Antalya Balbey'de çalışmalar 2017'de başlıyor!
Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu, önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda tarihi Balbey Mahallesi'ni görüştü. Ebru Manavoğlu başkanlığında gerçekleştınlen ve Mimarlar Odası Şubesi eski başkanı Osman Aydın , Harita Mühendıslen Odası Şube Başkanı Ufuk Aydın, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürü Yaşar Parlayüksel, Balbey Mahallesi Muhtan Abdullah Uyaroğlu, Şehir Plancısı Sadi Kan, Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Ünal Doğru, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mimar Recep Esengil ile Antalya Kültür Varlıklannı Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır'ın da katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Süleyman Kocabaş, proje çalışmalannda gelinen son aşamayla ilgili kapsamlı bir sunum yaptı. Kocabaş, söz konusu bölgede vatandaşlardan gelen önen ve taleplerin değerlendirildiği bir irtibat bürosu açtıklannı ve proje çalışmalannm da aralıksız sürdürülmekte olduğunu belirterek, inşaat ve düzenlemelere yönelik uygulama tarihini ise Haziran 2017 olarak belirlediklerini söyledi. Kocabaş, geçtiğimiz yıllarda uygulanan ancak mülkiyetler konusunda önemli sıkıntılara neden olan 18 uygulamasının yeniden gözden geçirileceğini ifade ederek, "Kısa sürede çok önemli bir mesafe aldık. Bölgedeki sorunu, 5366 Sayılı Kentsel Yenileme Alanı Yasası çerçevesinde çözümlemeye çalışıyoruz" dedi. İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel yenileme alanı ilan edilen Balbey'de başlayan çalışmaların çok aktörlü, çok boyutlu ve ve uzun vadeli çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, "Bu sürece meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın katılımı büyük önem taşımaktadır" dedi. Manavoğlu, Balbey'de sosyal dokunun ve fiziki mekanın korunarak sağlıklaştırılması gerektiğini de ifade ederek, "Bölgede terkedilmişliğin getirdiği yoğun bir yıpranma var. Bu aynı zamanda güvenlik zaafiyetine de yol açmıştır. Yıkılma tehlikesi altında bulunan binalar, çevreye risk oluşturmaktadır. Balbey çevresiyle birlikte ele alınmalı ve planlanmalıdır. Çalışmalar fiziksel çevreyi iyileştirmenin yanında sosyal yapıyı da geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik yaklaşımlarda değerlendirilmelidir. Kentsel yenileme çalışmalarında halkın katılımı sağlanmalı, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının, ilgili tüm aktörlerin içerisinde yer alacak bir Balbey Çalışma Komisyonu oluşturulmalıdır" dedi.

BÖLGEDE CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır ise koruması gereken değerler açısından bakıldığında bölgede çok ciddi bir potansiyelin görüleceğine dikkat çekerek, "Bu nedenle geniş bir katılımcılıkla gerçekleştirilecek ciddi bir planlamaya ihtiyaç var. Tarihi çevrenin sahiplenilmesi ve bunun sürdürülebilir olması çok önemli" ifadesini kullandı. Harita Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Aydın, bölgede tarihi yapılara yönelik röleve çalışmalarının yapılmasının yanında, mülkiyet dokusunun da çok iyi tespit edilmesi gerektiğini belirterek, projelerden sonuç alınabilmesi için bunun şart olduğunu söyledi. Aydın, Balbey'deki çalışmalar için 'Oldukça zor ve meşakatli bir süreç' değerlendirmesinde de bulundu. Mimarlar Odası eski başkanı Osman Aydın ise bölgenin bütüncül bir planlamayla ele alınmasının çok doğru bir karar olduğunu, ancak bu tarihi mekanın kent merkezine kazandırabilmesi için çevresini adeta bir sur gibi sarmakta olan yapılarında proje kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Proje çalışmalarında bütüncül bir yaklaşımın önemine dikkat çeken Recep Esengil ise proje uygulayacılarını zor ve sıkıntılı bir sürecin beklemekte olduğunu vurgulayarak, "Ancak proje danışmanları Prof. Dr. Tülin Görgölü ve Prof. Dr. Zekai Görgölü'nün konularında uzman ve belli bir birikmde olmaları, burada iyi şeylerin yapılacağını göstermektedir" dedi.

Akdeniz Beyaz Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181