'Antalya'da ada bazlı dönüşüm yapılmalı!'
Antalya kentsel dönüşüm fırsatını, tek tek yenilenen binalarla kaçırıyor. Tek tek yapılan dönüşümler Antalya'nın 'Bağdat Caddesi' olarak bilinen Işıklar Caddesi'nde başladı. Işıklar Caddesi'nde 30 yaşın üzerindeki binalar müteahhitlere verilerek, yıkılıp yeniden yapılıyor. Bu hareket, ada bazında kentsel dönüşüm projelerinin önüne geçiyor.

DÖNÜŞÜMÜN ONU KAPANIYOR
Işıklar Caddesi'nde başlayan bu bireysel dönüşüm anlayışı Antalya'nın bir diğer eski cazibe merkezi olan Güllük Caddesi'ne de sıçradı. Yer yer yıkılıp yeniden yapılan apartmanlar bütün bir adanın kaderini değiştiriyor. Doğru bir kentsel dönüşümün önünü, bu kişisel dönüşüm projeleri kapatıyor.

ADA BAZLI DÖNÜŞÜM ŞART
Ada bazlı kentsel dönüşüm projeleri, Antalya'da bozulan imar yapısının değişmesi için yegane fırsat olarak görülüyor. Bu dönüşüm projelerinde birkaç apartman birden yıkılarak yerine tüm konut yükünü w^i karşılayacak yüksek bir bina yapılıyor. Konutlardan arta kalan alanlar ise sosyal donatı alanı olarak kullanılıyor. Kentin içinde nefes alman bölgeler oluşturuluyor.

BAŞKANDAN ÇAĞRI VAR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de bu riske dikkat çekti. Tek tek yapılan yapı dönüşümlerinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, "Yıkılıp yeniden yapılan bir apartman, o bölgede ada bazında kentsel dönüşümü imkansız kılıyor. Bir mahallede bir apartman yıkılıp yeniden yapıldığında o bölge bütün kentsel dönüşüm şansını kaybediyor. Yolun aksının değişmesi ihtimali kalmıyor" ifadelerinde bulundu.

GÜLLÜK İLE BURHANETTİN ONAT ARASI
Bir semtin bütünüyle planlanarak yapılması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Antalya'da yeterli yeşil alan, kent meydanı yok. Estetik hiç yok. Ticaret de bundan olumsuz etkileniyor. Eski usul, bireysel, parsel bazında dönüşümle bu sorun çözülmez" diye konuştu. Çetin bu konuda iddialı bir de öneri getirdi: "Güllük ile Burhanettin Onat Caddesi arasını komple yıkıp tekrar planlayalım. Antalya'da örnek bir proje yapmak gerekiyor. Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde aciliyeti olan bölgeler var. Kentsel dönüşüm için ortak bir tavırla hareket etmemiz gerekiyor."

Talat Öztuzsuz/Sabah Antalya Akdeniz Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181