak, 1999 yılına kadar üretilmiş tüm binalar gözden geçirilmelidir. Eskinin yıkılmasıyla oluşacak yeni yapılaşma tarzında kesinlikle tüm teknoloji imkânları kullanılarak enerji tasarruflu binalar yapılmalıdır.

Samut Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samut: Antalya'da kentsel dönüşüm yapan bir firmayız. Eskimiş dairelerin kaliteli bir şekilde dönüştürülmesi gerekiyor. Müşterilerimizin öncelikli şartı depreme dayanıklı binayı metrekare karşılığını bulmakta zorluk yaşıyoruz. Daireler müşterinin istediği metrekareye eş değer olmayabiliyor. Konyaaltfnda kentsel dönüşüm isteyen bir yerin kat emsali sorunu var. 0 yüzden müteaahit ile vatandaş arasında sorun oluyor. Kentsel dönüşüm planlarına göre belediyelerin imar planları yeniden düzenlenmeli.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 AYRI KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANI HAZIRLADI
Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm planını Kepez Santral projesi ile hayata geçirme planını yürüten Antalya Büyükşehir Belediyesi, Balbey Mahallesi'nde tarihi dokuya sadık kalınan, kentsel yenileme projesi üzerinde çalışırken, Kepez Hal Alanı Kuzeyi Kentsel Dönüşüm Projesi ile de gecekonduların yerine yeni konutlar yapmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ANTEPE AŞ tarafından yürütülen Kepez Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi'nde altyapı çalışmaları konut inşaatları başlamadan önce tamamlanacak. Meydan, gölet, müze, yeşil alan, çocuk parkı, alışveriş alanları, yarı açık pasaj alanları, cami, okul, hastane, pazar yeri gibi donatılar inşa edilecek. Mahalle sakinleri geçen raylı sistem ile havaalanından hastaneye, Varsak'tan Işıklar'a istedikleri yere ulaşabilecek. Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulundan karar çıkartarak kentin eski yerleşim alanı Balbey'i de kentsel yenileme alanı ilan etti. Mahalle sakinleri ileanlaşma sağlandı ve proje çalışmalarında sona gelindi. Geniş ortak alanlar, yeraltı otoparkları, yeşil alanlar, ticari işletmeler, konutlar ve yürüme yolları ile güzel bir tarihi merkezin ortaya çıkartılması planlanıyor. Belediyenin bir diğer kentsel dönüşüm projesi de Güneş Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor. Kepez Hal Alanı Kuzeyi Kentsel Dönüşüm Projesi ile riskli alan ilan edilen bölgede 275 adet 1 veya 2 katlı gecekondular bulunuyor. Avan proje hazırlandı. Bu kapsamda hak sahipliği tespit işlemleri devam ediyor

Begüm Aksoy / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181