Antalya Balbey kentsel dönüşüm projesi başlıyor!
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili söz de karar da milletin dedi. Projede  ‘Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik’ diyen Başkan Türel, en fazla mutabakat izni veren ada üzerinde çalışmaya yakında başlayacaklarını ve inşaatın da Büyükşehir tarafından yapılacağını belirtti. Balbey halkına, ortalık karıştıranlara fırsat vermeyin çağrısı yapan Başkan Türel, proje kapsamında mutabakat izni veren ilk vatandaşa teşekkür ederek plaket takdim etti. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Balbey Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Görkem Plaza’da düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Balbey Kentsel Yenileme Projesi Planlama Başdanışmanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Balbey Kentsel Yenileme Projesi Uzlaşı Yönetimi Başdanışmanı Selim Oktar, ANET Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Kocagöz, Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu ve Balbey Mahalle halkı katıldı.  Başkan Türel, Antalya’nın ikinci Kaleiçisi olarak tanımladığı Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesinde gelinen aşamayı ve yol haritasını halkla paylaştı. ‘Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik’ diyen Başkan Türel, çocukluğunun Balbey mahallesinde geçtiğini mahallenin her yerini bildiğini anlattı.

BALBEY’İN BUGÜNÜ BENİMSENMİYOR
Balbey’in bugün içerisinde bulunduğu durumun hiç kimse tarafından benimsenmediğini belirten Başkan Türel “Bu durumdan hiçbirimiz hoşnut değiliz. Ben de dahil. Benim söylediğim güzel bir söz vardır. Her çözüm bir sorun üretir. Biz yöneticilerin işi de çözümlerle birlikte gelen bu sorunları tek tek çözmek.  Ben Antalya’da ilk katlı köprülü kavşakları yaptığımda 2005 senesinde hiçbir şekilde Antalya’da bir yaya üst geçidi sorunu yoktu. Herkes kendiliğinden trafik lambası ile geçiyordu. Ama trafik duraksamadan hızlı bir şekilde ilerlemeye başlayınca yayalar karşıdan karşıya geçemez oldu. Ve bir yaya geçidi sorunu ortaya çıktı. Ben de hemen yürüyen merdivenlerin üst geçitleri yaparak o sorunu çözdüm. Ama biz kavşakları yapmasaydık belki yürüyen merdivenli yaya üst geçitlerine ihtiyaç olmayacaktı. O yüzden bu buluşmalar işte bundan sonraki süreçler de aklınızdaki sorunları nasıl gidereceğinize dair bir kanaate sahip olmanız açısından fevkalade önemlidir” dedi. 

DERSİMİZE İYİ ÇALIŞIYORUZ
Bakanlar Kurulunda Balbey Mahallesi’nin Kentsel yenileme alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Türel, “Balbey için bir kentsel yenileme uygulaması gerekliliği kanunlar çerçevesinde dönüştü. Ve bunu Bakanlar Kurulu kararı ile ilan ettik. Tabi biz dersimize iyi çalışıyoruz. Bu gibi projelerimizi hep vatandaşlarımızın rızasını almak kaydıyla yapıyoruz. Vatandaşımızın istemediği hiçbir projeye de el sürmüyoruz. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Kepez Santral bugün hızla yükseliyor. Orada da 3 bin 200 üzerinde hak sahibi var. Antalya’da alışık olduğumuz gibi bizim projelerimiz başarıya ulaşmasın diye orada dolaşan gerçek dışı birçok spekülasyon ortaya çıktı. Provakatörler ortalıkta cirit attı. Ama biz vatandaşımızdan bugüne kadar hiç çekinmedik. Koşa koşa ayaklarına gittik. Gerekirse tek tek konuyu anlattık. Ve hamdolsun netice almayı başardık. İşte bugün aslında Kepezaltı Santral kentsel dönüşüm bizim en önemli karne notumuzdur. Bunu özellikle dikkatlerinize sunmak isterim. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesidir. Bundan daha büyük bir kentsel dönüşüm projesi Türkiye’de yok. Ön protokollerini imzaladılar. Bu ayın sonunda da kuralarını çekiyoruz. Projeleri belli oldu ve şimdi kim, nerede, hangi daireye sahip olacak kuralar neticesi ile onu kesinleştireceğiz” diye konuştu. 

