"Alanya için kentsel dönüşüm şart"!
Türkiye'nin bir çok şehrinde hızla artan kentsel dönüşüm çalışmaları Alanya'da da start aldı. Alanya'nın hızla büyüyen bir şehir olduğunu belirten inşaat sektörünün temsilcileri, Alanya merkez ağırlıklı olmak üzere bazı bölgelerde kentsel dönüşümün büyük önem arz ettiğini belirttiler. Alanya merkezdeki bir çok yapının 30 yaş üstünde olduğunu belirten Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker "Daha sağlıklı yaşam alanları ve uzun ömürlü yapılar için kentsel dönüşüm şart" dedi.

'MERKEZİN İHTİYACI DAHA FAZLA'
Küçüker şunları söyledi: "Alanya merkezde kentsel dönüşüme çok büyük bir ihtiyaç var. Çünkü, ortalama bina yaşı 30'u geçmiş dununda Günümüz teknolojisi ile o dönem arasında ciddi fark var. Kentsel dönüşünüm en büyük avantajı sağlam yapı ve nitelikli yaşam alanlan oluştunılabilmesi. Belediyelerin de bıı anlamda ciddi destekleri oluyor. Yıkılan yapının metrekaresi kadar harçtan düşüş yapılıyor, kat ittifakında, kadastroda muafiyet oluyor, ilk tapu devirlerinde herhangi bir harç olmuyor ve daire büyüklüğü ne olursa olsun yüzde 1 KDV uygulanıyor Mahmutlar'da bu fırsatlardan faydalanan bina sahibi sayısı çok fazla Alanya merkezde de çalışmalar yapılmalı."

'PANORAMA'DAN GİR, DAMLATAŞ'TAN ÇIK'
Alanya Emlak Komisyoncuları Demeği Başkanı Kerim Balıktay da Alanya'da yapılacak kentsel dönüştün faaliyetlerinin merkezinde turizm olması gerektiğini belirterek. "Alanya'da kentsel dönüşüme girecek yerler ağırlıklı şehir merkezi olmalı. Kuyıüarönü Camii'nin orası atıl binalarla dol u Turizm şehrinde yaşıyoruz Oralann yenilenmesi büyük fayda sağlar. Şehir merkezindeki yapılar, sahipleri zarar görmeden yenilenmeli. Yeşil alanlar artmalı. Turist çekmek istiyorsak geniş yollar, geniş kaldınmlar ve sokaklar olmalı. Hemen yap bitir ile olacak iş değil. Panorama Otel'den girip, Damlataş'tan çıkın. Bu bölgede büyük yenilik lazım Bir de Alanya'nın eski binalan deniz kumuyla yapılan binalar olduğu için sağlıklı değil" ifadelerini kullandı.

'ALANYA İÇİN LÜKS DEĞİL ŞART'
Maremont Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacan da "Alanya'da 30-35 yaşını tamamlamış bina çok fazla var. Merkez mahallelerde özellikle kentsel dönüşlüne olan ihtiyaç çok yüksek. Oba Cikcilli gibi imara sonradan açılan bölgelerde yeni yapılar olduğu için orada daha az ihtiyaç var Ama merkez mahallelerde 4-5 katlı 30-35 yaşındaki yapılar problem yaratıyor. Kentsel dönüşümle birlikte taban kullanım alanı düşürülerek hem yeşil alana hem de otoparka yer venlmesi gerekiyor. Bu hem görünüm, hem de trafik açısından Alanya'ya farklı bir hava katacaktır. Genellikle şehir merkezindeki yapılaşmadan ötürü yeşil alan, çocuk oyun sahalan. kamuya ait spor tesisleri maalesef Alanya'da yok. Bu alanlann kazandınlması ve arttinlması noktasında kentsel dönüşüm zaruriyet arz ediyor. Global dünyada bir marka olmaya çalışan Alanya'da kentsel dönüşüm lüks değil, kesinlikle ihtiyaçtır. Türkiye'deyabancılann en çok gayrimenkul aldığı Alanya'yı cazibe merkezi haline getirmek için bu şart. Şehir silüetindeki çarpık görüntü de bu sayede ortadan kalkacaktır" diye konuştu

'BÜYÜK BİR SÜRPRİZ YAPACAĞIZ'
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de, Yeni Alanya aracılığıyla kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yücel "Alanya merkezdeki yapılara toplu olarak müdahale edemiyonız. Lakin şu an halihazırda bakanlıkta bekleyen bazı projelerimiz var. Bir kaç ay içerisinde bu konu netleşecek ve tam bir açıklama yapabileceğiz ama şunu söyleyebilirim ki Alanya için büyük bir sürpriz olacak. Alanya merkezi kapsayacak bu sürprizimiz şehre nefes aldıracak" dedi.

Yasin Araz / Yeni Alanya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181