HER KONU PAYLAŞILACAK
“Kepezaltı Santral ’de ne yaptıysak Balbey’de de aynısı yapıyoruz” diyen Başkan Türel sözlerine şöyle devam etti: “Allah razı olsun vatandaşımız bize itimat etti. Dedi ki Menderes Türel bir projeye adını koyuyorsa o projede bir sıkıntı olmaz. Ve orada bir şey söyledik. Dedik ki bugün itibari ile 1000 lira olan metrekare mülkiyet değerlerimiz en az 3 misli artacak dedik. Yani 3 bin TL olacak. Şu anda Kepezaltı Santral’de yüklenici firma leblebi gibi daire satıyor. Hatta sattı bitti. Beni arıyorlar başkanım bana da bir daire bulabilir misin diye. Orada bir, üç olacak demiştim. Şu anda başlangıç fiyatı 3 bin TL’den satıldı. Ve biz orada da 4 binler 5 binler 6 binleri inşallah göreceğiz dedik. İnşallah o konularda da mahcup olmayacağız. Ve burada vatandaşımıza her şeyi gayet açık net ve şeffaf anlattık. Balbey’de ne yapıyorsan orada da bundan 2 sene önce aynısını yaptık. Şunu bir kere çok açık ve net söyleyeyim yapılan her işi sizin bilginiz dahilinde ve fevkalade şeffaf yönetim anlayışı ile gerçekleştiriliyoruz. Bundan sonra da böyle olacak. Hiçbir konuda bundan benim haberim yoktu demeyeceksiniz. Çünkü her konuyu sizlerle paylaşacağız. Benzer uygulamayı, Balbey’de başlatacağız. Dedik ki önce vatandaşın mülkiyetlerine göre ne kadarlık bir mülkiyet sahibi olacak bunun için bir uzlaşma süreci başlattık. Dün %52’ydi bugün %54 olmuş. Maşallah önümüzdeki hafta ben %67’leri 70’leri bulacağımız düşünüyorum. 

Tabi sizlerin mutsuzluğunu kendisine mutluluk olarak görenler hep böyle ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar. Ben de o yok. Her sorunuzun cevabını verebilirim size. Yalan yanlış bilgilerle sizlerin mutluluğunu mutsuzluk haline getirenlere fırsat vermeyin”

YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK
Bilgilendirme toplantılarını birkaç hafta arayla sık sık yapacaklarını anlatan Başkan Türel, “Size mahcup olacağımız hiçbir yerde ben şahsen olmam. Çünkü senelerdir yüz yüze bakıyoruz. Bu makamlar gelip geçici, sizlerin karşısında alnımız açık, başımız dik gezmek için belediye başkanlığı yapıyoruz. Antalya’ya değer kazandırmak için belediye başkanlığı yapıyoruz. Bu imkanları Allah’ın lütfu ile buluyoruz. Balbey’in kentsel yenileme bakanlar kurulu kararını dahi 3 sene önce biz almayı başardık. Ama biz olmasaydık bu mümkün olur muydu? Bunun takdirini sizlere bırakıyorum. Eğer mümkün olsaydı zaten bunlar senelerce önce yapılırdı. Balbey’i bana ilk dönemimde de söylediler. O zaman şunu söyledim. Kaleiçi’ni inşallah Antalya’ya yakışır hale getireceğiz, Kaleiçi Antalya’nın misafir odasıdır, ondan sonra da sıra Balbey’e gelecek. İşte şimdi sıra Balbey’e geldi. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Nihai projeler bu mutabakatların önemli bir bölümü tamamlandıktan sonra artık netleşecek. Netleşmeyen bir şeyi size taahhüt haline getiremeyeceğimiz için bu projelerle ilgili hazırlıklarımızı tamamlayamamış durumdayız. Ama birkaç hafta içerisinde inşallah bu da olacak. Projelerimiz artık netleşmiş olacak. Biz Balbey’de ne yapıyorsak sizin için yapıyoruz. Bu iki iki daha dört” dedi. 

MÜLKİYETLERİ MİSLİ MİSLİ DEĞERLENECEK
Balbey’in şu andaki mülkiyet değerlerinin metrekare başına 1000 lira civarında olduğunu belirten Başkan Türel, “Biz bu projeyi bitirdiğimizde aynı Kepezaltı Santral’de olduğu gibi en az 3 misli, daha da fazlası bir mülkiyet değerine bizimle imzaladığınız mutabakatlar çerçevesinde kavuşacaksınız. Basit bir örnek vereyim. Diyelim ki 100 metrekare mülkiyeti olan bir vatandaşımız var. 1000 TL’den bugün 100 bin TL. Bugün bizimle mutabakat imzalarsa yüzde 40’lık bir eksilmeyle 60 metrekarelik bir mülkiyete sahip olacağı anlaşma imzalayacak. En az 3 misli bir kazançla 60 metrekare yeri olan vatandaşın aynı mülkiyeti 180 bin TL’lik değere ulaşacak. Bu gayet net bir şekilde böyle olacak. Bu böyle olmazsa zaten biz yapmayız. Balbey kaderine terk edilemez. Ama arkadaşlarımız bize diyorsa, ki öyle bir tablo yok şükürler olsun, ‘burada bir şey yapmayın’ amenna. Biz de bir şey yapmayız. En ufak bir zorlama söz konusu değil. Sizlerin bunu imzalamanız konusunda birilerinin ürettiği dedikodular gibi bir baskı hiç söz konusu değil. Velev ki imzaladınız, vazgeçmek de sizin elinizde. Yani böyle bir baskıyı dile getirenler açık söyleyeyim, bu projeleri başarısız hale getirip yalanlarıyla sizi kandırmak suretiyle sizin mutsuzluğunuzdan beslenmeye çalışıyor. Bu kadar net. O yüzden biz öncelikli sizlerle anlaşacağız ve bundan sonra da planlama süreçlerini artık birkaç ay içerisinde hızlı bir şekilde neticeye götüreceğiz” şeklinde konuştu. 

BÜYÜKŞEHİR YAPACAK
Başkan Türel sözlerine şöyle devam etti: “Bugün itibariyle yüzde 54’lük bir mutabakat var. En çok mutabakat 6722 numaralı adamızda. En çok mutabakatı veren ada, en önce çalışmaya başlayacağımız ada olacak. Bu da önemli. Çünkü burada parsel bazlı bir çalışmaya gitmemiz mümkün değil. Ada bazlı bir çalışmayla neticeye gidebiliriz. Kepez Santralde de böyle yaptık. Çünkü bireysel taleplerin hepsini karşılamak mümkün değil. Asgari müşterek dediğimiz ada bazlı çalışmayı mutlaka burada uygulamalıyız ki netice alalım. En çok şuana kadar mutabakatı 6722 adasındaki hak sahiplerinden elde ettik. Bismillah deyip, 6722 numaralı adamızda çalışmaya kazmayı vuracağız. Şu anda yüzde 85’lerde mutabakat, yüzde 100’e tamamlayıp hızlı bir şekilde neticeyi alacağız. Böylelikle biz Balbey’de ne düşünüyoruz, ne gerçekleştiriyoruz onu da hep birlikte görmüş olacağız. Yine ortalıkta dönen, dolaşan yalanlardan bir tanesi de projeyi ranttı, peşkeşti, yalan dolan laflarla müteahhitleri zengin etmek için planlıyormuşuz hiç alakası yok. Öyle müteahhitti zenginleştirmekle hiç işimiz yok. 6722 adadaki ilk inşaat faaliyetini de büyükşehir olarak ilk biz yapacağız. Ondan sonraki aşamalarda da inşallah gücümüz yettiği müddetçe bu çalışmaları yürütebiliriz. Rahmetli Adnan Menderes’in seçim kampanyasında 1949 senesinde söylediği güzel bir söz vardır. ‘Söz de kararda milletin.’ Güzel bir slogan. O yüzden söz de kararda milletin. Bizimle mutabakat imzalamak istemeyen vatandaşlarımıza yapacak bir şeyimiz yok. O halinden memnunmuş biz oralarda bir çalışma yapmayacağız. İlla gel mutabakat imzala dediğimiz de yok” 

MEHMET KILIÇ’A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Şarampol Caddesi’nde bir apartmanın yönetim kararı ile projeye katılmadığını hatırlatan Başkan Türel, “ Şarampolü bitirdik. Çok güzel oldu. Ancak proje öncesi bir apartman bize yenileme izni vermedi. Çürük bir diş olarak kaldı. Dedim madem vermiyorlar eskisi-yenisi nasılmış bir numune kalsın herkes farkı görsün. Nazar boncuğu olarak bıraktık. Şimdi geliyorlar bize diyorlar ki biz de imza atmaya hazırız. Ama proje bitti. Keşke zamanında verselerdi. Ama biz hiç kimseyi mağdur etmek istemeyiz yine de çözüm arayışımız devam ediyor. Türkiye’de ilk defa ayakları sağlam yere basan ilerleyen tek proje burası. Bunu ben söylemiyorum. Zaman zaman arkadaşlarımız sahada çalışıyor. Birçok vatandaşımız Menderes Türel varsa bu iş olur diye kanaatini belirtiyormuş. Yalnız bu da benim üstümdeki sorumluluğu ziyadesi ile arttırıyor. Bu yüzden de sizlere mahcup olmamak adına her işimizi en doğru şekilde hak, adalet ne ise en şeffaf şekilde ve demokratik bir ortamda sizlerle yürütüyoruz. Ben 6722 adadaki değerli hak sahiplerine yüksek mutabakatı şuana kadar verdikleri için özellikle teşekkür ediyor tebrik ediyorum. İlk mutabakat imzalayan dostumuz Mehmet Kılıç’a bir plaket takdim ediyorum. Çünkü bu plaketi evinin konsülünde saklamayı hak ediyor” dedi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181